Sağlıklı Bir Gebelik İçin Hamilelik Öncesinde Beslenmenize Dikkat Edin
Gebelik Öncesi Beslenme
- Yeşil Yapraklı Sebzeleri Tüketin
Gebelik öncesinde ve gebelik dönemi boyunca anne adayının beslenme listesinde olmazsa olmazlar arasında yer alan yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri folik asit nedeniyle bebeğin sinir sistemi bozukluklarını engellemeye yardımcı olur. Bunun yanında nöral tüp bozukluğu görülme olasılığını azaltır. Brokoli, ıspanak gibi besinlerde bolca bulunan folik asit, anne adayının vücudunda eksik olması durumunda nöral tüp benzeri yapıda açıklar oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı anne adaylarının gebelik öncesinde bu besinlerden tüketmeleri önerilir. Hamileliğe hazırlık döneminde doktor tarafından folik asit desteği verilebilir. Bebeğin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan folik asit kullanımına doktorlar gebelikten 3 ay önce başlanması gerektiğini belirtirler.
Bakmakta Fayda Var: Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
- Protein Takviyesi Yapın
Ülkemizde kadınların genelinde demir mineralinin eksikliği nedeniyle kansızlık (anemi) bulunmaktadır. Kansızlık, en basit tanımı ile kandaki oksijen miktarının yeterli olmaması ve bu nedenle akciğerler ile kalbin bu eksikliği gidermek için normalden daha fazla çalışması olarak ifade edilir. Vücutta tarafında üretilemeyen demir minerali gebelik döneminde son derece önemlidir. Uzmanlar gebelik öncesinde demir açısından zengin; et, yumurta, balık ve yeşil yapraklı sebzeler ile demir takviyesinin yapılabileceğini belirtirler. Hamileliğin özellikle ikinci yarısından sonra (2. trimester dönemi) demir vitaminin doğal yollarla takviyesi yeterli olmadığında, kadın doğum uzmanları demir vitamini ilaç olarak önerebilirler.
Bakmakta Fayda Var: Demir Eksikliği Kadınları Vuruyor
- Kalsiyum Deposu Yapın
Gebelik öncesinde kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi önerilir. Sütü sevmiyorsanız, yoğurt sizin için iyi bir alternatiftir. Hatta tercih listenizi daha renkli hâle getirmek için satın alacağınız peynir çeşitleri de tercih edebileceğiniz kalsiyum kaynakları arasında yer alır. Bunun dışında; fındık, portakal, kuru incir ve brokoli de alternatif kalsiyum kaynaklarıdır.
Bakmanızda Fayda Var: Kalsiyumu Doğal Yollardan Alabileceğiniz 13 Besin
- Balıkla Aranızı İyi Tutun
Gebelik öncesinde beslenme listenizde olmazsa olmazlar arasında şüphesiz Omega 3 içeren besinler yer almalıdır. Özellikle balıkta bulunan Omega 3'ün, bebeğin gelişimi üzerinde inanılmaz faydaları bulunur. Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle her zevke uygun balık bulmak mümkündür. Doktorlar anne adaylarının haftada iki defa balık tüketmelerini önerirken, Omega 3 açısından daha zengin olan; uskumru, somon ve alabalık gibi balıkların tercih edilmesi daha doğrudur. Derinlerde yaşamayı seven ve bu sebeple de çevresel kirlenmeye çok maruz kalarak üzerinde cıva biriktiren yağlı ton balığı, kılıçbalığı, köpek balığı gibi balıkların tüketilmesi gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez.
Bakmakta Fayda Var: Hamile kalmak isteyenler bu besinleri mutlaka tüketmeli!
- Sigara ve Alkole Veda Edin
Son yıllarda yapılan araştırmalar, gebelik öncesinde ve gebelik döneminde tüketilen sigara ve alkolün bebek gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ispatlamıştır. Söz konusu ürünlerin içerisinde bulunan zararlı maddeler, vücudun doğal yapısına uygun olmadığı için hem anne hem de bebeğin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple hamile kalmayı planlayan kadınların bu alışkanlıklara veda etmeleri gerekir.
Bakmakta Fayda Var: Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri
- Bol Su ve Multivitamin Tüketin
Bu dönemde multivitamin deposu meyveleri öğünlerin bir parçası haline getirin ve kafein içeren içecekleri azaltın. Her gün bol miktarda su içmeye özen gösterin.