Gebelikte Skolyoz İlerler mi? Hamilelikte Skolyoz Ağrısı Nasıl Geçer?
Omurganın yana doğru eğriliği ile karakterize olan skolyoz hastalığı hamilelik sürecini genellikle olumsuz etkilemez. Hamile kalma üzerinde veya gebeliğin seyrinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığı bilinen skolyoz, çoğu zaman doğum şeklini de etkilememektedir. Ancak eğrilik çok şiddetliyse anne adayının hamilelik süresince normalden biraz daha fazla ağrı ve rahatsızlık hissetmesine yol açabilir. Bununla birlikte, hamilelikte skolyoz hastalığı olan kadınların doğum şekli de birçok faktör birlikte değerlendirilerek belirlenir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte skolyoz ilerler mi, gebelikte skolyoz ağrısı nasıl geçer gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Skolyoz Hamileliği Nasıl Etkiler?
Skolyoz hastalığı genellikle gebeliğin seyrini olumsuz etkilemez. Ancak omurgasında şiddetli eğrilik bulunan veya skolyozu kalça, leğen kemiği veya omuzlarını kapsayan kadınlar, özellikle hamileliğin ilerleyen aylarında daha fazla ağrı, rahatsızlık, nefes alma sorunları veya ağırlık taşıma güçlükleri çekebilirler. Hamilelikte skolyoz hastalığı olan ve ağrılarının gün geçtikçe arttığını hisseden anne adayları, öncelikle bir fizyoterapist ile görüşmelidir. Fizyoterapistin önereceği egzersizlerin yanı sıra çok uzun süre ayakta kalmamak, ılık banyo yapmak, hafif masaj uygulamak veya göbek desteği kullanmak, gebelikte skolyoz ağrısı olan annelerin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Hamilelikte Skolyoz İlerler mi?
Hamilelikte skolyoz ilerler mi sorusu da skolyozlu anne adaylarının yanıtını merak ettiği bir diğer konudur. Hamilelikle birlikte vücutta meydana gelen değişiklikler göz önüne alındığında, bunun haklı bir endişe olduğu söylemek mümkün. Ancak yapılan araştırmalar, bir veya daha fazla hamileliğin skolyozlu kadınlarda omurga eğriliğini daha da kötüleştirmediğini gösteriyor. Diğer bir deyişle gebelikte skolyozun ilerlediğini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor.
Skolyozu Olanlar Doğumda Epidural Anestezi Yaptırabilir mi?
Skolyozu olan kadınların çoğuna doğumda epidural anestezi uygulanabilir. Ancak bu durum iğnenin yerleştirilmesini biraz zorlaştırabilir. Özellikle daha önce omurgayı düzleştirmek için omurganın alt kısmına ameliyat ile çubuk yerleştirilen kadınlarda bu risk daha fazladır.
Skolyozu olan anne adayları epidural anestezi yaptırmak istiyorsa, kadın doğum uzmanı ve anestezi uzmanı ile öncesinde görüşmeli ve hamile kalmadan önceki son röntgen görüntülerini hekimler ile paylaşmalıdır. Sahip olunan skolyoz türüne ve daha önce bununla ilgili ameliyat geçirilip geçirilmediğine bağlı olarak, doktorlar anestezinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için ek adımlar atmak isteyebilirler.
Skolyoz Olup Normal Doğum Yapılabilir mi?
Skolyoz olup normal doğum yapanlar azımsanmayacak kadar fazladır. Skolyoz, direkt sezaryen doğum kararı alınmasına neden olabilecek bir hastalık değildir. Bu durumda eğriliğin şiddeti, şekli, düzeltici bir ameliyat olunup olunmadığı ve diğer tüm faktörler birlikte değerlendirilip ona göre karar verilir. Dolayısıyla skolyoz olup doğum yapmaya hazırlananlar doktorları ile görüşerek kendileri için en iyi doğum yönteminin ne olacağını tartışabilirler.
Skolyoz Hamilelikte Bebeğe Geçer mi?
Nörofibromatozis ve müsküler distrofi gibi durumlarla ilişkili bazı konjenital skolyoz formları bulunuyor. Eğer ailede hastalıkla ilgili genetik bir öykü varsa doğum öncesi bazı testler ile bu hastalıkların tespit edilmesi ve kişilerin gebelik öncesi genetik danışmanlık alması tavsiye edilir. Bununla birlikte vakaların %80’inde skolyoz bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkıyor. Üstelik bebeklerin ebeveynlerinden “skolyoza neden olabilecek bir gen” taşıdıklarına dair net bir kanıt da bulunmuyor. Dolayısıyla skolyoz hastası olan anne adaylarının bunu bebeklerine taşıyıp taşımayacakları ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir.
Hamilelikte Skolyoz Ağrısı İçin Ne Yapılabilir?
Hamilelikte skolyoz ağrısı için çeşitli egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler hem sırt kaslarının güçlenmesine hem de skolyoza bağlı ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak hamilelikte skolyoz egzersizleri kişiye özel fizyoterapist tarafından planlanmalıdır. Zira her hastanın eğrilik derecesi veya hastalıkla ilgili ameliyat geçmişi farklı olabilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Sırt Ağrısı Yaşayanlar Buraya: İşte Şikâyetlerinizi Hafifletecek Öneriler
Kaynak: 1