Gebelikte Uçak Yolculuğu Sakıncalı mı?
Gebelikte Uçak Yolculuğu
Gebelikte uçak yolculuğu yapılıp yapılmayacağı konusu anne adayları tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Günümüzde hemen hemen tüm uçaklarda kabin basıncının ayarlı olmasıdan dolayı hamilelikte uçak yolculuğu sorun oluşturmaz. Ancak küçük uçaklarda basınç ayarlarının olamamasından dolayı yüksek irtifada oksijen azalmasına bağlı olarak bazı sorunlar yaşanabileceği belirtilir. Peki, hamilelikte kaç aya kadar uçağa binilebilir? Hamilelikle birlilkte; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, erken doğum ve çoğul gebelik gibi risklerin olmaması durumda gebeliğin ilk 28 haftası (7. ay) yolcunun kendi beyanı ile uçak yolculuğu yapabilir. Gebeliğin 28-35. haftaları (7- 8,5 ay) arasında gebenin uçakla seyehat edebilmesi için doktor tarafından "Uçakla Seyahatinde Sakınca Yoktur" ibaresinin yer aldığı özel bir rapor ibraz etmesi gerekir.
36. Haftaya Kadar Uçak Yolculuğu Yapabilirler
Anne adaylarının hamilelikleri döneminde; erken doğum, çoğul gebelik, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlar yaşamadıkları, sağlıklı bir gebelik geçirdikleri sürece doktorlarına danışarak uçak yolculuğu yapmalarında hiç bir sakıncanın olmadığını ifade edilir. Havacılık kurallarına göre, anne adayı 28 haftaya kadar kendi beyanı ile 28 haftadan sonra ise, doktor tarafından uçuşundan sakıncanın olmadığını belirten bir rapor ile uçak yolculuğu yapabilirler. Ancak bazı hava yolu şirketleri 28 haftadan sonra özellikle uzun ve yurt dışı uçuşlarda hamile yolcu kabul etmemektedir. Bunun nedeni olarak da bebek ya da anne açışından meydana gelebilecek riskler değil, olası bir doğum durumunda uçak şirketlerinin havadayken yaşanacak herhangi bir doğum sebebiyle risk almak istememeleridir.
Bilet Alırken Hamile Olup Olmadığını Sormazlar
Uçak bileti satan acentalar, uçak bileti rezervasyonu yaparken size hamile olup olmadığınızı veya beklenen doğum tarihini sormazlar. Ancak uçağa binmek üzere kapıya yöneldiğinizde tatsız bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Eğer beklenen doğum tarihinize az bir zaman kalmış ise, uçak şirketi sizi uçağa almama hakkında sahiptir. Bu nedenle bilet alırken gebelik haftanızı belirtip uçağa kabul edilip edilmeyeceğinizi sormanızda fayda vardır.
Türk Hava Yolları Gebelikte Uçak Yolculuğu İle İlgili Prosedürü
Hamilelikte uçak yolculuğu ile ilgili Türk Hava Yollarının resmi web sitesinde yer alan bilgiler şöyledir. ‚¬ 7 ayını (28 hafta) bitirmiş hamile yolcular kendi doktorundan aldığı "Uçakla Seyahatinde Sakınca Yoktur" ibaresi yer alan bir rapor ile seyahat edebilirler. ‚¬ Bu raporun tarihi 7 günden eski olamaz. ‚¬ 7 aya (28 hafta) kadarki hamile yolcuların seyahatinde ise yolcu beyanı esastır.
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Pegasus
Hamilerin uçak yolculu için Pegasus Hava Yollarının Resmi İnternet sitesinde yer alan pegasus hamile yolcu prosedürü şöyledir; "Hamile misafirlerimizin Pegasus Hava Yolları ile seyahat etmek için sağlık raporu sunmaları gerekmez. Tabii hamile misafirlerimiz sağlık raporu aranmaksızın kabul edilseler bile hava yoluyla seyahatlerinden önce sağlık durumlarıyla ilgili olarak, uzman bir doktordan görüş almalarını tavsiye etmekteyiz. Ancak Pegasus Hava Yolları, tekil hamileliklerde, hamilelik dönemi 36 haftayı aşmış anne adaylarının seyahat taleplerini kabul etmemektedir. Dolayısıyla bütün gidiş-dönüş uçuşları, hamileliğin 36. haftası bitmeden tamamlanmalıdır. Çoğul hamileliklerde (ikiz, üçüz vs.) ise hamilelik dönemi 32 haftayı aşmış anne adaylarının seyahat talepleri Pegasus Hava Yolları tarafından kabul edilmemektedir. Dolayısıyla bütün gidiş-dönüş uçuşları, hamileliğin 32. haftası bitmeden tamamlanmalıdır. Bu konuda Genel Kurallar bölümümüzü detaylı incelemenizi öneririz." şeklindedir.
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Havayolu Şirketleri Hamile Yolcu Prosedürleri
Hamileler için havayolu şirketlerinin prosedürlerinde eğer özel bir sağlık sorununuz yoksa genelde hiçbir havayolu şirketi, hamileliğin 28. haftasına (7. ayına) kadar gebelerden herhangi bir rapor talep etmiyor. THY (Türk Hava Yolları), AnadoluJet ve Onurair gibi havayolu şirketleri hamile yolcuları, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar, doktorlarından alacakları ‚uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur‚ ibareli raporla uçuşa kabul ediyor. Pegasus ve Borajet'te uçak şirketlerinde ise uygulama biraz daha farklı; bu şirketler, gebeliğin 28. haftanın bitiminden itibaren 36. haftanın sonuna dek rapor istiyorlar. Hamilelikte uçak yolculuğunda SunExpress ise, gebelikte 35. haftanın bitimine yani doğuma 4 hafta kalana dek anne adaylarından herhangi bir belge talep etmiyor.
Uçak Yolculuğu Yapacak Gebelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
- Anne adayları uçağa biniş sırasında herhangi bir sorun yaşamamaları ve hatta uçağa binememe gibi durumlarla karşılaşmamaları için doktorlarından "uçak yolculuğu yapmalarında herhangi bir sakınca olmadığına" dair bir rapor almaları ve bu raporu tüm uçuşları sırasında yanlarında bulundurmaları olası durumlara göre faydalı olacaktır.
- Alacağınız bu raporda muayene olduğunuzun ve "72 saat içeresinde doğumun başlayabileceğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı"nın belirtilmesi özellikle gebeliğinin son dönemleride olan anne adayları için yararlı olabilir.
- Uzun süre oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve bunun sonucunda da ayak ve bileklerde şişmeye neden olabilir. Bu nedenle uzun uçuşlarda anne adayının her 1,5 - 2 saatte bir ayağa kalkıp kolidorda yürüyüş yapmaları önerilir.
- Yolculuk esnasında otururken bazı germe hareketleri yapılarak uzun süreli oturmanın olumsuz etkileri giderilebilir. Bunu yapabilmek için oturur pozisyonda iken bacaklarınızı iyice ileriye doğru atın, topuklarınız merkezde olacak şekilde ayağınızı yavaşca kendinize doğru çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
- Uzun süreli uçuşlarda hareketsiz oturmadan dolayı oluşabilecek tromboz ve varis riskine karşı varis çorabının giyilmesi kan dolaşımını destekleyip varis riskini azaltıp damarların şişmesini engeller.
- Özellikle yaz aylarındaki uçuşlarda vücudun susuz kalmasını önlemek için, gebelerin uçak yolcuğuluğu sırasında bol miktarda sıvı almaya özen göstermeleri önerilir.
- Uçak içeriside yan yana boş iki koltuk bulmanız durumunda ayaklarınızı uzatabilirsiniz.
- Uçaktaki kabin basıncının ayaklarınızda şişmeye neden olacağından uçuş sırasında terlik ya da rahat bir ayakkabı giymeniz önerilir.
- Havaanlarında bulunan güvenlik kapıları ve dedektörlerin X ışını ile çalışmamasından dolayı bu tür kapıların bebeğe zarar vermediği belirtilir.
- Yurtdışı uçuşlarında gittiğiniz yerdeki sağlık koşullarını ve sunulan sağlık hizmetlerini önceden araştırıp bilgilenmenizde fayda vardır.