Hamileliğin İlk Üç Ayında Kanama Neden Olur?

Araştırmalara göre hamile her 4 kadından biri, ilk üç aylık dönemde kanama yaşıyor. Ancak bu durum her zaman tehlikeli tablolara sebep olmuyor ve kanaması olan çoğu kadın sağlıklı bir doğum süreci geçiriyor. Buna karşın vajinal kanama, önemli sağlık sorunlarının da habercisi olabileceğinden böyle bir tabloda önemli sorunları ekarte edebilmek için öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekiyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte vajinal kanama neden olur sorusunun yanıtını derledik. Aşağıdaki sıraladığımız faktörler, genellikle ilk üç aylık süreçte meydana gelen kanamaların olası nedenleridir. İşte, hamileliğin ilk üç ayında kanama nedenleri

Hamileliğin İlk Üç Ayında Kanama Neden Olur?

Gebeliğin ilk haftalarında kanama nadir değildir. Sık karşılaşılan bir tablo olmasına rağmen bazen önemli durumların da habercisi olabildiğinden, hamileliğin hangi döneminde olunursa olunsun kanama veya lekelenme meydana geldiğinde öncelikle muayene olmak gerekir. Bu noktada kanama ve lekelenme arasındaki farkı da öğrenmek faydalı olacaktır. Lekelenme ara sıra meydana gelen, hafif kanlı bir akıntıdır. Külot astarını kaplayacak kadar yoğun olmaz. Kanama ise kan akışının ped kullanmayı gerektirecek kadar yoğun olmasıdır. Gelin şimdi, gebeliğin ilk haftalarında kanama nedenleri neler olabilir, birlikte inceleyelim…

1. Yerleşme Kanaması

İmplantasyon, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesidir. Bu esnada kadınların bazıları lekelenme şeklinde birkaç gün pembe, kahverengi akıntılar yaşayabilir. Normal bir süreçtir ve endişe kaynağı değildir.

2. Servikal Polipler

Servikal polipler, dokunulduğunda kanayabilen iyi huylu bağ dokusu büyümesidir. Genellikle küçük boyludur ve muayene esnasında kolayca fark edilebilir.

3. Cinsel İlişki veya Fiziksel Muayene

Rahim ağzı hamilelik sırasında daha da hassaslaşır. Bu nedenle cinsel ilişki veya fiziksel muayene sonrasında kanama görülebilir. Bu durumda cinsel yaşama devam edip etmemek için doktora danışmak önemlidir.

4. Çoğul Gebelik

Çoğul gebelik yaşayan kadınların hamilelikte vajinal kanama yaşama riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Ancak Amerikan Üreme Tıbbi Derneği’nin araştırmasına göre çoğul gebeliklerin ilk 3 aylık döneminde yaşanan kanamalar canlı doğum oranını etkilemiyor.

5. Ektopik Gebelik

Dış gebelik olarak da bilinen ektopik gebelik, embriyonun rahim dışına tutunmasıdır. Döllenmiş yumurta genellikle fallop tüplerinde bir yere implante olur. Kanamanın yanı sıra tek taraflı karın ağrısı, omuz ucunda ağrı ve hCG düşüklüğü gibi belirtiler görülebilir.

6. Molar Gebelik

Molar gebelik, embriyo yerine anormal bir dokunun büyümesiyle karakterizedir. Aynı zamanda gestasyonel trofoblastik hastalık olarak da bilinir. Anormal kalp tonları, alışılmadık düzeyde yüksek hCG değerleri ve karın ultrasonunda üzüm benzeri yapıların görülmesi molar gebeliğin sık karşılaşılan belirtileri arasındadır.

7. Subkoryonik hematom

Gebeliğin ilk üç ayında kanama nedenlerinden en sık karşılaşılanı subkoryonik hematomdur. Embriyoyu çevreleyen koryon zarlarının altında bir miktar kanama olduğunda meydana gelir.

8. Enfeksiyonlar

Pelvik boşluktaki veya idrar yollarındaki enfeksiyonlar gebeliğin ilk aylarında kanama gibi tablolara yol açabilir. Vajinal enfeksiyon ve mantar enfeksiyonu da hafif lekelenmelere neden olabilir.

9. Düşük

Hamileliğin ilk haftalarında kanama düşük belirtisi olabilir. Ancak ilk 3 aylık dönemdeki tüm kanamaların düşük nedeniyle gerçekleşmediği unutulmamalıdır. Kanamaya rağmen pek çok kadın sağlıklı bir gebelik süreci yaşamaktadır.

10. Hormon Seviyelerindeki Değişim

Gebeliğin ilk aylarında kanama sebeplerinden biri de hormonal değişimdir. Anne adaylarındaki hormon seviyelerinin değişmesi hafif vajinal kanamalara neden olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Hamilelikte kanama hangi dönemde olunursa olunsun doktora danışılması gereken bir konudur. Zira yerleşme kanaması gibi basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi düşük belirtisi de olabilir. Bununla birlikte özellikle aşağıdaki durumlarda mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir:

  • Ağır kanama
  • Kanamaya kramp veya karın ağrısının eşlik etmesi
  • Kanamaya eşlik eden baş ağrısı
  • Pelvis, kasık veya karın bölgesinde hassasiyet, ağrı

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Kasık Ağrılarına Bu Belirtiler de Ekleniyorsa Dikkat!

Kaynak: 1