Gebelikte Göğüslerden Sıvı Gelmesi Normal mi?
Gebelikte Göğüslerden Süt Gelmesi
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, çeşitli hormonların etkisiyle vücudunuzda pek çok değişim gözlemleyebilirsiniz. Bu hormonlardan biri de süt hormonu olarak bilinen prolaktindir. Prolaktin, gebeliğinizin 8. haftasından itibaren meme bezlerinizi olgunlaştırarak, sizi süt üretimine hazır hâle getirmektedir. Anne sütü, çoğu zaman doğumla birlikte gelmeye başlasa da bazı kadınlarda hamilelik döneminde de geldiği görülmektedir. Bu durum gayet normaldir, herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu yazımızda; hamilelikte memeden süt/sıvı gelmesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Hamilelikte Göğüsten Sıvı Gelmesi
Hamilelikte süt gelmesi, özellikle gebeliğin son haftalarında oldukça normaldir. Bu durum, her anne adayında görülmese de oldukça sık rastlanan bir durumdur. Sebebi; prolaktin hormonunun yükselmesi ile birlikte göğüslerinizin süt üretimine hazırlanmasıdır. Gayet normal bir durum olduğundan herhangi bir tedavi gerektirmez. Kıyafetlerinizi gelen sıvıdan korumak için meme ucu pedlerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Kolostrum (Ağız Sütü)
Halk arasında ağız sütü olarak bilinen kolostrum, memeden gelen ilk sıvıdır ve bebek için çok özeldir. Hatta bebeğin ilk aşısı olarak değerlendirilir. Çünkü anne vücudu, bebeğin birçok bakteri ve virüsten korunabilmesi için bu bol antikor içeren sıvıyı üretir. Yoğun kıvamlı, koyu ve sarı renktedir. Normal anne sütüne göre daha fazla protein, daha az karbonhidrat ve yağ barındırır. Bebeğin en kolay sindirebileceği maddedir. Bu yönleriyle kolostrum çok özel bir sıvı olarak karşımıza çıkar. Hamilelik döneminde göğüslerinizden süt gelirse, bu durum kolostrumun boşa aktığı anlamına gelmez. Bebek doğduğunda yine bu özel sıvı gelecektir.
Hamilelikte Memeden Sıvı Gelmesi Erken Doğum Göstergesi midir?
Halk arasında, doğumdan önce memelerden süt gelmesinin erken doğum işareti olabileceğine dair yaygın bir kanı bulunmaktadır. Ancak bu iki durum arasında hiçbir ilişki yoktur. Memelerden genellikle son aylarda süt gelmeye başlar, bazı anne adaylarında nadiren daha erken aylarda da görülebilir. Bazılarında ise doğuma kadar hiçbir şekilde sıvı gelmez. Bunların hiçbiri anne veya bebek için riskli bir duruma işaret etmez.
Aşağıdaki Durumlarda Doktora Başvurun
Hamilelik döneminde göğsünüzden yukarıda tarif edilen şekilde sıvı gelmesi normaldir. Ancak aşağıdaki belirtileri görürseniz, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
- Gelen sıvı kahverengi veya pembeyse,
- Kanlı gibi görünüyorsa,
- İltihaplı gibiyse ve kokuyorsa,
doktorunuza muayene olmalısınız.
Hamile Olmayan Kadınlarda da Göğüslerden Sıvı Gelebilir
Hamile olmayan veya bebek sahibi olmayan kadınların göğsünden süt gelmesi durumuna ise galaktore adı verilmektedir. Yine prolaktin hormonunun yükselmesi galaktorenin ana sebebidir. Gelen sıvı çoğu zaman beyaz veya renksiz olsa da bazı durumlarda sarı ve ya yeşil gelebilir. Prolaktin hormonunun yüksekliği dışında, tiroid bezinin az çalışması, çeşitli ilaçlar, stres, östrojen hormonunun artması veya uzun süre yoğun bir şekilde emzirmek de galaktore nedeni olabilir. Galaktore gelişen kişilerde adet düzensizliği ve yumurtlamada azalma görülebilir. Duruma göre çeşitli ilaçlarla durum kolayca kontrol altına alınabilmektedir.
Prolaktin Nedir?
Prolaktin; beynin alt bölgesinde bulunan nohut büyüklüğündeki hipofiz bezinden salgılanan bir tür hormondur. Temel işlevi, anne adayının göğsünü süt üretimine hazırlamaktır. Gebelik ve lohusalık dönemi boyunca yüksek seviyelerdedir. Ayrıca adet döngüsünden de sorumludur. Prolaktinin hamilelik ve emzirme döneminde düzenli olarak salgılanması, GnRH ve FSH hormonlarının salgılanmasını durdurarak yeni bir gebelik oluşmasını önler. Yeni doğum yapan kadınların bir süre daha gebe kalamamasının nedeni bu hormondur. Ancak yine de korunma yöntemlerinden size en uygun olanı kullanmalısınız.