Gebelikte Hipotiroidi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterli hormon üretememesidir. Halsizlik, saç dökülmesi, cilt kuruluğu veya kas krampları gibi belirtilere yol açan hipotiroidi, genellikle hashimoto hastalığından kaynaklanır. Bununla birlikte tiroid bezi ameliyatları veya radyasyon tedavileri de hipotiroidizme neden olabilir. Gebelikte hipotiroidi ise hamilelik şikâyetleriyle karıştırılabileceğinden geç teşhis edilebilir. Bu nedenle daha önce tiroid sorunları yaşamış anne adaylarının gebe kalmadan önce değerlerini kontrol ettirmesi önemlidir. Zira hamilelikte hipotiroidi, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve ileride öğrenme güçlüğü ile gelişim sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla hamilelikte hipotiroidi tedavisi titizlikle yürütülmeli ve eksik olan hormon ilaçlar ile yerine konmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte hipotiroidi belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!
Hipotiroidi Nedir?
Tiroid, boynun ön kısmında bulunan ve iki hormon (T3 ve T4) üreten kelebek şeklindeki bir bezdir. Hipotiroidizm ise tiroid bezinin vücudun düzgün çalışmasını sağlayacak yeterli hormonu üretememesidir. Genellikle bir tür otoimmün hastalık olan hashimoto rahatsızlığından kaynaklanan hipotiroidi, radyasyon tedavisi veya tiroid cerrahisi sonrası da gelişebilir. Yetersiz salgılanan hormonlar gebelikte bebeğin beyin gelişimini doğrudan etkilediği için tiroid bezi az çalışan anne adaylarının gebelikleri boyunca hormonların sentetik formunu kullanması gerekecektir.
Gebelikte Hipotiroidi Belirtileri Nelerdir?
Tiroid bezi yeterince hormon üretemediğinde vücudun işlevleri yavaşlar. Bu da ortaya bazı semptomların çıkmasına yol açar. Ancak bu semptomlar aylar, hatta yıllar içinde gelişir. Ortaya çıkan semptomlar ise yaygın görülen şikâyetler olduğundan teşhis almak uzun sürebilir. Ayrıca kilo alma, kabızlık veya kas ağrıları gebelikte sıklıkla görülen şikâyetler olduğundan, yaşanan bu şikâyetler gebeliğe bağlanabilir ve hipotiroidi gözden kaçabilir. Gelin şimdi gebelikte hipotiroidi belirtileri neler, yakından inceleyelim.
- Tükenmişlik
- Üşüme
- Cilt kuruluğu
- Kas krampları
- Eklem ağrısı
- Kilo almak
- Kabızlık
- Saç dökülmesi
- Tırnak zayıflaması
- Hafızada zayıflama
- Halsizlik
Gebelikte Hipotiroidi Neden Olur?
Hamilelikte hipotiroidi nedenleri arasında en sık karşılaşılan etken hashimoto hastalığıdır. Hashimoto bir tür otoimmün bozukluktur ve bu, bağışıklık sisteminin vücudun sağlıklı hücrelerine saldırması anlamına gelir. Hashimoto hastalığında zamanla şişen ve hasar gören tiroid bezi, bir süre sonra vücudun ihtiyacı olan hormonu üretemez hale gelir. Hamilelikte hipotiroidinin diğer nedenleri ise şu şekildedir:
- Tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan ameliyatlar
- Graves hastalığına yönelik radyoaktif iyot tedavisi
- Kanser tedavisi için boyun bölgesinden alınan radyasyon
- Vücutta çok fazla veya çok az iyot olması
- Konjenital hipotiroidizm gibi doğuştan tiroid hastalıkları
- Tiroid hormonlarını azaltabilen lityum veya amiodaron gibi bazı ilaçlar
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
LH Nedir? Hamilelik İçin LH Kaç Olmalı?
Gebelikte Hipotiroidi Bebeğe Zarar Verir mi?
Hipotiroidi teşhisi alan kadınların yanıtını en çok merak ettiği soru ise gebelikte hipotiroidi bebeğe zarar verir mi sorusudur. Peki, hamilelikte hipotiroidi bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte tiroid hormonlarını dengede tutacak ilaçlar kullanan anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum yaşaması çok yüksek ihtimaldir. Ancak tedavi edilmezse, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi komplikasyon gelişebilir. Bu komplikasyonlardan bazıları:
- Düşük
- Erken Doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Preeklampsi
- Plasenta ile ilgili sorunlar
- Yüksek tansiyon
- Anemi
- Bebekte öğrenme güçlüğü ve gelişim sorunları
Gebelikte Hipotiroidi Tedavisi
Hamilelikte hipotiroidi tedavisi için levotiroksin adı verilen hormon replasman ilacı kullanılır. Levotiroksin, tiroidinizin doğal olarak ürettiği T4 hormonunun sentetik bir versiyonudur. Hamilelik sırasında kullanılması ise anne ve bebek için herhangi bir sakınca oluşturmaz. Levotiroksin almak hamilelik sırasında komplikasyon riskini en aza indireceği gibi bebeğin büyüme ve gelişme sürecinin olumsuz etkilenmesini önlemeye yardımcı olur. Ancak dozu doğru miktarda almak çok önemlidir. Zira olması gerekenden fazla alınması hipertiroidizme yol açabilir. Bu noktada doktor düzenli aralıklarla değerleri izleyip doz ayarlaması yapacaktır.
Hipotiroidi Hamile Kalmayı Zorlaştırır mı?
Hipotiroidinin doğurganlığı etkileyebileceği 3 farklı yol bulunuyor. Bunlar:
- Ağır ve düzensiz adet dönemleri hamile kalmayı zorlaştırabilir
- Düşük tiroid hormonu seviyesi yumurtlamayı engelleyebilir
- Hipofiz bozuklukları veya otoimmün sorunlar gibi tiroidin olası nedenleri doğurganlığı olumsuz etkileyebilir
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
FSH Hormonu Nedir? Hamile Kalabilmek İçin FSH Kaç Olmalı?
Kaynak: 1