Gebelikte Gribe Ne İyi Gelir?

Çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan grip bir çeşit solunum yolu hastalığıdır. Enfekte olan kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla kolayca diğer insanlara bulaşabilen hastalık, hamilelikte daha ağır seyredebilir. Bu nedenle gebelikte grip şüphesi olan anne adaylarının olası komplikasyonların önlenmesi amacıyla vakit kaybetmeden muayene olması önerilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte gribe ne iyi gelir, hamilelikte grip tedavisi nasıl yapılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Grip Nedir?

Grip, influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Enfekte kişilerin hapşırması veya öksürmesi sonrası havaya dağılan damlacıklar yoluyla bulaşan grip, aynı zamanda virüsün olduğu bir nesneye temas ettikten sonra ağzımıza, burnumuzu veya gözümüze dokunduğumuzda da bulaşabilmektedir. Hafiften şiddetliye kadar değişen semptomlara yol açabilen grip, nadir durumlarda hayatı tehdit edebilir.

Gebelikte Gribin Olası Riskleri

Amerikan Gebelik Derneği (APA) hamileliğin doğal olarak kalp atış hızını artırdığını, akciğer kapasitesini azalttığını ve bağışıklığı kısmen de olsa baskıladığını söylüyor. Tüm bu faktörlerin ise gripten sonra zatürre veya bronşit gibi komplikasyon riskini artırabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte 2013 ve 2019 tarihli araştırmalarda, hamileliğin erken dönemlerindeki yüksek ateşin bebekte nöral tüp defekti veya kalp kusurları riskini artırdığı saptandı. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG) ise hamilelikte gribe yakalanan kadınların erken doğum yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Hamilelikte Grip Belirtileri Nelerdir?

Klasik grip belirtileri hamilelikte de benzerdir. Ancak gribe yakalanacağınızı düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza muayene olmanız, erken teşhis ve tedavi açısından önemlidir. Bu sayede hastalık ağırlaşmadan semptomları daha kolay ve hızlı bir şekilde yönetebilirsiniz. Gebelikte grip belirtileri ise şu şekilde olabilir:

  • Öksürük veya nefes darlığı
  • Boğaz ağrısı
  • Ateş
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Kas ve vücut ağrıları
  • Burun akıntısı
  • Kusma
  • İshal
  • İştah kaybı


Gebelikte Grip Teşhisi Nasıl Konur?

Hamilelikte grip teşhisi için genellikle fiziki muayene ve anamnez yeterlidir. Ancak kesin tanı için burundan ve boğazdan sürüntü alınıp incelenebilir.

Hamilelikte Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte grip tedavisi için aslında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Zira gribe neden olan şey virüsler olduğundan antibiyotik kullanımı işe yaramaz. Ancak semptomları hafifletmek için hekiminiz antiviral ilaçlar önerebilir. Gebeliğe uygun reçete edeceği bu ilaçlara ne kadar erken başlanırsa tedavi süresi o kadar kısalır ve olası komplikasyonların riski azalır. Bu nedenle gebelikte grip belirtileri yaşadığınız anda bunu vakit kaybetmeden doktorunuza söylemeniz oldukça önemli. Antiviral ilaçların yanı sıra hekiminiz öksürük, ateş, burun tıkanıklığı veya ağrılarınız için de ilaçlar yazarak süreci daha konforlu geçirmenize yardımcı olabilir.

Gebelikte Gribe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte grip için doktorun önerdiği ilaçların yanı sıra kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha hızlı toparlanmanızı sağlayacak bazı ev uygulamaları da mevcut. İşte, gebelikte grip için evde yapabilecekleriniz:

1. Bol Sıvı Alın

Su içmek hamilelikte oldukça önemliyken hastalık durumunda daha da önemli bir hâl alır. Vücudun virüse karşı bağışıklık tepkisini güçlendirmek için bol miktarda sıvı tüketin. Suyun yanı sıra sıcak çorba, özellikle et veya tavuk suyu çorbası içebilirsiniz.

2. Odanızın Nem Oranını İdeal Seviyelerde Tutun

Evinizin havası kış aylarında kuru olabilir. Göğüs ağrınız varsa eğer odaya buharlı nemlendirici almak göğüs tıkanıklığınızı ve ağrınızı hafifletebilir.

3. Tuzlu Su ile Gargara Yapın

Boğaz ağrınız çok şiddetliyse ılık su ve tuzu karıştırıp gargara yapabilirsiniz. Bu karışım boğazınızın yatışmasına ve daha konforlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

4. Tuzlu Burun Spreylerinden Faydalanın

Doktorunuz öneriyorsa eğer, eczanelerde reçetesiz satılan tuzlu burun spreylerinden kullanabilirsiniz. İçinde kimyasal olmayan bu spreyler hamilelikte burun kanallarının temizlenmesi için en güvenli yollardan biridir.

5. Dinlenin

Her ne kadar çalışma hayatı veya ev işleri olsa da dinlenmeye mutlaka zaman ayırın. Dinlenmek, vücudun hastalıkla savaşmaya odaklanmasına yardımcı olacak ve daha çabuk toparlanmanızı sağlayacaktır.

Hamilelikte Gribi Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Grip ve diğer bulaşıcı hastalıkları önlemek için aşağıdaki yöntemler faydalı olabilir:

  • Elinizi sık sık, en az 20 saniye boyunca sabunla yıkayın.
  • Hastalık semptomu olan kişilerle yakın temas kurmayın.
  • Kapalı ve kalabalık ortamlara girmeyin. Girmek zorundaysanız maske kullanın.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
  • Doktorunuz öneriyorsa grip aşısı yaptırın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamileler Grip Aşısı Yaptırmalı mı?

Kaynak: 1