Engelli Anne Adaylarına Gebelik Öncesi Tavsiyeler

Engelli Anne Adayları İçin Gebelik Öncesi Özel Tavsiyeler

Fiziksel engelli anne adayları anne olmaya karar vermeden önce gebelik sürecinde yaşayacaklarıyla ilgili akıllarına bazı sorular takılabilmektedir. Bu soruların ilki genelikle hamileliğin planlanma aşamasında çıkmaktadır. Anne adayının hamilelik sürecinde alacağı kilolar, değişen beden formları, sağlıkla ilgili sıkıntılar ve süregelen tedaviler ilk aşamada engelli anne adayının en çok merak ettiği konuların başında gelir. Engelli olmak anne adaylarının unutabilecekleri bir durum ya da bir sağlık sorunu olmasa da 9 aylık gebelik sürecini keyifli yaşayabilmeleri için uzmanların vermiş olduğu tavsiyelerin faydalı  olduğu belirtilmektedir.

Güvendiğiniz Bir Doktor Seçin

Engelli anne adayları gibi tüm anne adayları da hamilelikleri boyunca hem kendi bedenleri ve ruhlarında değişen durumlar, hem de bebeklerine olanlar ve onun hissettikleri merak etmektedirler. Bu nedenle gebelikle ilgili bulabildikleri tüm kaynakları okur, etrafındaki kişilere fikir sorarlar. Anne adaylarının bu merakı aslında hiç yaşamadıkları bir deneyimin sürecinde kendisini ve bebeğini nelerin beklediğini öğrenmek istemelerinden kaynaklanmaktadır.  Bu nedenle hamilelikle ilgili ne kadar bilgi sahibi olurlarsa o kadar rahatlar ve bilgi ihtiyaçlarını giderirler. Ancak anne adaylarının dikkat etmeleri gereken en önemli konu doğru bilgiyi doğru kaynaklardan elde etmeleridir. Bebeğin sağlığı, gelişimi, anne karnındaki durumu yanında, anne adayının engelinin hamilelik sürecindeki yeri, doğum ve doğum sonrası anne adayının kendi sağlığıyla ilgili doğru şekilde bilgilenmek engelli anne adayları için çok önemli bir konudur. Bu nedenle uzmanlar anne adaylarının hamileliğinin en başından itibaren güvendiği bir doktor seçmelerini önermektedirler. 



Doktorunuza Aklınıza Takılan Her Türlü Soruyu Sorun

Anne adayları gebelik kararı verirken ve daha sonrasında doktoruna gebeliği konusunda aklına takılan her türlü soruyu sorabilmelidirler. Gebelik süreciyle ilgili olarak doktoru ile endişelerini paylaşabilmeleri istenir. Uzmanlar engelli anne adaylarının sadece fiziksel sağlıklarını değil, ruhsal sağlıklarını da doktorlarına emanet etmelerinin faydalı olacağını belirtmektedirler.   



Engelli Anne Adayları Hamilelik Öncesinde Kendilerine Zaman Ayırmalı

Anne adaylarının gebelik öncesi ve sonrasında kendilerine çok yüklenmemeleri gerektiğini belirten uzmanlar, hem kendi bedenlerini korumaları gerektiği hem de dinlenmeye zaman ayırmalarının önemli olduğunun altını çizmektedirler. Bu süreçte her şeye yetişmeye çalışmak, anne adaylarını yorgun düşüreceğinden kendilerini iyi hissetmeleri için kendilerine zaman ayırmalarının onlara iyi geleceğini ifade etmektedirler.

Lohusalık ve Doğum Sonrası İçin Yardım Sistemi Oluşturun

Anne adayları hem hamileliklerinde hem de doğum ve lohusalık sürecinde yardım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu destekler kimi zaman ev işleri olurken kimi zaman da kendi ve bebeklerinin bakımı için olabilmektedir. Çünkü yeni annenin yaşadığı bu süreçte ve yaşayacakları yeni tecrübeye ne kadar hazırlıklı olsa da hazırlıksız çıktığı pek çok durumlar mutlaka olacaktır. Engelli olan anneler içinde durum bundan farklı değildir. Bu sebeple annenin her şeyi kendi başına yapması yerine kendisine yardımcı olacak kişilerden bir yardım sistemi kurması hazırlıksız yakalanacağı durumlarda büyük kolaylık sağlayacaktır. Anne adayına yardım edecek kişiler listesinde; eş, anne, kayınvalide, bakıcı, kardeş, yakın arkadaş ve dostlar yer alabilmektedir. Uzmanlar yeni annelerin alacağı desteğin hem bedensel hem de ruhsal sağlığını korumasına yardımcı olacağını belirtiyorlar.