Gebelik Haftasının Önden Gitmesi Nedir, Neden Olur?

Gebelik Haftasının (Bebeğin) Önden Gitmesi Neden Olur?

Gebelik, her kadın için hayattaki en özel ve heyecanlı dönemdir. Bu büyüleyici süreçte bir taraftan benzersiz duygular yaşanırken, diğer taraftan anne adayları bebeklerinin sağlığı konusunda endişeli bir 9 ay geçirir.  Gebelikte sık karşılaşılan ve anne adaylarını endişeye sürükleyen konulardan biri de bebeğin önden gitmesi olarak da bilinen gebelik haftasının önden gitmesi durumudur. Zira pek çok kadın, son adet tarihini tam olarak hatırlayamadığı için bu durumla karşılaşır. Peki, gebelik haftasının önde olması ne demek? Bebeğin 2 hafta önde olması veya gebeliğin 3 hafta önden gitmesi erken doğum sebebi midir? Konuyla ilgili merak ettiğiniz her şey yazımızda…

Gebelik Haftasının Önden Gitmesi Ne Demek?

Gebelik haftasının önden gitmesi olarak bilinen durum, genellikle annenin belirttiği son adet tarihi ile ultrason incelemesindeki bebeğin gelişim değerlerinin birbirini tutmaması, uyumlu olmamasıdır. Pek çok önden gitme vakası annenin son adet tarihini yanlış hatırlaması veya yumurtlamanın farklı bir tarihte gerçekleşmesi sebebiyle ortaya çıkar. Haliyle her önden gitme vakasında hemen endişeye kapılmamak ve konuyu doktor ile detaylıca irdelemek gerekir. Bu konuda önemli olan şey, 6. – 7. -8. haftalarda yapılan ultrason değerlendirmesidir. Çünkü bu dönemde yapılan değerlendirmeler ile gerçek gebelik yaşı hesaplanabilmektedir.

Bebeğin Önden Gitmesi Ne Zaman Risklidir?

Bebeğin 2 hafta önden gitmesi genellikle herhangi bir probleme işaret etmez. Ancak gebeliğin 3 haftadan fazla önden gitmesi ve bu durumun her doktor kontrolünde daha da artması, bebeğin iri olabileceğini düşündürür ve annede diyabet gibi hastalıkların olabileceğine dair şüphe uyandırır. Dolayısıyla aradaki farkın 3 haftadan fazla olması durumunda mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı ve herhangi bir problem ile karşılaşılırsa baştan önlem alınmalıdır. Eğer bebek iriyse bu durum doğum için de bazı riskler yaratır. Örneğin iri bebek vakalarında doğum daha yavaş ve zor ilerleyebilir, omuz takılması olabilir, sinir veya kemik travmaları görülebilir, kontrolsüz yırtıklar oluşabilir veya atoni kanaması olabilir. Bu vakalar erken doğumdan ziyade doğum yöntemini etkileyebilir. Zira yukarıda da dediğimiz gibi iri bebeklerin vajinal doğumları riskli olabilmektedir ve sezaryen doğum kararı alınabilmektedir.

İri bebekler (makrozomi) doğum şeklini etkiler mi?

Bebeğin Geriden Gelmesi Ne Anlama Geliyor?

Halk arasında bebeğin geriden gelmesi olarak bilinen rahim içi gelişme geriliği ise bebeğin gebelik haftasına göre olması gerekenden daha küçük olmasıdır. Hamilelerin yaklaşık %3’ünde görülen bu durumda bebek, anne karnındaki gelişimini ve kilosunu olması gereken oranda tamamlayamamaktadır. Rahim içi gelişme geriliğinin sebepleri anneye, bebeğe veya plasentaya bağlı oluşabilmektedir. Anne adayının sigara ve alkol tüketmesi, sağlıklı beslenmemesi, çeşitli hastalıklara sahip olması veya çok stresli bir gebelik geçirmesi anneye bağlı sebeplerken, bebeğe ait kromozom  hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları da gelişme geriliğine neden olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak bebeğe besin ve oksijen transferi yapan plasentanın bu görevlerini yerine getirmesine engel olan bir durum olduğunda da bebekte gelişme geriliği görülebilmektedir.


Bebeğin önden gitmesi kadar sık görülen rahim içi gelişme geriliği, ultrasonografi muayenesi ile teşhis edilebilir. Fakat son adet tarihinin bilinmemesi ya da rutin doktor kontrollerinin aksatılması, teşhisin yanlış olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle rahim içi gelişim geriliğinden şüphelenen hekimler, bebeğin baş çapı, karın çevresi ve uyluk kemiği ölçümlerini bir arada değerlendirir. IUGR şüohesi kuvvetli ise anneye kendini yormaması, zararlı alışkanlıklarını bırakması gibi önerilerde bulunulur. Bu süreçte varsa enfeksiyonları tespit edebilmek için gerekli tetkikler yapılır, haftada 1 – 2 kere NST istenebilir. Eğer gelişme geriliğine ek olarak amniyon sıvısında ciddi bir azalma ve bebeğin kalp ritimlerinde bir anormallik varsa, gebelik haftasının elvermesine bağlı olarak doğum düşünülebilir.

Rahim içi gelişme geriliği hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayabilirsiniz.