Gebelik Sırasında Soya Tüketmek Güvenilir mi?

Gebelik Sırasında Soya Tüketmek Güvenilir mi?

Hemen her restoranın menüsünde karşılaştığımız, market raflarından aşina olduğumuz soya bitkisi içeriğindeki bileşenler sayesinde bağışıklığı artırarak hastalığa yakalanma ihtimalini azaltıyor. Peki, bu besin gebelik sürecinde tüketilebilir mi?     Uzmanlar, soyanın içindeki bazı besin maddelerinden dolayı tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini düşünüyor. Uzmanlardan gelen açıklamalara göre gebelikte hangi ölçüde soya tüketmenin güvenli olduğunu bilinmiyor.

Soyanın Faydaları

Bakliyat hem az yağlı olması, hem de protein içermesi sebebiyle sizin için oldukça iyi bir besindir. Vejetaryen gebeler için protein almak oldukça zor olduğundan, çoğu vejetaryen protein ihtiyacını soya bakliyatından yararlanarak gidermeye yönelir. İyi bir protein kaynağı olan soya aynı zamanda folik asit, demir, kalsiyum, çinko ve mineral de içerir.     Soya ayrıca kolesterolünüzü düşürecek bir etkiye sahiptir. Fakat gebelik döneminde vücut östrojen, D vitamini ve progesteron üretmek için kolesterole ihtiyaç duyduğundan tüketimi kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca soya fasulyeleri içerisinde fitik asit bulunmaktadır. Fitik asidin içerisinde barındırdığı ağır metaller kalsiyum, çinko ve demir gibi önemli besinleri emerek, vücudun bu besinlerden yararlanmasını engeller.

Yeterli Oranda Beslenme Önemli

Hamilelik sırasında günde belli bir ölçüde soya tüketmek gerekir. Bu ölçü yarım bardak tofu ya da bir bardak soya sütü olabilir. Bazı uzmanlar ise soya sütü veya tofu yerine, fermente edilmiş soya ürünlerini kullanmanın daha iyi bir tercih olacağını söylemektedir. Vücut fermente olmuş ürünleri daha kolay sindirebildiğinden dolayı, özellikle hamilelik döneminde bulunan kadınlar için ideal bir seçim olacaktır. Bu besini doktor kontrolünde tüketmeniz gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.