FSH Hormonu Nedir? Hamile Kalabilmek İçin FSH Kaç Olmalı?
Gebelik planlayan her çift için FSH değerleri önemlidir. Çünkü FSH düşüklüğü veya yüksekliği tek başına kısırlık nedeni olabilmektedir. Bu nedenle özellikle kadınlar, hamilelik için FSH değerlerinin kaç olması gerektiğini merak ederler. Peki, FSH kaç olursa hamile kalınır? Üreme çağındaki sağlıklı kadınlar için FSH’nin 5 – 10 mIU/mL aralığında olması beklenir. Zira FSH değerinin 10 mIU/mL üzerine çıkması, hamileliğin zorlaşabileceği anlamına gelir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, FSH testi ne zaman yapılır sorusundan FSH nasıl düşülür sorusuna kadar tüm merak edilenleri yanıtladık. Hazırsanız başlayalım!
FSH Hormonu Nedir?
Follicule Stimulating Hormone kelimelerinin baş harflerinden kısaltılan FSH, Türkçe’ye folikül uyarıcı hormon olarak geçmiştir. Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan FSH, hem kadınlarda hem de erkeklerde üretiliyor. Bu hormonun vücuttaki en önemli etki alanı ise üreme fonksiyonu üzerindedir. Zira FSH, kadınlarda yumurtaların olgunlaşması, adet döngüsünün düzeni ve estradiol üretiminin desteklenmesi gibi konularda kritik rol oynuyor. Erkeklerde ise sperm üretimini tetiklemek için testislerdeki sertoli hücrelerine etki ediyor.
Buradan da anlaşılacağı üzere, FSH değerleri ile gebelik arasında önemli bir bağ bulunuyor. Dolayısıyla FSH kaç olursa hamile kalınır, gebelik için FSH kaç olmalı vb. sorular, gebelik planlayan çiftler için önemli bir konu oluyor. Peki, hamilelik için FSH kaç olmalı?
FSH Testi Nasıl Yapılır?
Hamilelik için FSH kaç olmalı sorusunun yanıtına geçmeden önce, FSH testinin neden ve nasıl yapıldığına değinmek faydalı olacaktır. FSH testi genellikle doğal yollardan gebe kalamama sonucu hekime başvuran kişilere yapılıyor. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi vücuttaki FSH değerleri, üreme fonksiyonuyla ilgili hekimlere önemli bilgiler veriyor. Bu nedenle kısırlık söz konusu olduğunda, hamileliğe engel olan şeyin tespit edilebilmesi için FSH değerleri büyük bir yol gösterici oluyor. FSH testi kadınlarda yumurta yetmezliği ile ilgili bilgi vermenin yanı sıra menopoz döneminin belirlenmesi ve adet düzensizliğinin araştırılması gibi konularda da yardımcı oluyor. Erkeklerde ise testis yetersizliğinin tespiti, spermin az olduğu durumların değerlendirilmesi, sertleşme ve cinsel fonksiyon bozukluklarının araştırılması için FSH testi yapılabiliyor. Peki, FSH testi nasıl yapılır?
FSH testi, kan numunesi ile hızlıca yapılabilen basit bir testtir. FSH değerlerini tespit edebilmek için günümüzde en çok tercih edilen yöntem kan testidir. Ancak idrardan da vücuttaki FSH değerleri tespit edilebilmektedir. Fakat idrardaki değerler gün içinde değişiklik gösterebileceğinden, 24 saat boyunca idrar toplanması sonucu yapılan testlerin daha güvenilir sonuçlar vereceği unutulmamalıdır.
FSH Testi Ne Zaman Yapılır?
FSH testi genellikle adetin 3. gününde yapılır. 2 veya 4. günlerinde de yapılabilir. Ancak adet döneminin dışında yapılması güvenli sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle doktorlar, adetin en yoğun olduğu günlerde FSH testi yapılmasını önermektedir.
FSH Kaç Olursa Hamile Kalınır?
Hamile kalabilmek için FSH değerinin 5 - 10 mIU/mL arası olması gerekir. Diğer bir deyişle, FSH’nin 10 üzerine çıkması, gebe kalma ihtimalini düşürmektedir. FSH değerinin 15 üzerine çıkması hamilelik şansının ciddi oranda azaldığını gösterirken, bu değerin 25 üzerinde olması doğal yollardan veya tedavi ile gebelik elde edilme şansının yok denecek kadar az olduğunu ifade eder.
