Gebelikte Artan Vajinal Akıntılar ve Baş Edebilmenizi Kolaylaştıracak Öneriler
Gebelikte vajinal akıntı görülmesi, kadınları fazlasıyla rahatsız eden konuların başında gelir. Gün boyu artan akıntılar, bu dönemde sosyal hayatı da etkileyerek çoğu gebe kadını huzursuz eder. Ancak, gebelik döneminde hamileliğe bağlı olarak vajinal akıntılarda artış görülmesi normal kabul edilir ve genellikle tedavi gerektirmez. Yalnız bazı durumlarda, görülen akıntı enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. Burada önemli olan şey; akıntıları rengine veya kokusuna göre ayırt edebilmektir.
Gebelikte Vajinal Akıntı
Hamilelik döneminde, artan östrojen hormonundan dolayı akıntıların artması normal kabul edilir. Bununla birlikte, artan hormonların vajina duvarına yaptığı çeşitli etkiler, gebelik döneminde vajinal akıntılarınızın artmasına neden olur. Gebelikte görülen akıntılar genelde ilk birkaç ay içerisinde başlar ve gebeliğin sonuna kadar görülebilir. Lökore (beyaz akıntı) olarak ifade edilen bu akıntı beyaz, sulu ve kokusuz bir yapıdadır. Gebelikte yeşil akıntı ve sarı akıntı ise enfeksiyon belirtileri arasındadır. Yeşil veya sarı akıntıya koku da eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Doğumdan sonra da vajinal akıntılarınız devam edebilir. Doğumdan sonra görülen vajinal akıntıya 'Loşi' adı verilir. İlk başlarda kanlı ve koyu bir renkte olan loşi, 4-5 gün sonra kahverengiye dönüşür. 10-12 gün sonra ise rengi iyice açılarak beyaz veya sarı bir hâl alır. Doğumdan sonra akıntılarınızın 1-2 ay kadar devam etmesi normal kabul edilir. Eğer bu süre uzadıysa, jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?
Gebelikte artan vajinal akıntılar normal kabul edilir ve çoğunlukla tedavi gerektirmez. Fakat, akıntınız aşağıdaki şekilde görülüyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Akıntınızın kokusu sizi rahatsız ediyorsa,
- Akıntının rengi sarı, yeşil veya kahverengi ise,
- Akıntının formunda bir değişiklik gözlemlendiyse (köpüklü, süt kesiği kıvamı vb.)
- Akıntılarınızda kan bulunuyorsa,
- Akıntılarınız aşırı şiddetliyse,
- Kasıklarınızla ağrı varsa,
- Genital bölgenizde kaşıntı, yanma vb. durumlar söz konusuysa
kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz. Bunlar vajinal enfeksiyon belirtileridir ve gebelikte kolaylıkla tedavi edilebilen rahatsızlıklardır.
Gebelikte Vajinal Akıntı Şikâyetinizi En Aza İndirebilmek İçin Öneriler
Gebeliğiniz boyunca dikkat edeceğiniz birkaç detay ile akıntılarınızı kontrol altına alabilir ve yaşadığınız rahatsızlık hissinden kurtulabilirsiniz.
- Her zaman pamuklu iç çamaşırı kullanmalısınız.
- İç çamaşırınızı gün içinde en az 2 kere değiştirmelisiniz.
- çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra yüksek ısıda ütülemelisiniz.
- çamaşırlarınızı yıkarken detarjan yerine sabun tozu kullanabilirsiniz. Detarjanlar deride alerji oluşmasına neden olabilir ve akıntının - iddetlenmesini tetikleyebilir.
- Gebelik döneminde görülen akıntılar için günlük ped kullanılması genellikle önerilmez. çünkü günlük pedler, vajinanın hava almasını engeller ve mantar oluşumuna zemin hazırlar. Fakat çok rahatsız oluyor ve kullanmak istiyorsanız, günlük pedi gün içinde sık sık değiştirmelisiniz.
- Genital bölgenin her zaman kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Nemli ortamlar, mantar oluşumu için ideal yerlerdir. Dolayısıyla duştan çıktıktan sonra veya havuz/denizden sonra genital bölgenizi iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız.
- Hamileliğinizde vajina temizliği için kimyasal madde içeren temizlik ürünleri kullanmamalısınız. Yalnızca doktorunuzun reçete edeceği ürünleri kullanmalısınız.
Gebelikte genital bölge temizliği ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Hamilelik döneminde genital bölgede görülebilen fiziksel değişimler için buraya tıklayabilirsiniz.