Gebelikte Bebeğin Tekmeleri ile İlgili 7 İlginç Gerçek
Her anne adayı, hamilelik sürecinde bebeğinin tekmelerini hissetmekten mutluluk duyar. Belli bir gebelik haftasından sonra başlayan bu tekmeler, içinizde büyüyen ve yakında kollarınıza alacağınız bir canı, doğuma size hatırlatmaya devam eder. Babalar için ise bu minik tekmeler bebekleriyle bağ kurmanın harika bir yoludur. Dahası, bebeğin tekmeleri gelişiminin ve sağlığının büyük ölçüde iyi olduğunun da bir işaretidir. Bu nedenle çoğu doktor, bebeğin gelişimi için bu tekmelerin takip edilmesini önerir. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazımızda, anne karnındaki bebeklerin tekmeleri ile ilgili şaşırtıcı bilgileri sıraladık. Hazırsanız başlayalım!
Gebelikte Bebeğin Tekmeleri ile İlgili 7 İlginç Gerçek
İşte, hamilelikte bebeğin tekmeleri ile ilgili öğrenmeniz gereken 7 gerçek…
1. Tekmeler Bebeğin Sağlıklı Gelişiminin Göstergesi Olabilir
Anne karnındaki bebeklerin tekmelemeleri, onun rahim içinde iyi bir şekilde geliştiğinin göstergesi olabilmektedir. Bebeğin rahim içinde dönmesi, yuvarlanması veya tekme atması durumunda onun aktif olduğunu anlayabilirsiniz.
2. Dış Uyaranlara Tepki Verebilirler
Bebekler çeşitli uyaranlara karşı tekme atarak tepki gösterebilirler. Örneğin yediğiniz bir yiyecek veya farklı sesler gibi herhangi bir dış uyaran anne karnındaki bebeğin tekme atmasına veya hareket etmesine neden olabilir. Seslere tepki genellikle 20. hafta civarı başlar. Bu dönemlerde bebekler düşük perdeli sesler duymaya başlarken ilerleyen haftalarda duyma becerileri daha da gelişir.
3. Yan Yatıldığında Tekmeler Artabilir
Anneler yan yattığında genellikle daha fazla tekme hissederler. Bunun nedeni bebeğe giden kan akışının sağ veya sol tarafa yatıldığında artması ve böylece hareketlerinin iyileşmesidir.
4. Bebekler 7. Haftada Hareketlenmeye Başlar
Anne karnındaki bebekler genellikle 7. hafta civarı hareketlenmeye başlar. Bu hareketler ultrasonda görünebilse de anne adayının hissedebilmesi için çok erken bir dönemdir. Kadınlar ortalama 16 ila 20. haftada bebeklerinin tekmelerini hissetmeye başlar. En geç 24. haftaya kadar anne karnındaki bebeklerin tekmelerinin hissedilmesi beklenir.
5. Tekmelerin Azalması Bebeğin Sağlığı Hakkında İşaret Verebilir
Genellikle 28. haftadan sonra doktorlar bebek hareketlerinin sayılmasını ister. Bir bebek 2 saatte ortalama 10 tekme atar. Azalan fetal aktivite ise aşağıdaki problemlerin bir işareti olabilir:
Fetal Hipoksi: Bu durum göbek kordonu büküldüğünde, kıvrıldığında veya deforme olduğunda ortaya çıkar. Bebeğe oksijen tedarikini keseceği için önemli bir tablodur.
Plasentanın Ayrılması: Plasenta ayrılması acil tıbbi bir durumdur ve pıhtılı koyu kanama, karın bölgesinde hassasiyet/ağrı şeklinde belirti verir. Fetüse giden kan ve oksijen akışını kısıtlayabileceğinden gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Amniyotik Kesenin Erken Yırtılması: Amniyotik sıvının azalmasına ve yetersiz oksijen temini nedeniyle fetal tepkilerin yavaşlamasına neden olabilir.
Anne Stresi veya Beslenme Yetersizliği: Annenin duygusal veya fiziksel durumları bebeğin hareketlerini etkileyebilir. Benzer şekilde yetersiz beslenme de fetal hareketi azaltabilir.
6. Hamileliğin Sonuna Doğru Hareketleri Azalabilir
Bebekler büyüdükçe, hareketleri ve rahim içinde yuvarlanmaları zorlaşır. Bu nedenle gebeliğin son dönemlerinde bebeklerin hareketlerinde azalma olması normal karşılanır.
7. Fetal Hareketler Bebeğin Gelecekteki Davranışlarını Gösterebilir
Buradaki araştırmaya göre, bebeklerin rahim içindeki motor davranışları erken çocukluk dönemindeki mizaç özelliklerini etkileyebilmektedir. Ancak bu bir çocuğun davranışsal gelişimi için tek kriter değildir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeğinizin Hareketlerini Daha Kolay Hissedebilmeniz İçin İpuçları
Kaynak: 1