Mide Ekşimesinden Dert Yananlara 10 Doğal Öneri!

Hamilelikte mide ekşimesiçok sık karşılaşılan bir şikâyettir. Gerek bebeğin mideye baskı yapması gerekse artan hormonların etkisi, gebelikte mide ekşimesi veya yanması olarak tanımlanan duruma neden olabiliyor. Halk arasında mide ekşimesinin bebeğin saçıyla ilgili olduğu düşünülse de uzmanlar, hamilelikte hissedilen mide yanmasının bebeğin saçı ile alakalı olmadığını belirtiyor. Bu dönemde mide ekşimesi genellikle beslenme önerileriyle tedavi edilmeye çalışılıyor. Bazen de mide koruyucu ilaçlar reçete edilerek hamilelikte mide ekşimesinin önüne geçilebiliyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte mide ekşimesine ne iyi gelir, hamilelikte mide ekşimesi neden olur gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar!

Hamilelikte Mide Ekşimesi Neden Olur?

Gebelikte en çok etkilenen sistemlerden biri de sindirim sistemidir. Birçok kadın, hayatı boyunca karşılaşmadığı sindirim sistemi rahatsızlıklarını gebeliğinde ilk kez yaşayabilir veya mevcut olan hastalıklar daha da şiddetlenebilir. Bu rahatsızlıkların başında kabızlık, hazımsızlık, bulantı ve gaz artışı gibi problemler gelmektedir. Ancak gebeleri en çok rahatsız eden şikâyet mide ekşimesidir. Mide ekşimesi olarak tarif edilen durum, aslında göğüs kemiğinin alt kısmından başlayıp boğaza kadar devam eden yanma hissidir. Bazen bu tabloya ağızda acı tat, boğazda ağrı gibi belirtiler de eklenebilir. Bu şikâyetler her gebede görülmeyebilir ancak hamilelerin büyük bir kısmının mide ekşimesinden muzdarip olduğu biliniyor. Genellikle bebeğin büyüyüp mideye baskı yapması ve hormonâl dengenin değişmesi gibi gebeliğe özgü durumlar mide ekşimesine neden oluyor. Ancak bazen de mide ekşimesinin altında ciddi mide rahatsızlıkları olabiliyor. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde muayene olmak ve altında yatan sebebi öğrenmek gerekir. Şimdi, hamilelikte mide ekşimesine neden olan durumları daha detaylı inceleyelim.


1. Bebeğin Mideye Baskı Yapması

Gebelik haftası ilerledikçe rahim ve rahmin içinde büyüyen bebek, mide başta olmak üzere birçok organa baskı yapmaya başlar. Bu durum, çeşitli bölgelerde ağrıya neden olabileceği gibi mide ekşimesini de tetikleyebilir.

2. Hormonâl Değişiklikler

Hamilelikte mide ekşimesinin bir diğer önemli sebebi de hormonlardır. Başta beta HCG, östrojen, oksitosin ve progesteron gibi pek çok hormon, gebeliğin sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi ve devam edebilmesi için çok önemlidir. Ancak progesteron, düz kasları gevşetici bir özelliğe sahiptir. Bu da yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçığın gevşemesine ve tam kapanmamasına neden olabilir. Böylece asitli mide içeriği yemek borusuna kaçabilir (reflü) ve mide ekşimesi olarak da tanımlanan yanma hissinin oluşmasına neden olabilir.

3. Sağlıksız Beslenme

Mide problemlerinin bir çoğu beslenmeyle ilgilidir. Özellikle asitli içecekler veya baharatlı yiyecekler, sindirimi ve mideyi fazlasıyla zorlar. Dolayısıyla bu tarz gıdalardan, en azından gebelik döneminde uzak durmak faydalı olur. Aynı zamanda çay, kahve, çikolata, kızartma ve hamur işi gibi besinler de hamilelik döneminde mide ekşimesini artıracağından dikkatli tüketmek gerekir.

