Gebelikte Cinsellikle İlgili Bilmeniz Gereken 8 Şey!
Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey!
1)Hamilelikte Cinsel İlişkiye Girilmez Düşüncesi Doğru mu?
Gebelik döneminde cinsel yaşama ara verilmesi gerektiği, toplumumuzda oldukça yaygın olan bir inanış diyebiliriz. Ancak doktorunuz aksini söylemediği sürece, hamilelik döneminde cinsel ilişki ne anne ne de bebek için herhangi bir tehlike teşkil etmez. Aksine ilişki sırasında salgılanan serotonin hormonu, bebeğin gelişmesine dahi yardımcı olur. Bununla birlikte salgılanan mutluluk hormonu, anne ve baba adayı arasındaki sevgi bağının da güçlenmesine yardımcı olarak, bebeğin daha huzurlu bir yuva çerçevesinde doğmasına olanak sağlar.
2)Hamilelikte Cinsel İlişki Kaçıncı Aya Kadar Deva Edebilir?
Pek çok kadın, gebeliğinin ilk haftalarında hamile olduğunu bilmeden zaten cinsel hayatını sürdürmektedir. Dolayısıyla gebeliğin ilk aylarında cinselliğin düşüğe neden olabileceği söylentisi doğru değildir. Fakat daha önce düşük yapanların, düşük tehlikesi olan kadınların, servikal yetmezlik tanısı koyulan veya genitâl enfeksiyonu bulunan kadınların mutlaka doktorundan onay alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda hekim, cinsel yaşama ara verilmesini isteyebilir.
3)Cinsel İlişki Sayısında Bir Sınırlama Var mı?
Hamilelik döneminde cinsel ilişkinin sıklığı konusunda bir sınırlama söz konusu değildir. Aynı şekilde ilk aylarda veya son aylarda cinsel yaşama ara verilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler de gerçeği yansıtmamaktadır. İlişki isteği olduğu takdirde ve aşağıda bahsedeceğimiz durumların olmaması halinde, cinsel ilişki sıklığı bakımından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
4)Hangi Durumlarda İlişkiden Kaçınılmalı?
Kanama, ağrı, kaşıntı/kokulu akıntı olması veya su gelmesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve mutlaka hekiminizi durumdan haberdar etmelisiniz.
5)Baba Adayının Dikkat Etmesi Gerekenler Var mı?
Baba adaylarının bu süreç içerisinde ani hareketlerden kaçınması, eşine daha hassas davranması ve bebeğe baskı yapacak pozisyonlardan uzak durması önerilmektedir.
6)Gebelikte Cinselliğin Yasak Olduğu Durumlar Neler?
- Plasenta previa (plasentanın rahim ağzını kapatması)
- Düşük tehdidi
- Erken doğum riski,
- Nedeni belli olmayan vajinal kanama,
- Suyun gelmesi,
- Eşin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıması gibi durumlarda doktorlar genellikle cinselliği yasaklamaktadır.
7)Cinsel İlişki Erken Doğuma Neden Olabilir mi?
Yapılan araştırmalar neticesinde, gebelikte cinsel yaşam ve erken doğum arasında herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Ancak yukarıdaki saydığımız durumların olması halinde, erken doğum riski doğmaktadır.
8)Dikkat Etmem Gereken Noktalar Var mı?
- Yukarıda saydığımız riskli dönemlerde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
- İçinde bulunan kimyasallar nedeniyle esanslı kayganlaştırıcı veya prezervatiflerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
- Cinsel ilişki esnasında kanama olursa, ilişkiye ara vermeli ve mutlaka gebelik takibinizi yapan doktoru bilgilendirmelisiniz.
- Spermin içinde prostaglandin olduğundan, iliş esnasında prezervatif kullanılması veya ilişki sonunda geri çekilme yönteminin uygulanması tavsiye edilir. Çünkü prostaglandinin rahim ağzını uyardığına dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu da rahim kasılmasına ve doğal olarak erken doğuma sebebiyet verebilir.