Emzirilen Bebeklerin Dişleri Daha Sağlıklı
Son yıllarda bebeklerin emzirilmesi üzerine yapılan bir araştırmaya göre; emzirilen bebeklerin biberonla beslenen bebeklere oranla daha sağlıklı dişlere sahip oldukları belirlenmiştir. Emzirmek, çene tamamen kapatılsa bile, bebeğin diş etleri arasında boşluk kalmasına neden olan bozuklukları engeller. Bebekler 5 yaşına geldiklerinde; emzirilen bebeklerin dişlerinin emzirilmeyen bebeklere göre daha sağlıklı ve düzgün çıktığı görülmüştür.
Bebeğin diş sağlığı açısından emzirmek ve emzirmemek arasındaki fark nedir?
Araştırmalara göre; doğduktan itibaren ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle emzirilen bebeklerin %44’ünün daha az diş fırlaklığına, %72’sinin de daha az diş yamukluğuna sahip olduğu belirlenmiştir.
Emzirmek ağız gelişimini nasıl etkiliyor?
Araştırmacılar, emzirilme sürecinde bebeğin dilini ve damağını kullanma şeklinin ağız içi boşluk ve damak şekillendirmesine doğrudan bir etkisi olduğunu savunuyor. Böylelikle henüz diş çıkarmayan bebeklerin dişleri damakta düzgün hizalanıyor ve ileride diş teli takma ihtimali çok azalıyor. Özellikle ilk 6 ay düzenli emzirilen bebeklerin yetişkinlik döneminde diş teli ihtiyacının ortadan kalkacağı iddia ediliyor.
Emziğin bazı yararları olsa da bu olumlu yönler “emzirmek” ile tamamlanabiliyor
Yapılan araştırmalarda, tamamen emzirilme yoluyla beslenen bebeklerin ağız gelişiminde kayda değer bir etki olmamasına rağmen, çoğunlukla emzirilen ama biberonla da beslenen bebeklerin gelişiminde emziğin negatif bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Emzik kullanımının ani bebek ölümü sendromunu azalttığı göz önünde bulundurulduğunda, diş gelişimine yaptığı kötü etki göz ardı edilebilir ancak bu noktada araştırmacılar, emzirmenin de bu sendromu azalttığını ve dolayısıyla, emzik yerine emzirmenin tercih edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Her ne kadar emzik kullanımı annenin seçimi olarak bırakılsa da, bazı uzmanlar en azından ilk 4 hafta boyunca düzenli emzirmeyi ve emzik kullanılmamasını önermektedirler.