4. Mide Hastalıkları

Bazen de ülser gibi hastalıklar mide ekşimesiyle belirti verebilmektedir. Bu sebeple hamilelikte her mide yanmasını, gebeliğin doğal bir süreci olarak algılamamak gerekir. Şikâyetler hissedildiğinde durum mutlaka doktorla paylaşılmalı, hekimin gerekli gördüğü testler yaptırılmalıdır.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Gebelikte mide ekşimesi tedavisi için öncelikle beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekiyor. Sağlıklı beslenmeye rağmen mide ekşimesi şiddetli bir şekilde devam ediyorsa, doktor muayene sonrası gebeliğe uygun reflü baskılayıcı ilaçlar reçete edebilir. Ancak tavsiye üzerine ilaç kesinlikle kullanılmamalı, yalnızca doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Şimdi, hamilelikte mide ekşimesine iyi gelen bazı doğal önerilere göz atalım…

  • Beslenme düzeni mutlaka gözden geçirilmelidir. Çikolata, aşırı çay/kahve tüketimi, asitli meyveler, baharatlı yiyecekler veya hamur işi tüketimine ara verilmelidir. Ayrıca mideyi zorlayan kızartma gibi yağlı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
  • Çiğ soğan, sarımsak, asiditesi yüksek olan domates ve ketçap gibi yiyecekler dikkatli tüketilmelidir.
  • Kola veya gazoz gibi asitli içecekler olabildiğince az tüketilmeli, yapılabiliyorsa tamamen bırakılmalıdır.
  • Besinler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Ayrıca büyük hacimli besinler iyice çiğnenmeden yenilmemelidir.
  • Ilık süt veya badem tüketmek, anlık olarak mide ekşimesine iyi gelebilir. Ancak sütün gaza neden olabileceği unutulmamalıdır.
  • Mideyi yormayan, sık sık ama az az beslenme düzenine geçilebilir. Bu sayede boşaltım sistemi de daha iyi çalışır.
  • Sindirimi kolaylaştırmak adına yatman birkaç saat önce yemek yemenin bırakılması gerekir.
  • Sigaranın içindeki kimyasallar mide ekşimesine neden olabileceğinden, içiliyorsa hem anne hem de bebek sağlığı için mutlaka bırakılmalıdır.
  • Mideyi sıkmayan, bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Uyurken başın normale göre biraz daha yukarıda olması, mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını önleyerek yanma hissini de ortadan kaldırabilir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler Neler?

Gebelikte Mide Ekşimesi Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide ekşimesi genellikle hormonların etkisiyle ilk 3 ayda ortaya çıkar. İlerleyen aylarda ise hem bebeğin mideye baskı yapması hem de progesteron hormonunun etkisiyle ara ara hissedilmeye devam edilebilir. Ancak her gebelik kişiye özeldir, bazı kadınlarda mide ekşimesi daha yoğun hissedilirken kimilerinde hiçbir şikâyet olmayabileceği unutulmamalıdır.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Bebeğin Saçıyla İlgili midir?

Halk arasında çeşitli gebelik şikâyetlerinin, cinsiyet gibi bebeğin fiziksel özellikleri ile ilgili ipucu verebileceğine inanılıyor. Bilimin bu kadar gelişmediği dönemlerde ortaya çıkan bu inanışlar, günümüzde hala devam edebiliyor. Örneğin gebelikte mide ekşimesinin bebeğin saç çıkarmasıyla ilgili olabileceği düşüncesi çok yaygın. Ancak bu düşünce toplumda yer edinse de bilimsel bir geçerliliği bulunmuyor. Kısacası, hamilelikte mide ekşimesi ve saç çıkarma arasında bir bağ olduğunu söylemek bilimsel açıdan mümkün değildir. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu dönemde hissedilen mide ekşimesinin esas sebebi hormonâl dengenin değişmesidir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

Her ne kadar hamilelikte mide ekşimesi normal olarak değerlendirilse de çok şiddetli ve uzun süren yanmalarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle kahve telvesine benzer kan gelmesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurup gerekli tetkikleri yaptırmak gerekir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?