Gebelikte İyot Eksikliği Erken Doğum Nedeni Olabilir
Gebelikte İyot Eksikliği Erken Doğum Nedeni Olabilir
Vücut tarafından üretilmeyen kimyasal bir madde olduğu belirtilen iyota günlük olarak ihtiyaç duyulduğu belirtilir. Uzmanlar insan vücudunun günlük iyot gereksiniminin yüzde 90'ının yiyeceklerden karşılandığını belirtirlerken, yüzde 10'ununsa içme sularından temin edildiğini ifade ederler. İlerlemiş iyot eksikliğinin hamilelikte erken doğumdan, tiroit hastalıklarına, anne karnındaki bebekte zeka geriliğinden, çocuklarda okul başarısızlığı ve öğrenme güçlüğüne kadar pek çok konuda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulanmaktadırlar. Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan iyot içeren yiyecekler ile karşılanabileceğini belirten uzmanlar, "Gebelikte iyot eksikliği erken doğum nedeni olabilir" uyarısında bulunurlar.
İyot Eksikliği Anne Karnında Başlıyor
Tiroidi işlevlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için iyotun hayati önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, iyot eksikliğinin anne karnından başlayarak yaşamın her evresinde ciddi problemlere neden olabileceğini ifade ediyorlar. İyot eksikliği belirtileri ile ilgili başlangıçta hiçbir belirtinin görülmediği, ilerleyen zamanlarda ise, troidi bezinin büyümesi (guatr) ve buna bağlı olarak da tiroit hormonunun az üretilmesine (hipotiroid) neden olduğu belirtilir. Troidi hormonun gebeliğe etkisiile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...
İyot Eksikliğinde Tiroidi Bezi Büyür
Uzman hekimler vücutta oluşan iyot eksikliğine bağlı olarak hormon yapımının azalması nedeniyle troidi bezinin büyüyerek üretimini karşılamaya çalışacağı belirtirken, İyot eksikliğinin hipertroidiye yol açması sonucunda da saçta dökülme, cilt kuruluğu, üşüme, kabızlık, kilo artışı, unutkanlık, depresyon ve tırnaklarda kırılmaya neden olabileceğini söylerler.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Büyük Risk Oluşturuyor
Hamilelik ve emzirme döneminde annede iyot ihtiyacının artacağını belirten uzmanlar, iyodun yetersiz alımından ve anne adayında ağır iyot eksikliğinden dolayı şu sorunlara neden olabileceğini belirtirler.
- Erken doğum, düşük tehdidi ve anomaliler
- Bebeğin beyin ve sinir gelişimini etkileyerek zeka geriliğine neden olma (dünyanın en önlenebilir zeka geriliği nedeni)
- Çocuklarda büyüme geriliği, okul başarısında düşüklük ve öğrenme güçlüğü
Hipotiroidizm nedir? Detaylı bilgi için tıklayın...
İyot Eksikliğini Gidermenin En Etkili Yolu İyotlu Tuz
Gebelikte İyot eksikliğini gidermenin en etkili yolunun iyot içeren besinleri tüketmek olduğunu ifade eden uzmanlar, eksikliğin kontrol edilmesinde en etkili yolun iyotlu tuz kullanımı olduğunu belirtiyorlar. İyotlu tuz kullanmanın aynı zamanda agresif kanserini de azalttığının gözlemlendiğinin altını çizen uzmanlar, yapılan araştırmaların söz konusu eksikliği olan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyorlar.
Gebelikte tuz tüketimi ile ilgili detaylar için tıklayın...
İyot Bulunan Besinler
İyot eksikliğine iyi gelen besinler arasında ilk sırada yer alan iyotlu tuzdan sonra; deniz ürünleri, balık, yumurta, yoğurt, süt ürünleri, patates, kuru fasulye ve cevizin iyot oranı yüksek besinler arasında olduğu belirtiliyor.