Gebelik Testi İle İlgili Merak Edilenler

Gebelik testi, anne olmak isteyenlerin heyecanla bekledikleri sonucu öğrenmelerini sağlayan en kolay yoldur. Kısa sürede sonuç vermesinden dolayı pratik aynı zamanda da uygun fiyatlıdır. Evde kolaylıkla yapılabilen gebelik testi kadınlar arasında en çok tercih edilen gebelik öğrenme yollarından birisidir. Hamilelik, erkek ve kadının birleşiminden sonra kadının yumurtasının erkeğin spermi tarafından döllemesi ile başlayıp yaklaşık 9 ay süren bir serüvendir. Bu serüven sonrasında dünyanın en güzel varlığını kucağınıza alırsınız. Gebelik testleri bu döllenme sonrasında hamileliği gerçekleşip gerçekleşmediği hakkında çiftlere bilgi verir.

Gebelik Testi ve çeşitleri

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediği ile ilgili bilgi veren gebelik testinin pek çok çeşidi vardır. Genellikle evde eczaneden alınan özel çubuklar ile idrarla yapılan gebelik testlerinde yanılma payı bulunmaktadır. Doktor tarafından kanla yapılan gebelik testinde ise, yanılma payı yoktur. Bu nedenle evde gebelik testi yaptığınız da testinin sonucunun doğru olup olmadığını öğrenmek ve gerekli kontrolleri yaptırmak için doktora gitmeniz tavsiye edilir.   

  

Gebelik Testi Yapmadan Önce Belirtiler Başlar

Anne adayının olgunlaşarak yumurtalığından atılan yumurta 24 saat kadar canlı kalabilmektedir. Bu esnada kadının vajinasından geçip rahme ulaşan spermler ise, rahimde sadece 2-3 gün canlı kalabilir. Bu süre içerisinde spermlerden birisinin yumurtanın içerisine girmeyi başararak onu döllemesi sonucu gebelik gerçekleşmiş olur. Gebeliğin başlaması ile anne adayının vücudunda bir takım değişiklikler meydana gelir. Gebelik belirtisi olarak ifade edilen bu belirtilerin en başında, döllenmeden sonraki ilk 7-14 gün içinde kanda bulunan Beta hCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormon seviyesinin yükselmesi yer alır. Tıpta Beta hCG hormonu, gebelik hormonu olarak bilinir. Gebe olmayan bir kadının kanında yapılan testte bu hormonun değeri ölçüldüğünde 0 (sıfır) ya da sıfıra yakın bir değer olarak çıkar. Hamilelik yaşayan bir kadının kanında bulunan Beta hCG değeri döllenmeden sonraki günlerde sürekli ve hızlı olarak artmaya başlar.   

  

Kanda Gebelik Testi

Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ve rahme yerleşmesine kadar 5-6 gün geçer. Döllenmenin gerçekleştiği andan itibaren zigot adını alan döllenmiş yumurta sürekli bölünerek çoğalmaya devam eder. Ta ki zigot 8 hücreli hale geldiğinde anne adayının kanında Beta hCG hormonun düzeyi artmaya başlar. Fakat gebelik bu aşamada yapılan hamilelik testleri (kan ya da idrar) tarafından tespit edilemez. Gebelik testi ne zaman yapılır? Gebeliğin oluşmasından sonra geçen 1 haftalık zaman diliminden sonra embriyo ismini alan döllenmiş yumurta rahme yerleşir ve anne adayının kanında hamilelik hormonu olan Beta hCG tam olarak belli olmaya başlar. Bu hormonun kandaki seviyesinin yükselmesiyle birlikte gebelik testleri (idrar ve kan) pozitif sonuç vermeye başlar.   

  

Gebelik Testi Sonucu  Kanda Görülen Beta hCG Değerleri

Gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirten gebelik testinde kanda görülen Beta hCG değeri; 5mIU/ml nin altında ise gebelik testi sonucu negatif (gebelik yok) olarak yorumlanırken, Bu değerin 25mIU/ml nin üzerinde olması durumunda gebelik testi sonucu pozitif (gebelik var) olarak değerlendirilir.

Hamile bir kadında hafta hafta değişen Beta hCG değerleri:

3. Hafta: 5 ‚ 50 mIU/ml 4. Hafta: 5 ‚ 426 mIU/ml 5. Hafta: 18 ‚ 7,340 mIU/ml 6. Hafta: 1,080 ‚ 56,500 mIU/ml 7 ‚ 8. Hafta: 7, 650 ‚ 229,000 mIU/ml 9 ‚ 12. Hafta: 700 ‚ 288,000 mIU/ml 13 ‚ 16. Hafta: 13,300 ‚ 254,000 mIU/ml 17 ‚ 24. Hafta: 4,060 ‚ 165,400 mIU/ml 25 ‚ 40. Hafta: 3,640 ‚ 117,000 mIU/ml