Erken Menopozda Gebelik Mümkün mü?
Menopoz, kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin tam anlamı ile tükenmesi durumudur. 35 – 40 yaşın altında olan kadınların adet kanamalarının kesilmesi de erken menopoz dönemi olarak adlandırılmaktadır. Erken menopoz teşhisinde kendiliğinden gebe kalabilme durumunun çok düşük olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “40 yaşın altında erken menopoz tanısının yapılması çok önemli. Kadın adet döngüsü tam olarak 1 yıl geçmiş ve bu süre içerisinde hiçbir kanama olmamış ise hastaya erken menopoz tanısı konulabilir. Erken menopoz evresine giren kadınlara uygulanan yumurtlama tedavileri ya da üreme tedavileri kadınların hamile kalma şansını çok fazla da artırmamaktadır. Bu nedenle üreme tedavilerinin içerisinde en başarılı yöntem tüp bebek uygulamasıdır.” dedi.
Erken Menopoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erken menopozda hormon tedavisi uygulanması gerektiğini belirten Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopozda iki ana sorun vardır, östrojen yokluğu, yumurtaların azalması veya bitmesi. Erken menopoza giren kadının doğal menopoz yaşına kadar hormonal tedavi alması gerekmektedir. Temiz çıkması durumunda üç yılda bir smear ve yıllık jinekolojik muayenede ultrason ile yumurtalıkların durumu değerlendirilmelidir. Yaşla uyumsuz yumurta sayısı varsa ek kan tetkikleri istenerek kişi bu konuda uyarılmalıdır.” diye konuştu.
Erken Menopoz Önlenebilir mi?
Yıllık düzenli doktor muayenesi ile erken teşhis mümkündür. Muayenede adetin ilk günlerinde hormon testleri yapılmalı ve vajinal ultrasonla yumurtalık rezervi belirlenmelidir. Bu sayede kadının döllenmeye elverişli olan yumurta hücresi sayısı hakkında fikir sahibi olunabilmekte ve önlemler alınabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Gerekli Olabilir?
Genç kadınlarda erken menopoz tanısını izleyen ilk birkaç yıl içerisinde kendiliğinden gebelikler oluşabilir fakat zaman kaybedilmemesi son derece önemlidir.