Gebeyken Asla Yenilmemesi Gereken 13 Yiyecek
Gebelik dönemi her şeye çok dikkat ettiğiniz bir dönem aslında. Beslenme alışkanlığınızdan uyku düzenine, egzersiz programlarından iş yaşamınıza kadar pek çok şeyde değişikliklere merhaba demektir. Bu süreçte özellikle bazı yiyeceklerden uzak durmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Peki, bu yiyecekler neler, gelin bakalım.
1 – Çiğ veya az pişmiş yumurta
Çiğ veya az pişmiş yumurta, gebelikte salmonella denilen bakteriler yoluyla çeşitli barsak enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bu bakteri gebe olan kişilerde ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olabilir.
2 - Pastörize edilmemiş veya küflü peynirler
Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde veya bazı ev yapımı peynirlerde; listeria adı verilen erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan bir bakteri bulunur. Bu sebeple küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler gebelikte uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir.
3 – Karaciğer
Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Gebelik döneminde karaciğer tüketimini minimuma indirmek sağlıklı olacaktır.
4 - Az pişmiş veya çiğ et
Az pişmiş veya çiğ et gebelikte kesinlikle yenilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Az pişmiş veya çiğ haldeki ette düşük ve doğum kusurlarına neden olan toksoplazma riski vardır. Tüketeceğiniz et ve tavukları, iyice pişirmeli; salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmalısınız.
5 - Cips ve kızartmalar
Bilim adamları patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini öneriyorlar. Akrilamid maddesi karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşuyor ve sinir sistemine hasar veriyor. Fakat bunun yanı sıra; patates kızartması ve cipsi saymazsak, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri mevcut.
6. Kabuklu deniz ürünleri
Çiğ deniz ürünleri de tıpkı çiğ yumurtada olduğu gibi salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir.
7 - Alkollü içecekler
Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilir.
8 - Doktora danışılmadan içilen bitki çayları
Bitki çaylarının faydaları ne kadar çok olsa da tavsiye üzerine ya da tesadüfen tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebiliyor. Hamilelerde bu duruma daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını başlatabilir ya da doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuza danışmadan bitki çayı kullanmayın.
9 - Fazlasıyla şeker içeren her türlü yiyecek
Pasta ve şekerli pastane ürünlerinin yanı sıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Diğer dikkat etmeniz gereken önemli unsur da paketlenmiş hazır gıdalar, bunlardan da uzak durmalısınız.
10 - Soya ürünleri
Genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği içerdiğinden soya sosu vb. ürünler sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. Gebelikte kullanmamalısınız.
11 - Kahve!
Hele bir de tam bir kahve severseniz üzgünüz ama günün en zevkli anlarından biri olan kahve vakti de hamilelikte rafa kalkıyor! Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte hiç iyi değil. Günde bir iki fincandan fazlası önerilmiyor.
12 - Her türlü sakatat ve çiğ balıklar
Sakatatlar için bakteriye en açık yiyecek de denilebilir. Bu sebeple kesinlikle uzak durmalısınız.
13 - İyi yıkanmamış sebzeler
Sebzelerinizi sirkeli suda çok iyi yıkamalısınız. Herkes için geçerli olan iyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde sizler için oldukça tehlikeli bir hal alabilir.