Gebelikle Gelen Vajina Ağrısı
Gebelik döneminde anne adayları vücudunda pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimler bedende çeşitli ağrılara sebebiyet verebilir. Anne adaylarının en çok yakındığı ağrılardan biri ise şüphesiz ki vajina ağrısıdır. Peki, gebelikte vajina ağrısı veya hamilelikte vajinada batma hissi neden olur? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gebelikte Vajina Ağrısı / Vajinada Batma Hissi
Gebeliğin getirilerinden biri de vajinal ağrılardır. Pek çok kadın, hamileliğinde vajinal ağrılardan şikâyet eder. Bu ağrılar, genellikle adet gecikmesinden 2 – 3 hafta sonra sancılanma şeklinde görülür. Fakat kendisini tam olarak gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasında hissettirir. Bunun nedeni, rahim kaslarınızın gerilmesi ve kısalmasıdır. Bu sebepten dolayı gebelikte vajinada ağrı veya batma hissi yaşamanız çok normal. Rahim kaslarına ek olarak vajinaya olan kan akışının artması da hassasiyeti arttırabilir ve hamilelikte vajinada zonklama benzeri bir ağrı olabilir.
Burada önemli olan konu, kişinin ilk gebeliğini yaşayıp yaşamadığıdır. Eğer ilk gebelikse, daha önce rahim büyümesi yaşanmadığı için anne adayı vajina ağrısını daha erken haftalarda ve daha yoğun bir şekilde hissedebilir. İkinci veya daha fazla gebeliklerde ise genelde bebek ağırlaşırken bu ağrılar hissedilir.
Gebelik Döneminde Vajinal Ağrılarının Diğer Nedenleri
Hormonal Değişimler
Gebelikte vajina ağrısı, vajinada zonklama ve batma hissi dahil pek çok şikâyetin sebebi yaşanan hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Yerleşme Ağrısı
Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Bu ağrıya açık pembe veya kahverengi, lekelenme şeklinde kanama da eklenebilir. Hamilelerin yaklaşık %25’inde görülür ve ortalama 2 – 3 gün sürer. Kanamanız yoğunsa, aşırı ağrı hissediyorsanız ya da başka herhangi bir değişiklik hissediyorsanız mutlaka hekiminize danışmanız gerekir.
Bebeğin Uyguladığı Baskı
Gebeliğin son 3 ayında, bebeğin iyice büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar. Bununla birlikte anne adayının aldığı kilo da vücuduna ekstra bir yük oluşturur. Tüm bu baskı sonucunda vajinada ağrı hissedilebilir.
Yalancı Doğum Kasılmaları
Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar, rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlaması olarak özetlenebilir. Bu kasılmalar kasık, alt karın ve vajinada ağrıya neden olabilir. Böylesi bir durumda magnezyum açısından zengin gıdalar tüketip, bol bol istirahat etmelisiniz. Pozisyon değiştirmeniz de kasılmanın geçmesine yardımcı olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Vajinada ağrı hissinin bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer ağrıya yanma ve sık idrara çıkma isteği de eşlik ediyorsa, hekiminize danışmanızı öneririz. Önereceği ilaçlarla kısa süre içinde enfeksiyonunun üstesinden geleceksinizdir.
Vajina Ağrıları Nasıl Hafifletilir?
Ters ve ani hareketler etmeniz ağrılarınızı arttırabileceğinden, daha yavaş ve temkinli hareket etmenizi öneririz. Ilık bir duş alarak da ağrılarınızı hafifletebilir, vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Eğer ağrılarınız hafiflemiyor, aksine şiddetleniyor veya kanama gibi başka belirtiler de ekleniyorsa zaman kaybetmeden hekiminize danışmanızı öneririz. Buna ek olarak; hamileliğinizin son haftalarındaysanız, ağrılarınız doğumu müjdeliyor olabilir. Kendinizi gözlemleyin ve burada yazan diğer doğum belirtilerini gösterip göstermediğini kontrol edin. Eğer birkaç belirtiyi birden gözlemliyorsanız, hastaneye başvurun.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?