Bununla birlikte FSH değeri erkeklerde yaşa göre değişkenlik gösterirken, kadınlarda yaşa ve adet döngüsüne göre farklılık göstermektedir. Kadınlarda ve erkeklerde yaşa göre FSH değerleri aşağıdaki gibidir;
Kadınlarda Ortalama FSH Değerleri
0 – 7 Yaş FSH Değeri: < 6.7 mIU/mL
8 Yaş Sonrası veya Ergenlik Dönemi FSH Değeri
Foliküler Faz: 3.1 – 7.9 mIU/mL
Ovulasyon Fazı: 2.3 – 18.5 mIU/mL
Luteal Faz:1.4 – 5.5 mIU/mL
Erkeklerde Ortalama FSH Değerleri
0 – 7 Yaş Arası: < 6.7 mIU/mL
8 Yaş Sonrası: 1.3 – 19.3 mIU/mL
Gebe Kalabilmek İçin FSH Kaç Olmalı?
Hamile kalabilmek için FSH değerinin 10 mIU/mL altında olması beklenir. 10’un üzerinde olması, gebeliğin gerçekleşmeyeceği anlamına gelmemekle birlikte şansın azaldığının bir göstergesidir. 25 mIU/mL üzeri ise hamilelik ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu gösterir. Kadınlarda FSH değerinin 5 – 10 mIU/mL arasında olması idealdir.
FSH Düşüklüğü Neden Olur?
Kadınlarda FSH düşüklüğü, ergenlikte gelişim geriliği ve yumurtalık fonksiyonunun zayıflamasına yol açabilir. Böylesi bir durumda yumurtalık folikülleri olması gerektiği gibi büyüyüp salınamayacağı için kısırlık oluşabilir. Aynı şekilde erkeklerde de FSH düşüklüğü sperm eksikliğinden kaynaklanan kısırlığa sebep olabilir. Yani, FSH eksikliği üreme fonksiyonu üzerinde büyük bir rol oynamaktadır ve eksikliği tek başına kısırlık nedeni olabilmektedir. Peki, FSH düşüklüğü neden olur?
FSH düşüklüğünün nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Böbrek üstü tümörleri,
- Hipofiz bezi ameliyatları,
- Radyasyon içeren bazı tedaviler,
- Tiroid bezinin yavaş çalışması,
- Kafa travmaları,
- Prolaktin düzeyinin yüksek olması,
- Sarkoidoz ve
- Erken ergenlik.
FSH Yüksekliği Neden Olur?
FSH hormonun yüksek olması da düşük olması gibi istenen bir durum değildir. Bu hormonun normalden yüksek çıkması, öncelikle yumurtalık veya testislerde bir problem olabileceğini akıllara getirir. Ancak bu kanıya varmadan önce, kişinin yaşı da göz önünde bulundurulmalıdır. Zira kadınlarda menopoza girdikten sonra FSH yüksekliği normal karşılanır ve üreme fonksiyonunun artık yitirildiği anlamına gelebilir. Bununla birlikte kadınlar arasında çok sık karşılaşılan polikistikover sendromu da FSH yüksekliğine neden olabilir. Erkeklerde ise çok sık alkol tüketmek FSH değerinin yükselmesine yol açabilir.
FSH yüksekliğinin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Alkolizm,
- Polikistikover sendromu,
- Yumurtalık veya testis sorunları,
- Siroz,
- Böbrek yetmezliği,
- AIDS.
FSH Nasıl Düşürülür?
FSH değeri yüksek çıkanlar için FSH nasıl düşer sorusunun yanıtı, önemli bir konuyu oluşturuyor. Öncelikle FSH yüksekliği için hekimler kişiye özel çeşitli tedaviler planlayabilir. Buna ek olarak sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve düzenli uyku gibi sağlıklı yaşam anahtarları da vücuttaki hormonların dengelemesine yardımcı olmaktadır. Ancak tedavi %100 sonuç vermeyebileceğinden, gebelik planlayan kadınların FSH değeri daha da yükselmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olması ve doğru bir şekilde yönlendirilmesi gerekiyor.