Bu Öneriler ile Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeye Savaş Açabilirsiniz!
Gebelikte ateş basması ve terleme durumundan siz de mi şikâyetçisiniz? Yaz ayları gelmişken ne kadar da çekilmez oluyor öyle değil mi? Ama gebelikte ateş basması ve aşırı terlemeler, aslında her şeyin seyrinde ilerlediğinin habercisi. Çünkü, gebeliğinizde karşılaştığınız sıcak basmaları, hormon değişimlerinizden kaynaklanıyor. Gebelerin yaklaşık %75'inde görülen aşırı terleme ve sıcak basmaları, doktorlar tarafından normal görülüyor ve herhangi bir tedavi gerektirmiyor. Hamilelikte terleme ne zaman başlar sorusunun cevabı ise genellikle ilk aylar oluyor. Özellikle 2. ve 3. aylarda aşırı bir terleme ile karşılaşabilirsiniz. Fakat, doktorların bazı önerileri ile sıcak basması ve terleme durumunu biraz daha rahat atlatabilirsiniz. Ama onun öncesinde, gebelikte ateş basması ve terleme durumunun nedenlerine daha detaylı bakalım...
Gebelikte Ateş Basması ve Terleme Nedenleri
Gebelikte ateş basması ve terleme durumunun ana nedeni yaşadığınız hormonal değişimlerdir. Özellikle östrojen hormonunun azalması ile cildinize giden kan akımı artar ve sıcak basması dediğimiz olayla karşı karşıya kalırsınız. Cildinize dolan kan, yüzey sıcaklığını da arttırarak cildinizin daha kırmızı görünmesine neden olur. Hormonal değişimlerin dışında anne adayının gebeliğinde yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimler de ateş basmasını ve terlemeyi tetikler. Anne adayının gebeliği boyunca yaşadığı stres, üzüntü, kaygı ve benzeri duygusal dalgalanmalar, bebeğin gelişmeye başlaması ve vücudun kütlesinin giderek artması, gebelikte yaşanan ateş basması ve aşırı terleme üzerinde etkili olan diğer faktörlerdir.
Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeyle Savaşmak İçin Anne Adayına Etkili Öneriler
- Özellikle gece yatarken yaşanan sıcak basmaları için evin en serin odasında yatmayı tercih edebilirsiniz.
- Beslenmenizde aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu veya şekerli gıdalara yer vermemelisiniz. Bunun yerine mevsim meyveleri ve protein ağırlıklı beslenebilirsiniz.
- Sıcak basması terlemeye neden olacağından vücudunuzda sıvı kaybı olacaktır. Bunu engellemek için gün boyunca en az 2 litre su tüketmelisiniz.
- Pamuklu ve rahat kıyafetler giyerek sıcak basması atağını daha rahat atlatabilirsiniz.
- Gün içinde alacağınız ılık duşlar da size iyi gelecektir.
- Gebeliğiniz boyunca stresten uzak durmalısınız ve hamileliğinizi pozitif insanların yanında geçirmelisiniz.
Sıcak Basması ile Ateşi Karıştırmayın
Gebelikte sıcak basması ateş ile karıştırılmamalıdır. çünkü sıcak basması normal kabul edilirken yüksek ateş önemli komplikasyonlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ateşinizi ölçün ve 38 derece üzeriyse hekimizle görüşün.
Gebelikte ateş basması ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.