FDA’dan Koronavirüs Aşısı İçin Önemli Uyarı!

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Johnson & Johnson firmasının covid-19 için geliştirdiği aşının Guillain – Barre Sendromu adı verilen nörolojik bir hastalığa sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

FDA’dan Johnson & Johnson Aşısı İçin Önemli Uyarı!

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) aşı ile bağlantılı olabilecek 100 Guillain Barre Sendromu (GBS) hastasını incelediği öğrenildi. Ancak Johnson & Johnson firmasının covid 19 için geliştirdiği aşı ile hastalık arasında net bir bağlantı kurulamadığı, sadece ufak bir ihtimal görüldüğü kaydedildi. Aşı sonrası GBS gelişen hastaların 50 yaş üzeri erkekler olduğu ve semptomların aşıdan ortalama 2 hafta sonra ortaya çıktığı belirtildi.


Konuyla ilgili olarak uzmanlar, Johnson & Johnson aşısının araştırılmaya devam edeceğini belirtti. Ancak koronavirüse karşı en güvenli seçeneğin hala aşı olduğu, aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığı vurgulandı.

Bunu da Okuyun: Pandemi Sebebiyle Evde Kalan Hamileler İçin Öneriler!

Guillain Barre Sendromu (GBS) Nedir?

Guillain Barre Sendromu; sinir sisteminde meydana gelen ve vücutta refleks kaybı, kas güçsüzlüğü, karıncalanma, geçici felç hali gibi durumlara sebep olabilen nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi sinirlere saldırarak sinirlerin etrafındaki miyelin kılıfa zarar verir. Bunun bir sonucu olarak da sinir iletim sisteminde bozulmalar meydana gelir. Böylece karıncalanma, uyuşukluk vb. semptomlar ortaya çıkar. Belirtilerin başlamasından kısa bir süre sonra semptomlar tüm vücuda yayılarak geçici felç hali görülür.

GBS, 100.000’de 1 veya 2 kişide görülen, yani çok nadir karşılaşılan bir hastalıktır. Kesin nedeni henüz bilinmiyor ancak soğuk algınlığı ve grip gibi basit hastalıkların tetikleyebileceği ya da ameliyat ve aşı gibi uygulamalar sonrasında gelişebileceği tahmin ediliyor.

Bunu da Okuyun: Pandeminin Psikolojik Etkilerinden Nasıl Korunabiliriz?



Guillain Barre Sendromu’nun kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, yapılan müdahaleler sayesinde hastalığın şiddeti azaltılabiliyor. Tedavi sürecinde en sık başvurulan seçenek plazmaferez yöntemidir. Bu tedavide vücuttan alınan kanın plazma kısmı kan hücrelerinden ayrılarak vücuda tekrar konuyor. Böylece sinirlere saldıran antikorların azaltılması sağlanıyor. Ayrıca iyileşme döneminde immunoglobülin ve antikor takviyesine de başvurulabiliyor. Hekimler, gerekli gördüğü hastalara fizik tedavi de önerebilmektedir.

Diğer haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz!