Hamilelikteki Hangi Durumlar Normal, Hangileri Anormal?

Hamileliğiniz boyunca vücudunuz bir çok değişim yaşar. Bazılarını zaten beklersiniz; ödemler, çatlaklar veya cildinizdeki hassasiyet gibi... Bazıları ise tamamen sürpriz olur, göbek deliğinizin altında oluşabilen koyu çizgi gibi... Peki ya 9 aylık serüveninizde, yaşayacağınız onlarca değişimin hepsinde tereddüt mü etmelisiniz?

Gebeliğiniz boyunca vücudunuzda oluşabilecek değişimler için ufak bir rehber hazırladık. Bakalım, yaşanan bu değişimlerin hangileri normal, hangileri gebelikte tehlikeli belirtiler olarak görülüyor?

Gebelikte Tehlikeli Belirtiler 

Göğüsler

Normal
Hamilelik döneminde göğüslerde meydana gelen değişimlerin bir çoğundan progesteron ve östrojen hormonu sorumludur. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayından sonra göğüslerinizin büyümesi ve genişlemesi çok normal. Çünkü süt bezleri, sanılanın aksine gebeliğin erken dönemlerinde oluşmaya başlar. Yine hormonların etkisiyle göğüslerinizin renginde koyulaşma görülebilir, endişelenecek bir durum değildir.

Doktora Danışın
Göğüslerinizde kızarıklık, şiddetli ağrı varsa ve elinize yumrular geliyorsa, doktorunuza danışmalısınız. Çünkü sütünüz bu bölgeyi tıkamış olup, mastit geçiriyor olabilirsiniz.

Baş

Normal
Hamileliğin erken dönemlerinde, yaşanan mide bulantıları nedeniyle yeterli beslenememe baş ağrılarına neden olabilir. Yine kandaki düşük şeker, hamilelikteki baş ağrılarının nedeni olabilir.

Doktora Danışın
Eğer baş ağrılarınız 2-3 gün aralıksız sürüyorsa, görme bozukluğu ve sık sık kusma şikâyeti baş ağrılarına eşlik ediyorsa ve vücudunuzun belli bölgelerinde ani şişmeler meydana geldiyse, doktorunuza danışmalısınız.

Vajina

Normal
Hamilelik boyunca beyaz, kokusuz ve sulu kıvamdaki vajinal akıntıların olması herhangi bir sağlık sorununa teşkil etmez, normal kabul edilir. Her 10 hamile kadından 1'inde bu durumla karşılaşılır.

Doktora Danışın
Gebeliğiniz boyunca akıntılarınız kötü kokulu ve farklı bir renkte gelmeye başlarsa doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonun oluşma nedeni vajinadaki asit oranının değişmesi olabileceği gibi farklı sebepler de olabilir. 

Ayak

Normal
Hamileliği boyunca ayak ve ayak bileklerinde şişme görülmeyen kadın sayısı çok azdır. Bu bölgede ödem oluşması oldukça normal karşılanır. Nedeni ise çoğu zaman büyüyen uterusun bacaktaki damarlara baskı yapmasıdır.

Doktora Danışın
Gebeliğin son 3 ayında, yoğun bir şişlik gözlemliyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Çünkü hamilelikte ayak ve el bileklerindeki şişme preeklampsi gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabiliyor. 

Makat

Normal
Hamilelikte değişen hormon düzeyleri, her şeyi etkilediği gibi sindirim ve boşaltım sisteminizi de etkiler. Bunun sonucunda kabızlık yaşamanız çok normal. Bu duruma bağlı olarak tuvalette kalma süreniz uzayabilir ve sonucunda hemoroitle karşılaşabilirsiniz.

Doktora Danışın
Eğer canınız çok yanıyorsa ve kanamanız varsa, doktorunuza danışma vakti gelmiş demektir. Sağlıklı beslenerek ve bol su içerek kabızlığı önlemeye çalışmalısınız.

Pelvis

Normal
Gebeliğinizde, pelvik kemiklerinizin sanki bebeğinizle birlikte büyüyormuş gibi hissetmeniz normal.

Doktora Danışın
Eğer hareket özgürlüğünüzü kısıtlayacak kadar bir ağrı varsa ve ileri yaş gebeliğiyse, doktora danışmalısınız. Bu durum semfisis bufis bozukluğu, yani pelvis kemiğinizin olması gereken yerden kaymış olabileceğine işaret ediyor olabilir. Uterus büyüdükçe aralık daha da açılabilir. Genellikle hamilelikte korse ile mühadale edilir ve doğumdan sonra tedavi edilir.

Eller

Normal
Hamilelikte ellere iğne batıyormuş gibi bir his yaşamak normal kabul edilir. Bu durum özellikle avuç içinde gelişir ve geceleri daha yoğun hissedilir.

Doktorunuza Danışın
Ellerdeki iğne batıyormuş hissi çoğu zaman tehlikeli bir durum değildir. Kilo alımınıza bağlı olarak, ellere giden damarlarda bir tıkanıklık meydana gelmiş olabilir. Hissettiğiniz ağrı sizi çok rahatsız ediyorsa, doktorunuza danışın. Bu gibi durumlarda genellikle bileklikle tedavi yöntemine başvurulur.

Cilt

Normal
Hamilelikte, hormonlarda meydana gelen değişimlerden belki de en fazla cilt etkileniyor. Renk koyulaşmaları, çatlaklar ve daha nicesi... Hamilelikte artan melatonin seviyesi ciltteki renk değişimlerinden sorumluyken, cildinizin gebelik döneminde genişlemeye başlaması sonucu yetersiz kolajen, çatlakların oluşmasına sebebiyet verir.

Doktorunuza Danışın
Avuş içleriniz ve ayaklarınız geceleri çok kaşınıyor ancak döküntü yoksa, durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Çünkü bu durum, kimyasal maddelerin safra kesesine gideceğine kana karıştığının bir göstergesi olabilir.

Gebelikte görülen şikâyetler ve pratik çözüm önerileri için buraya tıklayabilirsiniz!