Hamileliğinde Sigara İçen Anne Adayları Dikkat!
Gebelikte Sigara İçmenin Bir Zararı Daha Ortaya Çıktı!
Gebelikte sigara içmenin bir zararı daha ortaya çıktı. Dünyada önemli sağlık sorunları arasında sigara tüketimine bağlı hastalıklar yer alıyor. Hamilelikte sigara kullanımı hem bebeğin hem de anne adayının sağlığını tehlike altına sokuyor. Yapılan araştırmaların, hamilelikte sigara kullanımın pek çok zararının olması yanında bir hastalığı daha tetiklediğini gösterdiği belirtiliyor. Bu araştırmalara göre, gebelikte sigara içen ya da pasif içici olan anne adaylarının bebeğinin Cerebral Palsy (beyin felci) olma riskinin artırdığını gösterdiği ifade ediliyor.
Bebeklerin Beyin Gelişimini Olumsuz Etkiliyor
Sigaranın birçok hastalığın sebebi olabildiğini belirten uzmanlar, gebelikte sigara kullanan anne adaylarının bebeklerinin akciğerinin daha az geliştiğini, bu durumun bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söylerlerken, çeşitli kimyasal içeren sigaranın bebekte; düşük zeka, davranış bozukluğu ve beyin felcine (Cerebral Plasy) kadar pek çok hastalığa neden olabileceği vurguluyorlar.
Bebeğin Sağlığı Ciddi Oranda Riske Atılıyor
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Tıbbi Hizmetler Danışmanı Nöroloji Uzmanı Dr. Nihan Hande Akçakaya; sigara kullanan anne adayları ile ilgili yapılan araştırmaların bebeğin sağlığını ciddi oranda tehlikeye attığını gösterdiğini söyledi. Bu durumun pasif içicilikte de görüldüğünü belirten Akçakaya, "Hamilelikte anne adaylarının sigara kullanması bebeğin su kesesinin açılmasına, bebeğin eşi plasentanın erken ayrılmasına, dış gebeliğe ve bebeğin Cerebral Palsy’li olmasına kadar birçok sağlık probleminin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının hamile kalmadan önce sigarayı bırakmaları, hatta hamilelik planı yapmadan en az 3 ay önce bırakmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Cerebral Palsy - Serebral Palsi Nedir?
Cerebral Palsy (Serebral Palsi), henüz gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan fiziksel bir engellilik durumu olarak tanımlanır. Serebral Palsi aynı zamanda bebeklikte veya çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan kas koordinasyonu ve vücut hareketlerini kalıcı şekilde etkileyen, ama zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için de kullanılan bir terimdir. Cerebral Palsy’ye genellikle başka bir zihinsel veya fiziksel engellilik durumu da eşlik edebilir. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Pasly’li birey bulunduğu belirtilirken, Türkiye’de ise, her 1.000 canlı doğumdan 4,4’ü Cerebral Palsy teşhisi konduğu, yapılan araştırmalar sonrasında gebelikte sigara içmenin birçok zararı yanında bir hastalığı daha tetiklediğinin ortaya çıktığı ifade ediliyor.