Emziren Anneler İçin 9 Adımda Beslenme Önerileri

Emziren Annelere  Beslenme Önerileri

Uzmanlar emzirmeye doğumdan hemen sonra başlandığını ve sık emzirmenin anne sütünün yapımını kolaylaştırdığını ifade ediyorlar. Bebeklerin ilk altı ay içerisinde sadece anne sütü ile beslenmelerin büyüme ve gelişmesi açısından oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Bebeklerin ruh ve vücut sağlığı için en uygun besin maddesinin anne sütü olduğu belirtilirken, bebeğin bebeklik döneminden sonra da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağladığı ifade ediliyor. Anne adayının doğru beslenmesi sonucunda bebeği için yeterli miktarda süt üretebileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanları emziren anneleri tüketmeleri gereken besinlerle ilgili önemli bilgiler veriyorlar. Uzmanlar tarafından annelerin tüketmeleri tavsiye edilen, Emziren annelere beslenme önerileri ile emziren anneler için 9 adımda beslenme önerileri...

1  - Anne Sütü Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

   

Bebeklerin vücut ve ruh sağlıkları için en uyguna besin maddesi olarak anne sütünü öneren uzmanlar, anne sütünün bebeklik döneminde olduğu kadar, bebeklik döneminden sonra da bağışıklık sistemini daha güçlü olmasını sağladıklarını belirtiyorlar.  

2 - En Önemli Besin Kaynağı Anne Sütü

   

Anne sütünün emzirme döneminde salgılanmaya başlamasının hazırlıklarının daha gebeliğin 6 -7. haftalarında başladığını belirten uzmanlar, emzirme döneminin biyolojik olarak gebelik döneminin devamı olduğunu  bu nedenle de gebelikte beslenmenin de önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Yeterli beslenen gebelerde deri altında bulunan yağ dokularında meydana gelen birikimlerin emzirme sürecinde süt yapımında kullanıldığı belirtiliyor.

3 - Emziren Annelere Beslenme Önerileri: Et Tahıl ve Süt Ürünleriyle Beslenin

   

Emzirme döneminde beslenmenin anne sütünün verimliği ve bebeğin gelecekteki sağlığı açısından önemli olduğuna değinilirken, bu dönemde günlük fazladan 750 kalori alınması gerektiği belirtiliyor. Bu kalorilerin ise; et, tahıl, süt ve yağ grubunda bulunan mineral ve vitaminlerden elde edilebileceğine dikkat çekiliyor. Günlük kalori alımının alımının süt salınımını etkileyeceğini belirten uzmanlar, annelerin günlük kalori alımlarını 1800 kalori alımının altına düşmemesi gerektiğini ifade ediyorlar.  

4 - Beslenme Bozukluklarında Doktorunuzdan Destek Alın

   

Emziren annelerde herhangi bir beslenme bozukluğunun olması durumunda ya da mineral ve vitamin konsantrasyonunda olumsuz bir durum yaşaması durumunda doktorlarından varsa diyetisyenlerinden yardım almaları gerektiğini belirtiyorlar.

5 - Düzenli Protein Tüketin

   

Gebelik ve emzirme dönemi boyunca annelerin düzenli protein tüketilmesi gerektiğinin altı çizilirken, bebeğin gelişimi için oldukça önem taşıyan proteinlerin (hayvansal ve bitkisel kaynaklı) mutlaka beslenme programında yer alması gerektiğine dikkat çekiliyor. Et ve et ürünleriyle kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerinin gün içerisinde mutlaka tüketilmesi önerilirken, demir, kalsiyum ve çinko gibi minerallerden zengin aynı zamanda da enerji ihtiyacını karşılayan süt arttıran kuru meyvelerin de bu dönemde mutlaka beslenme programında yer verilmesi gerektiği belirtiliyor.  

Emzirme Döneminde Tüketeceğiniz Protein Deposu Yiyecekler İçin Tıklayın    

6 - Haftada 2 Kez Balık Tüketin

   

Anne sütünün yağ içeriğinin annenin beslenme tarzına bağlı olarak değiştiğini ifade eden uzmanlar, annenin günlük enerjisinin yüzde 25-30'luk bir kısmının yağlardan alınması gerektiğini belirtiyorlar. Emziren annenin beslenmesindeki çoklu doymamış yağ asitlerinin varlığının anne karnındaki fetusun ve yeni doğan bebeğin beyin  ve retina gelişimi için önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyorlar. Bu sebeple de gebelik ve emzirme döneminde haftada 2 kez balık tüketilmesini öneriyorlar.   Balık Yiyemeyen Gebe ve Anneler İçin Bir Önerimiz Var! Detaylar İçin Tıklayın  

7 - Bebeğinizi Her Emzirmede 1 Bardak Su İçin

   

Emzirme döneminde su metabolizmasında artış yönünde bir değişim görüldüğünü belirtilirken annenin vücudunun ürettiği süt miktarının değişmemesi için annenin beslenmesine özen gösterdiği kadar sıvı alımına da özen göstermesi gerektiğinin altını çizerler. Bu nedenle günlük alınan su miktarının en az 3 litre olması gerektiğini belirtirken sıvı alımını artırmak için ek olarak kefir, ayran, taze sıkılmış meyve suları, komposto, limonata ve hoşafların tüketilmesini önerirler. Emzirme sırasında annenin susuzluk hissi yaşayabileceğinden her emzirme sırasında bir bardak su tüketilmesini önerirler. Bu dönemde kafein içermesi nedeniyle çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketiminin sınırlandırılmasını tavsiye ederler.  

8 - Gaz Yapan Besinlerden Uzak Durun

   

Doğumdan sonraki 2 ile 3 haftalarda anne ve bebeklerde gaz sancısı olabileceğinden bu sorunu yaşayan annelerin çiğ sebze ve meyve tüketmekten kaçınmaları önerilirken, bazı sebzeleri salata yerine pişmiş şekilde tüketmelerinin sorunları azaltacağını ifade ederler. Gaz sorunu olan annelerin kuru baklagiller, lahana, brokoli, karnabahar, brokoli, pırasa, kereviz ve enginar gibi gaz yapan besinleri tüketirken daha dikkat etmeleri gerektiği belirtilir. Söz konusu dönemde meyve yerine az şekerli olarak hazırlanmış komposto ya da hoşaf içilmesini önerirler.

9 - Doğumdan Sonraki İlk Dokuz Ay Zayıflamaya Çalışmayın

   

Emzirme dönemi içerisinde bulunan annenin özellikle ilk üç ay süresince zayıflamak için diyet yapmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, doğumdan sonraki üç aydan sonra diyetisyen desteğiyle yeterli ve dengeli sağlıklı beslenme programı uygulayarak ayda en fazla 2 kilo kaybederek kilo verilmenin hedeflenebileceğini belirtiyorlar.