Hamileler İçin Uyku Rehberi
İlk Üç Aylık Dönemdeki Uyku Problemleri
Artan Banyo Ziyaretleri
Artan progesteron seviyesi nedeniyle banyo ziyaretleri artar. Büyüyen rahmin idrar torbasını itmesi ise daha sık idrara çıkmak anlamına gelir. Bu da gece uykunuzdan sık sık uyanacağınız anlamına gelir.
Vücut Ağrıları
Göğüslerin şişmeye bağlı ağrıması ve pelvik kramplar uykuya dalmanızda güçlük yaratır ve sizi uykudan uyandırabilir.
Bulantı
Mide bulantıları da yine sizi uykudan edebilecek problemler arasındadır.
Çözümler:
Uyku Programı
Gün içerisinde kendinize şekerleme zamanları planlayın ve bu zamanları mümkün oldukça sık olacak şekilde ayarlayın. Bunun için en iyi zamanlar öğleden sonra 14.00 ve 16.00 saatleri arasıdır. Aksi takdirde geceleri uyku problemleriyle karşılaşırsınız. Kendinize iki 30 dakikalık uyku planlamaları yapabilirsiniz.
Yatmadan Birkaç Saat Önce Sıvıyı Kesin
Özellikle kafein içeren içecekleri mümkün olduğunca sabah saatlerinde tüketin.
Başucu Sehpanızda Tuzlu Kraker Depolayın
Kraker gece yarısı bulantısının bastırılmasında etkilidir. Depolama sayesinde mutfağa kadar gitmeniz gerekmez.
Egzersiz Yapın
Sabah, öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde gerçekleştirilen fiziksel aktiviteler sağlıklı bir uykuya teşvik edecektir.
Hamilelikte uyku pozisyonları ile ilgili hazırladığımız yazıya ulaşmak için buraya tıklayın!
İkinci Üç Aylık Dönemdeki Uyku Problemleri
Kadınlar için hamilelikte ikinci üç aylık dönem uyku açısından daha iyi geçmektedir. Vücudunuz en fazla ilk trimestrede metabolik değişimlere uğrar.
Mide Ekşimesi
Mide bulantısı ilk 3 aya oranla genellikle azalır ama reflü yükselir. Büyüyen rahmin karnınıza yaptığı baskı nedeniyle mide asidi, yemek borunuza doğru yükselir. Yatakta yatarken yanma hissi ağırlaşabilir.
Bacak Krampları
Üçüncü üç aylık dönemde daha şiddetli yaşansa da bu dönemde de kramplar (genellikle baldır bölgesinde) endişe verici olabilir.
Annelik Endişeleri
Bazı kadınların hamilelikleri ilerledikçe endişeleri de artar. Bu durum geceleri uykuya engel olabilir.
Çözümler:
Uyumadan Önce Yediklerinizi Sindirin
Yedikten 4 saat sonrasına kadar uyanık kalın. Hamilelik döneminde sindirim sistemi daha yavaş çalışır. Akşam yemeklerinizin mümkün olduğunca hafif olmasına dikkat edin.
Mide Yanmasını Tetikleyen Gıdalardan Uzak Durun
Bu da baharatlı, kızarmış, ekşi ya da asitli gıdalardan uzak durmak demektir.
Gazlı İçeceklerden Kaçının ya da Bu İçecekleri Sınırlayın
Vücuttaki kalsiyum dengesizlikleri bacak kramplarına neden olabilir. Soda dahil olmak üzere kabarcıklı içeceklerdeki fosfor, kalsiyum miktarını azalttığı için uzak durulmalıdır. Bunun dışında kalsiyum aldığınızda emin olmalısınız. Kalsiyum için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve somon tüketmenizi öneriyoruz.
Kramp Başladığında Gevşeme Egzersizleri Yapın
Bacağınızda ağrı hissediyorsanız esnekliğinizi artırın. Öncelikle gevşeme egzersizleri yapın. Sıcak bir duş da iliklerinize kadar rahatlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca triptofan bakımından zengin gıdalar (süt, muz, hindi) tüketmenizin de yararı vardır. Yine de uykusuzluğunuz devam ediyorsa doğum danışmanınıza başvurmanızı öneriyoruz.
Üçüncü Üç Aylık Dönemdeki Uyku Problemleri
Uyku Kesilmesi
Hamileliğin sonuna yaklaşan kadınlarda geceleri uykularının en az üç kere sebepsiz bölündüğü yönünde yoğun şikayetler vardır.
Sırt Ağrısı
Hamile kadınlardan %60’ı yaşadıkları sırt ağrıları nedeniyle uyku bölünmeleri yaşamaktadırlar.
Sıklıkla İdrara Çıkma
İlk üç aylık dönemdeki gibi yeniden idrara çıkma sıklığı artar çünkü rahim genişlediği için idrar torbasına daha fazla baskı yapar.
Solunumda Düzensizlik
Şişkin karın yatış pozisyonunda diyafram ve akciğerlerde baskıya neden olabilir. Bu da horlama gibi durumları ortaya çıkarır. Aşırı kilolu hamile kadınlarda daha fazla görülür. Uykuda solunum bozukluğu, preeklampsi ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskinde artışlara neden olur.
Huzursuz Bacak Sendromu
Hamile kadınların yaklaşık %20’si, zaman zaman ayak ve bacaklarında karıncalanma hissederler. Folik asit ve demir eksikliği yaşayan kadınlarda bu durumla daha fazla karşılaşılmaktadır.
Çözümler:
Sol Yanınızın Üzerinde Uyuyun
Bu teknikle horlamayı da önleyebilirsiniz, hem de bebeğin kan dolaşımının hızlanmasını sağlarsınız. Arkanıza, karnınızın altına ve bacak aranıza yastık koymalısınız. Gerinin ve sık sık karın egzersizleri yapın.
Akşamları Sıvıyı Kesin
Yatmadan en az iki saat öncesinden itibaren sıvı tüketmeyin. İdrar torbanızın tamamen boşalması için karnınızı kaldırın.
Sertifikalı Bir Uyku Uzmanıyla Görüşün
Bebeğinizin yeterince oksijen alıp almadığından emin olmanızı sağlayacak önerilerde bulunabilir. Ayrıca sizin de solunum yollarınızı düzenlemenize yardımcı olabilir. Bunun yanında verdiği tavsiyelerle gece boyunca sağlıklı bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
Bacak Masajı ve Sıcak Bir Banyo İşinize Yarabilir
Ayrıca akşam yürümeleri de uyku bölünmelerinin gidişatını bozmanıza yardımcı olur.
Yeşil Yapraklı Bitkiler ve Tahıl Tüketin
Demir ve folik asit açısından zengin yiyecekler tüketmek huzursuz bacak sendromunun şiddetini azaltabilir. Ayrıca kafeinden de kaçınmayı unutmayın.