Gebelikle İlgili Doğru Olduğuna İnanılan 10 Yanlış

Gebelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar o kadar fazla ki... Hamileyken iki kişilik yemek, gebe olduğunuz süre boyunca yolculuktan uzak durmak veya gebelikte spor yapmanın bebeğe zarar verebileceği korkusu... Hepsi de gebelik ile alakalı doğru olduğuna inanılan fakat yanlış olan bilgiler. İşte, bilimsel olarak kanıtlanmayan ancak halk arasında doğru olduğuna inanılan gebelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar ...

Gebelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar

1)'Hamilelik 9 Ay Sürer'

   

Gebelik bilindiği gibi 9 ay 10 gün sürse de kesin bir süre vermek yanlıştır. çünkü arada 5 haftalık bir opsiyon vardır. Bu beş haftalık opsiyonda ise anne adayının yaşı ve kilosu gibi pek çok faktör etkili olmaktadır.

2)'Gebelikte Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir'

   

Uzmanlara göre, gebelikte cinsel ilişkinin ne anneye ne de bebeğe zarar vardır. Tabii ki bu durumun istisnaları bulunmaktadır. Eğer erken doğum riskiniz varsa veya plasentanız rahim ağzı ve vajina arasında yer alıyorsa, hekiminizin onayını almanız doğru olacaktır.

3)'Sezaryen Doğumdan Sonra Normal Doğum Yapılamaz'

   

Sezaryen doğum sonrası normal doğumun asla yapılamayacağı inanışı doğru değildir. Burada önemli olan annenin sağlaması gereken bazı koşullardır. Örneğin; anne adayı daha önce sezaryen doğum dışında rahimle alakalı başka bir operasyon geçirmemişse, sezaryen doğumun üzerinden uzun bir süre geçmişse, annede tansiyon vb. hastalıklar bulunmuyorsa ve anne adayının diğer kriterleri uygunsa sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir.

4)'Doğum Sırasında Hamilelikte Alınan Kiloların Büyük Bir Kısmı Gider'

   

Doğum esnasında bebeğin ve suyun ağırlığı düşünüldüğünde, yaklaşık 5-7 kilo kaybedebilirsiniz. Fakat gebelikte ortalama 12-15 kilo alınmasını baz alırsak, alınan kiloların çoğunun doğum esnasında verilmediğini söyleyebiliriz.

5)'Hamilelikte Yolculuk Yapmak Zararlıdır'

 

Gebelik döneminde gerekli önlemler alındığı takdirde yolculuk yapmak sakıncalı değildir. Anne adayları doğuma son 4 hafta kalıncaya kadar araba kullanabilir. Uçak yolculuklarında ise 26. Haftadan sonra doktor izni gerekir. Deniz yolculuklarında sarsıntıdan dolayı kusma ve bulantı görülebilir fakat annenin sağlığını tehdit etmez.

6)'Anne Adayı Gebeliğinde İki Kişilik Yiyebilir'

   

Hamilelikteki beslenme kuralları, hamile olmayan kadınlardaki sağlıklı beslenme ile hemen hemen aynıdır. Sadece anne adayının kalsiyum, vitamin ve proteine biraz daha ağırlık vermesi gerekmektedir. İki kişilik değil, aç hissettikçe yemek gerekir.

7)'Hamilelikte Spor Yapmak Sakıncalıdır'

   

Gebelikte spor yapmak, riskli gebelik olmadığı sürece sakıncalı değil, aksine anne adayının doğumu için faydalıdır. Vücudun esnemesini sağlar, annenin psikolojik açıdan rahatlamasına olanak tanır. Tabii yapacağınız sporun ağır olmaması, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmaması gerekir.

8)'Gebelikte Diş Muayenesi Asla Yapılmamalı'

   

Gebeliğin ilk üç aylık dönemi, bebeğin organ gelişimi tamamlandığı için riskli olan bir dönemdir. Bundan dolayı kadın doğum uzmanları, en ufak bir risk bulunan uygulamanın bu dönemde yapılmasını önermemektedir. Fakat dişinizde ciddi bir rahatsızlık varsa, kadın doğum uzmanınızın izniyle diş tedavinizi yaptırabilirsiniz.

9)'Bebeğin Burun Kemiği Down Sendromu Olmadığını Gösterir'

   

Burun kemiği gelişen bebeğin asla Down Sendromu olmadığını söylemek kadar, burun kemiği gelişmeyen bebeğin Down Sendromu olduğu kanısına varmak da yanlıştır.

10)'Annede Cinsel Yolla Bulaşan Bir Hastalık Varsa Kesin Bebeğe de Geçer'

   

Aslında bu bilgi tamamen bulaşıcı hastalığa bağlıdır. Bazı hastalıklar plasenta aracılığı ile bebeğe geçebileceği gibi doğum esnasında bebekle temas halinde de geçebiliyor. Ancak, nadir görülen bir durumdur.