Gebelik Belirtileri: Kanama

Gebelik Belirtileri: Kanama

Gebelik Belirtileri Kanama; en erken hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu yazımızda 5 farklı uzmandan kanama hakkında açıklamalara dair bilgiler vereceğiz.  

1- Gebeliğin 10 Haftalık Dönemi Sıklıkla Kanama Meydana Gelir

Gebeliğin 10 haftalık dönemi kanamanın sıklıkla meydana geldiği bir süreçtir. Bebeğini sağlıklı doğuran annelere sorulduğunda yaklaşık olarak %25’i az ya da çok miktarda kanamalı bir dönem geçirdiğini belirtmektedir. Bebek henüz ana rahmine düştüğünde ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde ise lekelenme tarzında oluşan kanamalar rahim içine yerleşme sırasında rahimdeki yerleşme alanında kılcal bir damar çatlaması sonucunda meydana gelmektedir. Bunu adet gecikmesi gebelik olarak takip ettiğinizde bunun adı gebelik teşhisi olmaktadır.  

2- Gebeliğin En Erken Belirtisi Hafif Vajinal Kanamalar

Gebelik döneminde bazı kadınlar için gebeliğin en erken belirtileri arasında çok hafif vajinal kanamalar yer almaktadır. Döllenmenin ardından yaklaşık 9 ile 19 gün sonunda oluşan ve kısa süren bu kanamaya yerleşme kanaması adı verilmektedir. Gebelikte döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Yerleşme kanaması ise çoğunlukla adet dönemine denk geldiğinden dolayı adet kanaması ile karıştırılabilir fakat adet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve lekelenme şeklinde, adet döngüsündeki değişim ya da düzensizliklerin çeşitli sağlık sorunlarına da işaret edebilmektedir.  

3- Adet Zamanı Açık Renkte Kanama

Gebelikte bu belirti kesinlikle en kesin belirtiler arasında yer almaktadır. Bazı anne adayları adet dönemleri sırasında oldukça açık renkte bir kanama yaşayabilmektedirler. Bu durum normal adet süreci gibi olmamasıyla birlikte muhtemel gebeliğin bir habercisi olabilmektedir.  

4- Gebeliğin 4-6. Haftasında Lekelenme

Gebeliğin herhangi bir süreci içerisinde yaşanan vajinal kanama dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardandır. Gebeliğin 4. – 6. haftasında lekelenme ise beklenen belirtidir. Lekelenme yumurtanın yerleşmesi, düşük, cinsel birliktelik, dış gebelik veya enfeksiyon nedeni ile yaşanabilmektedir. Lekelenmenin birçok farklı nedeni olmasından dolayı lekelenme yaşadığınızda doktorunuza danışmalısınız. Gebeliğin 6. – 10. haftasında vajinal kanama yaşanılması durumunda doktorunuz ile irtibata geçmeniz daha sağlıklı olacaktır. Doktorunuz fizik muayene, kan testi ve ultrason ile kanamanın neden gerçekleştiğini kesin olarak değerlendirecektir. Lekelenme genellikle normal bir belirti olduğundan dolayı endişe verici bir durum değildir. Ancak sonradan üzülme durumu yaşamaktansa, öncesinde doktorunuz ile irtibata geçmeniz daha sağlıklı olabilir. Gebe kadınların birçoğu 6. haftada kanama veya lekelenme yaşayabilmektedir. Bunlardan yarısı sonrasında ise düşük yaşamaktadır. Eğer ki ultrason da bebeğin kalbi normal atıyorsa, muhtemelen gebeliğiniz sağlıklı bir şekilde devam ediyor anlamına gelmektedir. Kanamanız şiddetli ise ve bir ağrı şikayetiniz varsa doktorunuza ulaşamasanız dahi Acil Servis’e gitmelisiniz.

5- Gebeliğin erken dönemlerinde hiçbir değişiklik hissetmediğinizden dolayı üzüntü duyuyor olabilirsiniz.

Kadınların, kusma ve bulantıları olmadığında bir takım şeylerin yanlış gittiğini düşünebilirler ancak anne adayının kendini iyi hissetmesi halinde korkulacak bir durumun olmadığına işaret edilmektedir. Yine bazı kadınlarda bu dönem içerisinde lekelenme ya da kanama görülebilmektedir. Gebelerde genellikle bu kanamaların nedeni çok açık olmamasıyla birlikte, uterus duvarından plasental tutunmanın kaybedilmesi ile meydana gelebilmektedir. Kanama durumu her zaman ciddi bir problem demek değildir. Bu tip kanamaların birlikte olduğu çoğu gebelik daha ileri problemlere neden olmadan sürebilmektedir. Bunun yanı sıra gebelikteki her türlü kanama dikkatli inceleme gerektirmektedir. Özellikle düşük tehdidi bakımından ve nadiren dahi olsa dış gebelik yönünden değerlendirilmektedir.