Gebelikte Trikomonas: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Trikomonas, mikroskobik bir parazitin yol açtığı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Hamilelikte trikomonas erkenden tedavi edildiğinde bir soruna yol açması beklenmez ancak tedavide geç kalındığında erken doğum ve bebeğin düşük ağırlıklı doğması gibi risklerle ilişkilidir. Bununla birlikte doğum sırasında nadir de olsa anneden bebeğe geçebilmektedir. Antibiyotikle tedavisi mümkün olan trikomonas enfeksiyonu genellikle köpüklü ve kötü kokulu akıntı ile belirti verir. Akıntı genellikle sarımsı veya yeşilimsi görünürken, vajinada kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda gebelikte trikomonas belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!
Trikomonas Nedir?
Trikomonas; mikroskobik bir parazitin neden olduğu, oldukça yaygın görülen ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alan bir hastalıktır. Trichomonas vaginalis adlı bir organizmanın yol açtığı bu enfeksiyon hem erkeklerde hem de kadınlarda çeşitli belirtilere yol açabilmektedir. Erkeklerde daha çok sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma gibi belirtilere neden olurken kadınlarda köpüklü ve kötü kokulu akıntı, genital bölgede kaşıntı ve kızarıklık, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ve daha az yaygın olmakla birlikte alt karın bölgesinde rahatsızlığa yol açabilir. Tedavisi ilaçlarla mümkün olan trikomonas enfeksiyonu, genellikle organlara herhangi bir zarar vermez. Ancak çok hızlı yayılım gösterdiğinden vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Bu noktada tekrar enfekte olmayı önlemek için, partnerde bir belirti olsun veya olmasın eşli tedavi planlanmaktadır. Peki, gebelikte trikomonas enfeksiyonu tehlikeli mi? Trikomonas hamileliği nasıl etkiler?
Trikomonas Hamileliği Nasıl Etkiler?
Gebelikte geçirilen trikomonas enfeksiyonu aşağıdaki risklerin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir:
- Erken doğum
- Zarın erken yırtılması
- Bebeğin düşük doğum ağırlığıile dünyaya gelmesi
- Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı duyarlı hale gelmek
Trikomonas Anneden Bebeğe Geçer mi?
Bebeklerin doğum sırasında trikomonas parazitiyle enfekte olması mümkündür. Diğer bir deyişle trikomonas, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Ancak bu olasılık son derece düşüktür. Çoğu durumda semptom göstermeden enfeksiyona yakalanan bebeklerin herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz, enfeksiyon zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak ateş, solunum sorunları, idrar yolu enfeksiyonu, burun akıntısı ve vajinal akıntı gibi semptomları olan bebekler uygun antibiyotikler ile tedavi edilebilmektedir.
Hamilelikte Trikomonas Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Trikomonas enfeksiyonu her zaman bir belirtiye yol açmayabilir. Belirtiler enfekte olduktan hemen sonra başlayabileceği gibi çok sonra da ortaya çıkabilir. Gebelikte trikomonas belirtileri ise şunları içerebilir:
- Genellikle köpüklü bir görünüme ve hoş olmayan bir kokuya sahip yeşilimsi veya sarımsı vajinal akıntı
- Kırmızı, kaşıntılı ve tahriş olmuş vajina, vulva
- İdrar yaparken veya cinsel ilişki esnasında rahatsızlık hissi
- Cinsel ilişkiden sonra lekelenme
- Daha az yaygın olmakla birlikte alt karın rahatsızlığı
Gebelikte Trikomonas Tedavisi
Gebelikte trikomonas teşhisi konduğunda, gebeliğe uygun oral ilaçlarla tedavi sağlanabilir. Eşin semptomu olsun veya olmasın, aynı zamanda tedavi alması ve tedavi boyunca cinsel ilişkiye ara verilmesi istenir. Zira bu durumda tekrar enfekte olma riski azalacaktır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Klamidya Anneden Bebeğe Geçer mi?
Kaynak: 1