Emzirme Döneminde Saç Boyatılır mı?
Emzirme döneminde saç boyatmak birçok annenin ikilemde kaldığı bir konudur. Zira anneler, boyanın içindeki kimyasal maddelerin deri yoluyla kan dolaşımına gireceğini ve buradan da süte geçerek bebeği etkileyebileceğini düşünüyor. Peki, bu konuda uzmanlar ne diyor? Emzirirken saç boyanır mı? Detaylar yazımızda!
Emzirirken Saç Boyanır mı?
Bazı kişisel bakım rutinlerinizi güvenlik endişesiyle hamilelik sırasında ertelemiş olabilirsiniz. Örneğin gebeliğiniz sırasında retinol kullanmaktan, botoks yaptırmaktan, çiğ yiyecekler tüketmekten veya saçlarınızı boyatmaktan kaçınmış olabilirsiniz. Peki bebeğiniz doğduktan sonra saçlarınızı boyatmak güvenli mi? Emziren anneler saçını boyatabilir mi? Gebelikte olduğu gibi emzirme döneminde de saç boyatmayla ilgili karşıt görüşler bulunuyor. Bazı uzmanlar emzirirken saç boyatma ile ilgili ciddi endişelerin olmadığını dile getirirken kimileri emzirme döneminde saç boyatmanın uygun olmadığını düşünüyor. Bunun nedeni olarak ise boyadaki kimyasalların deriden kan dolaşımına girebileceği, oradan da süt yoluyla bebeği etkileyebileceği gösteriliyor. Ancak bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalarda, emzirme döneminde saç boyatmanın bebeği olumsuz etkilediğine dair bir sonuca varılmış değil. Bu nedenle emzirme döneminde saç boyatmak isteyen annelerin doktorunun görüşlerini dinlemesi, eğer boyatacaksa da doğal ürünler tercih etmesi öneriliyor.
Emzirme Döneminde Saç Boyatmak Güvenli mi?
Emzirme döneminde saç boyatmak halen tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar emziren annelerin saç boyatmasının riskli olmadığını düşünürken kimileri emzirme döneminde saç boyatmanın uygun olmadığını belirtiyor. Zira boyanın içindeki kimyasal bileşiklerin deri yoluyla kan dolaşımına girebileceği biliniyor. Bununla birlikte yapılan araştırmalar, hamilelik veya emzirme döneminde saçını boyatan kadınların bebeklerinde boyaya bağlı olabilecek herhangi bir sağlık sorunu gelişmediğini gösteriyor. Yani, saç boyasının bebeği olumsuz etkileyebileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Ancak doğumdan sonra bebeğin boyayla temas etmesi ve kokusunu solumasının ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle emzirme döneminde saçlarını boyatmaya karar veren anneler kesinlikle bebeğin bulunduğu alanda bu işlemi yaptırmamalı ve bebeğin boyaya temas etmemesi için gerekli önlemleri almalıdır.
Emzirme Döneminde Saç Boyatırken Alınabilecek Güvenlik Önlemleri
Doktorunuzdan onay aldınız ve emzirirken saçlarınızı boyatmaya karar verdiniz… O halde olası riskleri en aza indirgemek için aşağıdaki güvenlik önlemlerini alabilirsiniz.
1. Boyanın İçerdiği Maddeleri Kontrol Edin
Emzirme döneminde saç boyama uygulamasını evde veya kuaförde yaptırmaya bakmaksızın, ürünün içeriğini mutlaka kontrol edin. Bazı saç boyaları fenoller, aromatik aminler ve hidrojen peroksit gibi potansiyel zararlı bileşikler içerir. Bu nedenle emzirme döneminde saçlarını boyatmak isteyen annelerin doğal ürünler tercih etmesi daha sağlıklı olur.
2. Geçici Boyalar Tercih Edebilirsiniz
Emziren kadınların saç boyatmasıyla ilgili kanıtlanan bir tehlike olmasa da her ihtimale karşı güvenlik önlemi almak isteyen anneler geçici boyaları tercih edebilir. Bu tür boyalar saç yüzeyinde kaldığı için kan dolaşımına girme riski oluşturmazlar.
3. Dip Boyayı Erteleyebilirsiniz
Emziren annelerde saç boyama ile ilgili en büyük endişe, saç diplerine uygulanan ürünlerdeki kimyasal bileşiklerin deri yoluyla kan dolaşımına karışmasıdır. Eğer emzirme döneminde saçlarınızda bir değişiklik yapmak istiyorsanız dipleri boyatmadan daha güvenli bir yol izleyebilirsiniz.
4. Yumuşak Renkler Kullanabilirsiniz
Koyu renk saç boyalarının içerikleri genellikle daha yoğundur ve yumuşak renklere kıyasla daha fazla kimyasal içerebilirler.
5. Boyama Yapılırken Bebeği Uzak Tutun
Saçlarınızı boyayacaksanız bebekten uzakta, iyi havalandırılan bir odada uygulamayı gerçekleştirin. En güvenli boyalar dahi bebeklerin hava yollarını tahriş edebilecek uçucu bileşikler içerebilir. Ayrıca boya bebeklerde öksürüğe, burun akıntısına ve alerjilere yol açabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Keratin Bakımı Nedir, Evde Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1