Gebe Kalamıyorum!

Gebe Kalamıyorum!

Gebe kalamama yani kısırlık (infertilite) teşhisi koyabilmek için gerekli süre 12 aydır. Yani düzenli ve doğru şekilde ilişkiye giren bir çift bir yılda gebelik elde edemezse "gebe kalamıyor" denilebilir, bu süre dolmadan önce gebelik olmaması normaldir.    

Gebe kalmayı engelleyen nedenler:

   

  • Baba adayının spermlerinde oluşan şekil bozuklukları,
  • Baba adayında hiç sperm olmaması ya da az olması,
  • Kadında bulunan tüplerin kapalı olması,
  • Kadında yumurtlamamanın gerçekleşmemesi.
  • Kadının yaşının ileri olması

    Kadının yaşı ile gebe kalamama problemi arasında çok kuvvetli bir orantı vardır. Çünkü kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık kapasitesi (over rezervi) azalır, halk arasında bu durum hormon bozukluğu veya hormonların azalması olarak bilinir. Bu durum özellikle 35-40 yaşından büyük kadınlar için geçerlidir.

Düzenli Cinsel İlişkide Bulunmamak

Gebe kalamama probleminin nedenleri arasında düzenli ve doğru şekilde cinsel ilişkide bulunmamak sayılabilir. Düzenli cinsel ilişkiden kasıt haftada ortalama 2 kere cinsel ilişkidir. Bunun her hafta olması gerekmez, özellikle adet dönemlerinin ortasına denk gelen yumurtlama zamanında 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak yeterlidir. Bu şekilde cinsel ilişkide bulunmayan bir çifte kısırlık teşhisi koyulamaz, özellikle bu durumun düzeltilmesi ve yumurtlama zamanına dikkat edilerek düzenli ilişki planlanması gerekir.

Çikolata Kisti

Endometriozis hastalığı, halk arasında çikolata kisti diye de bilinir. Kadının her ay düzenli adet olmasını sağlayan rahim içi zar dokusunun (endometrium) rahim içi dışında, tüplerde, yumurtalıklarda ve/veya karın içi zarında yerleşmesiyle oluşur. Her adet döneminde bu rahim dışı bölgelerde kanamalar olabilir. Bunun sonucunda tüplerde, karın zarında yapışıklıklar, yumurtalıklarda kist oluşabilir. Üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür. Sancılı ve ağır kanamalı adet dönemlerine neden olur. Kadınlarda görülen kısırlık nedenlerinin %15 – 20’si endometriozis nedeninden kaynaklanır.