Erken Doğum Riskine Karşı Alınması Gereken 12 Önlem!
Erken Doğum Riskine Karşı Alınacak Önlemler
Gebelik döneminde anne adayında çeşitli nedenlerden dolayı erken doğum riski gelişebilmektedir. Bebeğin zamanından erken doğması anne ve bebek açısından sağlıklı bir durum değildir. Yazımızda paylaşacağımız 13 madde ile anne adaylarının erken doğum riski için alacakları önlemler listelenmiştir.
1. Sigara ve Alkol Kullanmayı Bırakın
Anne adayları hamile kalmadan önce eğer sigara içiyor ve alkol kullanıyorlarsa bebek yapma kararı vermeden önce bunları bırakmaları gerekiyor.
2- Kilonuzu İdeal Seviyede Tutun
Hamilelik öncesinde fazla kilonuz varsa, gebe kalmadan biraz zayıflamanız önerilir. Eğer kilonuz normal ise hamilelikte ortalama 12 13 kilo alınması tavsiye edilirken, fazla zayıf kişilerin 19-20 kiloya kadar alması normal değerlendirilir.
3 - Uzun Süre ve Ağır Çalışmayın
Eğer evde ya da işte çok çalışıyorsanız dikkatli olmanız gerekir. Gebeliğiniz süresince çalışma şartlarınızı daha uygun hale getirmeye çalışın ve ağır işler yapmayın.
4. Erken Doğum Riski Varsa Cinsel İlişki İçin Doktorunuzdan Onay Alın
Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece gebelikte cinsel ilişkiye ara verilmesine gerek yoktur. Ancak erken doğum riski tespit edilen anne adaylarının, hamileliklerinin son bir kaç ayında cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekebilir. Gebelikte Cinsel İlişki Güvenli midir? Detaylar İçin Tıklayın
5. Rahim Ağzındaki Güçsüzlük İçin Düzenli Muayene
Rahim ağzındaki güçsüzlükler rahim ağzının daha erken açılmasına yol açar. Bu da erken doğum ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle rahim ağzının gebeliğin özellikle son aylarında düzenli olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan rahmin hassasiyeti de erken doğuma yol açabilmektedir.
6. Beslenme Yetersizliğine Karşı Takvim Hazırlayın
Hamileliğiniz döneminde doktorunuzla birlikte iyi bir beslenme takvimi hazırlamanız önerilir. Bu dönemde diyetinize dikkat edin. Beslenmenizde bulunan yetersizlik ve düzensizlikler hamileliğinizi olumsuz etkileyebilir.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı? Detaylar İçin Tıklayın
7. Annede Ciddi Bir Hastalık Varsa Kontrol Altına Altında Tutulmalıdır
Anne adayında kalp, şeker, karaciğer ya da böbrek hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar mevcut ise, bunlarında kontrol altına alınması ve tıbbi tedavisi yapılmalıdır.
8. Çoğul Gebeliklerde Yeterli Bakım
Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında erken doğum büyük risk faktörüdür. Gerekli tıbbi desteğin verilmesi ve yeterli bakım sonrasında doğumun çok erken olması önlenebilmektedir.
Çoğul Gebeliklerde Bebekler İçin Riskli Haftalar Detaylar İçin Tıklayın
9. Yoğun Stres Altında Kalmayın
Anne adayının gebeliği süresince yaşayacağı yoğun stresli durumlar onu olumsuz etkileyecektir. Stres yaratan nedenlerin mümkün olduğunca giderilmesi gerekmektedir. Bu konuda anne adayına iyi bir psikolojik destek sağlanmalıdır. Baba adayı da anne adayının bu stresinin giderilmesinde eşine gerekli desteği vermelidir.
10. İlaç Kullanmayın
Hamilelik döneminde doktorunuz tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilacı kullanmayın.
11. Erken Doğum Riski ve Enfeksiyonlara Karşı Beslenmenize Dikkat Edin
Anne adayının gebeliği döneminde geçireceği; kızamıkçık, vajina ve idrar yolları enfeksiyonları gibi riskler erken doğuma yol açabilmektedir. Bu riski azaltmak için anne adayının yeterli derecede dinlenmesi, bol sıvı alması, hijyene dikkat etmesi, kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durması ve düzenli olarak muayenelerine gitmesi gerekmektedir.
12 -35 Yaşından Büyük Gebeler Doğum Öncesi Tarama Yaptırın
İleri yaş gebeliklerinde erken doğum riskini önlemek için; iyi bir doğum öncesi bakım, iyi bir beslenme ile stresin azaltılması ve ileri yaş gebeliklerinde görülebilecek sorunlara karşı doğum öncesi taramalar yapılması söz konusu riski azaltacaktır.
Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğum Belirtileri ve Tedavisi