Hamilelik Ultrasonda Kaç Günde Belli Olur?
Kan testi pozitif çıkan ve hamilelik haberini alan pek çok anne adayı, ultrason muayenesi olmak ve bebeğini görmek ister. Ancak gebelik kesesi hamilelik oluşur oluşmaz ultrasonda görünmez. Bunun için biraz sabırlı olmak ve beklemek gerekir. Peki, hamilelik ultrasonda kaç günde belli olur? Hamilelik ultrasonda 5. haftadan sonra belli olur. Transvajinal ultrason daha duyarlı olduğundan, gebeliğin 5. haftasından itibaren kese görülebilir. Abdominal, yani karından yapılan ultrason muayenesinde ise hamileliğin belli olması bir süre daha gecikebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelik kesesi ultrasonda ne zaman görünür, ultrasonda bebek kaç haftada belli olur gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelik Ultrasonda Kaç Günde Belli Olur?
Kadınlar, hamile olduğunu öğrenir öğrenmez bebeğini görmek ister. Bunun için de ultrason muayenesinde bebeğin ne zaman görünebileceğini merak ederler. Peki, bebek ultrasonda ne zaman görünür? Gebelik kesesi ultrasonda en erken 5. haftada görünür. Diğer bir deyişle, hamilelik ultrasonda 5. haftadan itibaren belli olur. Bu haftada transvajinal ultrason daha hassas olduğundan ilk muayene alttan yapılabilir. Abdominal, yani karın ultrasonunda ise gebeliğin görünmesi için bir süre daha beklemek gerekebilir.
Hamileliğin erken haftalarında ultrason muayenesi olmak, aynı zamanda ektopik gebeliği dışlamak için yapılır. Dış gebelik tespit edilirse, bunun nasıl yönetileceğinin anlaşılmasında ultrason oldukça faydalıdır. Farklı bir ifadeyle, gebeliğin erken haftalarında ultrason muayenesi olmanın amacı yalnızca fetüsün sağlığını kontrol etmek ve gebelik haftasını hesaplamak değil, olası komplikasyonları dışlamaktır. Transvajinal ultrason daha duyarlı olduğundan, gebeliğin 5. haftasından itibaren kese görünebilir. Bu haftada ise kesenin çapı ortalama 2 ila 3 milimetredir.
Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görünmemesi Ne Anlama Geliyor?
Beta hCG değerleri yüksek çıkmasına karşın ultrasonda gebelik kesesinin görünmemesinin birkaç nedeni olabilir. Bunlar:
1. Ektopik Gebelik
Ektopik gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim duvarı dışında farklı bir yere yerleşmesidir. Genellikle fallop tüplerine yerleşen embriyo, buraya sıkıştığında tüplere zarar verebilir. Tüpün patladığı veya yırtıldığı durumlarda ise iç kanama veya şok gelişebilir. Bu nedenle dış gebeliğin erken teşhisi oldukça önemlidir. Beta hCG seviyesi 1500 ila 2000’in üzerindeyse ve gebelik kesesi görünmüyorsa doktor dış gebelik tanısı koyabilir. Hormon ölçümü yaptırmadıysanız veya değerler olması gerekenden düşükse doktor muhtemelen takip ultrasonu ve hCG seviyesinin sürekli izlenmesini isteyecektir.
2. Kimyasal Gebelik
Kimyasal gebelik, hamileliğin ilk 5 haftasında gerçekleşen düşükleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu hamilelik türünde embriyo oluşur ve hatta rahime yerleşebilir. Ancak bir süre sonra gelişimi durur ve düşük gerçekleşir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte uzmanlar, embriyodaki kromozom anomalisinin buna neden olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte enfeksiyonların, hormon ve rahimdeki anormalliklerin de kimyasal gebeliğe yol açabileceği tahmin ediliyor.
Hamilelikte Ultrason Zararlı mı?
Ultrason, insan kulağının duyamayacağı ses dalgalarını kullanarak görüntüleme sağlar. Radyasyon veya ışın içermez. Bu nedenle gebelikte ultrason muayenesi anne ve bebek için zararlı değildir. Doktorun önerdiği aralıklarda düzenli olarak ultrason muayenesi yapılabilmektedir. Hamilelik en erken 5. haftada vajinal ultrasonda belli olurken, abdominal ultrasonda daha geç görünmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Gebelik Kesesi Ultrasonda Ne Zaman Görünür?
Kaynak: 1