Gebeliğin Birinci Döneminde Yapılması Gereken Testler
Gebeliğin İlk Döneminde Yapılması Gereken Testler
Gebeliğin ilk döneminde yapılması gereken testler bebek ve anne adayının sağlığı açısından önemli bir yer tutar. Uzmanlar, hem anne hem de sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi için planlı bir hamileliğin yapılmasını tavsiye ederler. Çünkü planlı bir hamilelikte önceden yapmanız gerekenler bellidir. Ancak plansız bir şekilde hamile kaldıysanız, ilk haftalarda gerekli olan tüm tetkiklerin yapılması önemlidir. Gebelikte ay ay yapılması gereken testler gebeliğinizin başlamasıyla doktorunuz ve kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz tarafından size önerilecektir. Hamilelikte yapılan testler şu şekilde belirtilmektedir.
Hamileliğinin Birinci Döneminde Yapılacak Testler
İlk muayenede yapılan tahliller hamile kaldığınızı öğrendiğinizde yaptırdığınız tahlillerdir. Bu tahlillerin çoğu sadece anneye yapılırken bazıları baba adayına da yapılır. İlk doktor kontrolünde jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılır. Eğer son 1 yıl içerisinde PAP Smear testi yaptırmadıysanız bu muayenede bu testte yapılmalıdır. Genel sistemik muayenenin de yapılması sistemik hastalıkların varlığıyla ilgili bilgiler verecektir. Eğer sistemik hastalıklar (hipertansiyon, diabet, vb.) ortaya çıkarsa ilgili uzman doktora muayene olmanız gerekir.
Gebeliğin ilk döneminde yapılması gereken testler - İlk muayenede yapılan test ve tahliller:
- Hemogram (Tam Kan Sayımı)
- Kan uyuşmazlığının olabilme ihtimaline karşı önlem alabilmek için anne ve baba adayının kan grubu testi
- Kan uyuşmazlığının ortaya çıkmasından sonra yapılması gereken Indirekt Coombs testi
- Tam idrar testi, gerekli durumlarda idrar kültürü
- TSH: Annede guatr ve troid hormon bozukluğu mevcutsa bu durum bebeği etkileyebilir. Bozukluğun saptanması durumunda bir endokrinoloji uzmanına muayene olmak gerekir.
- Toksoplazma IgM ve IgG: Kedi, köpek dışkısından, çiğ etten ve iyi yıkanmamış sebzelerden geçen paraziter enfeksiyon için tarama testi
- Rubella IgM – IgG: Kızamıkçık aşısının tutup tutmadığını, herhangi akut enfeksiyonun olup olmadığını gösteren testler
- Hepatit B için HBSAg: Annede Hepatitin saptanması durumunda bebeğe bulaşmasının engellemesi için doğumdan sonra bebeğe Hepatit B Ig serum uygulanır.
- HCV: Hepatit C testi
- HIV: AIDS testi
- Sfiliz (frengi) için VDRL testi: Rutin olarak yapılması gerekmez ancak yine de yapılabilir.
- Diyabet riski taşıyan hastalarda açlık kan şekerinin ölçülmesi veya son 3 aydaki ortalama şeker seviyesini gösteren HbA1C testi
- Biyokimya testleri (kolesterol, böbrek, karaciğer vb.)
Gebelikte Ay Ay Yapılması Gereken Testler - 1 . Trimester
Hamileliğinizin 11-14. haftası arasında özellikle bebeğinizin sağlık durumunu ölçen testler yapılır. Bu testler gebeliğin 11. haftasından sonra yapılan ultrason muayenesinde bebeğinizin ense kalınlığı (NT), baş-popo uzunluğu (CRL), burun kemiği (NB) ölçümü ve kan tahliliyle ikili test yapılır. Burada ense kalığının ve bebeğin ölçüleri değerlendirilirken aynı zamanda anneden alınan kandaki Beta HCG (hamilelikte salgılanan hormon) ve PAPP-A (hamileliğe özgü plazma proteini-A) parametresine bakılır. Bu testin mutlaka 11-14. hafta arasında yaptırılması gerekiyor. Gebelik Döneminde Yapılacak Testler Hayat Kurtarır
Hamilelikte Yapılan Testler: İkili Tarama Testi
İkili tarama testi, özellikle halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Mongolizm (Trimozi 21) ve Trimozi 18 gibi genetik bazı problemlerin belirlenmesinde kullanılan önemli bir testtir. Burun kemiğinin ölçümünde kemiğin olmaması veya kısa olması bebeğin Down Sendromlu olabileceğiyle ilgili bilgiler vermektedir.
İkili test bir olasılık testidir.
Bu nedenle eğer risk, sınır değerinden fazlaysa amniosentez gibi çok daha kapsamlı testler yapılmalıdır. Bu test sadece 11 ile 14. hafta arasında yapılabilmektedir. 14. haftadan sonra yapılamaz.
Prenatal Gebelik testi ile kromozomal bozuklar tespit edilebilir.
Gebeliğin İlk döneminde yapılması gereken testler arasında yer alan prenatal gebelik testi kromozomal bozuluklukları tespit etmeye yarar. Kromozomal bozukluklar, yaklaşık olarak 10-12 aydır kullanılan, gebeliğin 9. haftasından itibaren sadece anne kanı ile yapılabilen ve bu nedenle oldukça güvenilir olan Prenatal Gebelik testi ile tespit edilebilir. Bu testte annenin kanından, bebeğin hücreleri içindeki DNA’dan alınan parçalar incelenerek, kromozomları sayı ve yapı olarak inceleyebilmek mümkündür. Bu testten çıkan sonuçlar, yüzde 100’e yakın doğru sonuçlar verebilmektedir. Ancak maddi yükünün olması nedeniyle pek yaygın değildir. Doğum Öncesinde Genetik Tanı İçin Prenantal Test Tercih Ediliyor