Gebelikte Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Kural
Gebelikte sağlıklı beslenmek başarılı geçen gebelik döneminden sonra bedeninize yaptığınız en önemli yatırımlarından birisidir. Ancak bazı kadınlar estetik kaygılarla bu dönemi sağlıksız beslenerek geçirebilmektedir. Aşırı kilo almamak için mide bulantısı ve ekmek tüketmek gibi bahaneler ile yemek yemeyi reddetmek de yanlış beslenme davranışlarının başında gelirken, tam tersine iki kişilik yemek yemek davranışı da gelişebilmektedir. Böyle bu durumda ise anne adayı aşırı kilo alarak doğumu riske artmakta ve doğum sonrası fazla kiloları ile baş başa kalabilmektedir. Bu nedenle sizlere gebelikte sağlıklı beslenmek için bazı tüyolar derledik.
Gebelikte Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Kural
1- Gebeliğe bedenen ve ruhen iyi hazırlanın
Fazla kilolarınız varsa gebe kalmadan önce diyetisyene giderek sağlıklı beslenmeyi öğrenmeli ve ideal kilonuza ulaşmalısınız.
2- Gebelik döneminde kilo almanıza dikkat edin
Sabah kahvaltı etmiyorsanız güne güzel bir kahvaltı ile başlamayı düzen haline getirmelisiniz. Mide bulantısı, iştahsızlık, kusma ya da buna benzer yakınmalarınız olabilir. Bunu gidermenin en iyi yolu az ve sık beslenmektedir. Ayrıca çok ağır yağlı besinlerden kaçınarak, oluşabilecek gaz ve şişkinlik gibi sorunları da bu sayede ortadan kaldırabilirsiniz.
3- Besin gruplarını, hangi besinlerin ne içerdiğini ve de ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenin
Sağlıklı beslenmek, kendi sağlığınızı korumanın yanı sıra gebelik döneminde bebeğin gelişimini de sağlamaktadır.
Temel Besin Grupları
Et Grubu Besinler
Et, tavuk, yumurta, balık,peynir ve hindi gibi besinler protein bakımından zengin besinlerdir. Özellikle demir, fosfor, B12 vitamini, B2, B6 ve folik asit gibi önemli besin öğelerinin zengin kaynağıdır.
- Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri gereksinimi ise gebelik ve emzirme döneminde artmaktadır. Bu nedenle haftada en az 2 – 3 porsiyon balık tüketilmelidir.
- Et grubundan da her gün 1 öğün beslenmeye çalışılmalıdır.
Süt Grubu Besinler
Yoğurt, süt, ayran, kefir gibi besinler kalsiyumun en zengin kaynaklarıdır.
- B12, A, B6 vitamini gibi birçok besin öğesinin de en önemli kaynaklarıdır.
- Günde en az 2 porsiyon süt grubundan tüketilmelidir.
Sebze – Meyve Grubu
A,C, K vitaminin ve potasyumun en zengin kaynaklarıdır. Ayrıca da önemli ölçüde su ve karbonhidrat gereksinimi karşılamaktadırlar.
- İçerdikleri antioksidan maddeler sayesinde bağışıklık sistemi bakımından oldukça önemlidir.
- Günde 1 - 2 porsiyon meyve 1 - 2 porsiyon sebze tüketmelisiniz.
Tahıl Grubu
Patates, krakerler veya leblebi gibi besinler, nişasta içeriği bakımından zengin besinlerdir.
- İhtiyacımız olan enerjinin en önemli kaynaklarıdır.
- Özellikle de tam taneli tahıllar ve beyazlatılmamış ürünler kan şekeri dengesini sağlamada önemli bir yer tutmaktadırlar.
Yağ Grubu
Yağlı tohumlar, zeytinyağı, ceviz, fındık gibi besinler önemli ölçüde enerji ihtiyacını karşılamayı ve yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlamaktadırlar.
4- Doktor ve diyetisyen kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz
Gebeliğin seyri ve yapılması gerekenler konusunda en iyi yardımı yapacak kişiler doktor ve sağlık ekibidir.
- Test sonuçlarınıza göre bazı vitamin, mineral takviyeleri ve ilaç gibi önerilerde bulunabilirler.
- Çevrenizdeki kişiler, arkadaşınız ve komşunuz sizi yanlış yönlendirebileceğinden dolayı istemediğiniz sonuçlara neden olabilir. Bu duruma imkan vermemeye özen göstermelisiniz.
5- Düzenli egzersiz yapın
Doktorunuzdan onay aldıktan sonra egzersiz yapmanız tavsiye edilir. Hangi egzersizleri yapabileceğinizi doktorunuzla birlikte programlayabilirsiniz. Özellikle de her gün yapılan 30 – 45 dakika yürüyüş, bebeğinizin hareketlerinde gelişme, kilo kontrolü, rahat bir doğum ve stresi yenme konularında oldukça önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca egzersizin cilt sarkmalarını önlediği, daha sağlıklı ve güzel bir görünüm için önem taşıdığını unutmamalısınız.
- Gebelik döneminde yüzme, dans, ve yürüyüş gibi egzersizleri yapmanız fayda sağlayacaktır.
6- Günde 2 – 3 litre su için
Gebelik dönemi boyunca yediğiniz besinler plasenta ve kordon sayesinde su aracılığıyla bebeğe taşınır.
- Kahve, çay ve kola gibi vücuttan sıvı kaybetmenize neden olan kafeinli içecekleri tüketmek yerine ayran, su ve doğal meyve suyunu tercih etmelisiniz.
7- Güvenli gıda seçmelisiniz
Besinleri satın alırken uygun ambalajlanmış olmasına, uygun sıcaklıkta saklanmış olmasına, hijyen koşullarda üretilmiş olmasına ve sağlıklı pişirme yöntemi ile uygulanmış olmasına önem vermelisiniz.
- Örneğin: gereksinim olan kalsiyumu karşılamanız için gün içerisinde 3 bardak süt ya da yoğurt tüketmelisiniz.
- Eğer ki açıkta satılan ürünlerden seçerseniz besin zehirlenmesi riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu gibi riskleri azaltmak için güvenli gıdaları satın almalı, doğru bir şekilde saklamalı ve daha sağlıklı olan bir fırında pişirme yöntemini tercih etmelisiniz.
Gebelikte doğru beslenme ile ilgili hazırladığımız yazı için buraya tıklayabilirsiniz.