Gebelik Şekeri Nasıl Düşürülür?

Gestasyonel diyabet, kısaca ilk kez gebelik sırasında teşhis edilen diyabet olarak tanımlanabilir. Eğer kontrol altına alınmazsa, yüksek kan şekeri anne ve bebeğin sağlığını etkileyebilecek önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle şeker yükleme testinin hamilelik sırasında mutlaka yapılması önerilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelik şekeri nasıl düşürülür, hamilelikte şekerini düşüren yiyecekler nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım!

Gebelik Şekeri Nasıl Düşürülür?

Gebelik şekeri veya diğer ismiyle gestasyonel diyabet, annenin gebelik öncesi dönemde şeker hastası olmamasına rağmen hamilelik döneminde kanındaki glikoz düzeyinin artmasıdır. Anne adayının gebelikten önce veya hamileliği sırasında diyabet hastası olmasının hem kendisi hem de bebeği için ciddi riskleri bulunmaktadır. Bebeğin iri olması, erken doğum olasılığı, çeşitli organ anomalileri, preeklampsi ve daha birçok risk, gebelik diyabetine bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Bu nedenle hamilelik sırasında kan şekeri seviyelerinin düzenli tutulması oldukça önemlidir. Peki, hamilelik şekeri nasıl düşürülür? Gebelik şekerini düşürmek için öncelikle doktorun önereceği tedaviye harfiyen uymak gerekir. Bununla birlikte hamilelikte beslenmenin düzenlenmesi, egzersiz yapmak ve aşırı kilo alımından kaçınmak, gebelik şekerinin düşmesine ve ideal düzeylerde tutulmasına yardımcı olacaktır. Gelin şimdi, gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olacak önerilere birlikte göz atalım.

Hamilelik Şekeri Nasıl Düşürülür?

Gebelik şekerini düşürmek için öncelikle doktorunuzun önerdiği tedaviye harfiyen uymanız gerekir. Bununla birlikte hamilelik şekeri yüksek çıkanlar için aşağıdaki yöntemler gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olabilir:

1. Beslenmenize Dikkat Edin

Sağlıklı ve dengeli beslenme, kan şekeri seviyelerini düzenlemenin en temel yoludur. Herhangi bir diyabet tipine sahip olan kişilerin günde 3 ana, 2 veya 3 ara öğün yemesi önerilir. Zira bu durum, kan şekeri seviyelerinde istenmeyen ani yükselmeleri veya düşmeleri önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte basit karbonhidratlar kan şekerinin yükselmesine neden olacağından, diyabet varlığında tüketilmeleri kesinlikle önerilmemektedir. Örneğin diyabet hastaları beyaz ekmek, beyaz makarna, şeker, patates, pirinç veya hamur işi gıdalardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Bunun yerine vücutta daha yavaş sindirilen ve lif oranı yüksek olan kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir. Aynı zamanda işlenmiş ve paketli gıdalar mümkün olduğunda tüketilmemelidir. Bu aşamada gebelik şekerini düşüren yiyecekler ile ilgili diyetisyen ile görüşmek de faydalı olacaktır.

2. Egzersiz Yapın

Düzenli olarak egzersiz yapmak kan şekeri düzeyini düşürmeye ve insülin direncini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında gestasyonel diyabet tanısı alan anne adayları, doktorları onay verdiği sürece hamileliğe uygun egzersizler yapabilir, yürüyüşü günlük rutinleri haline getirebilirler. Ancak riskli bir gebelik söz konusuysa doktor egzersiz yapılmasını önermeyebilir. Bu nedenle nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır.

3. Doktorunuzun Yazdığı İlacı Düzenli Olarak Kullanın

Diyet düzenlemeleri ve egzersizin yetersiz kaldığı durumlarda gestasyonel diyabet için insülin tedavisine başlamak gerekebilir. İnsülin, büyük moleküler ağırlığa sahip olduğu için plasenta bariyerini geçemez ve bu nedenle anne karnındaki bebeği olumsuz etkilemez. Bununla birlikte gestasyonel diyabet teşhisi alan anne adaylarının kan şekeri seviyelerini düzenli olarak ölçtürmesi son derece önemlidir.

4. Kontrollü Bir Şekilde Kilo Alın

Hamilelik sırasında kilo alımı istenen ve beklenen bir durumdur. Anne ve bebeğin sağlığı için aslında olması gerekendir. Ancak beklenenin üzerinde kilo almak, diyabete zemin hazırlamakla birlikte mevcut diyabeti daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle anne adaylarının kontrollü bir şekilde kilo alması çok önemlidir. Alınması gereken miktar, annenin hamile kaldığı kilo veya çoğul gebelik gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kaç kilo alınması gerektiğini hamileliği takip eden doktora danışmak faydalı olacaktır.

Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?

Gestasyonel diyabeti olan hamilelerde kan şekerinin düzenli olarak takip edilmesi oldukça önemlidir. Peki, gebelerde hedeflenen kan şekeri düzeyi nedir?

  • Yemekten önce (açlık kan şekeri) : 60/90 mg/dl
  • Yemekten sonra (tokluk kan şekeri) : 120/120 mg/dl

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Şeker Yükleme Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kaynak: 1