Emzik ve Biberon Kullanımında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Emzik ve biberon kullanımı, çoğu zaman bebekte güven hissi yaratır ve onun sakinleşmesini sağlar. Doğar doğmaz annesini emen bebek, ilerleyen dönemlerde biberon veya emzikle kullandığında daha sakin bir yapıda olur. Çünkü doğduğunda annesini emmeye başlamış ve o güven duygusunu hissetmiştir. Fakat emzik ve biberonların doğru kullanılmaması, bebeğin ağız ve diş sağlığında ciddi riskler oluşturabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, emzik/biberon tercihlerine ve temizliğine özellikle dikkat edilmesi konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Emzik ve Biberon Kullanımı

  

Emzik Kullanımı

Bebeklerin emzik kullanımı ne zaman başlamalı, ne zaman bıraktırılmalı?

Eğer ki doğumdan sonra hemen emzirmeye başladıysanız, uzmanlar emzik kullanımına başlamak için en az birkaç ay beklemenizi öneriyor. Çünkü bebeğin önce anne sütüne alışması ve anneden emmeyi öğrenmesi gerekiyor. Erkenden emzik verilen bebeklerin, annesini emmeyi öğrenmesinde problemler yaşandığı görülmüştür. Emziği bırakmak içinse en geç 2 yaş uygun görülüyor. Bu yaşlarından sonra emziği bırakamamış bebeklerde parmak emme gibi daha farklı davranışlar görülebiliyor. 2 yaşına kadar bebeklerin hafızaları da kısa süreli olduğundan emziği birkaç gün ortalıklara çıkartmamanız, emziği bırakmasını kolaylaştıracaktır.  

Bebeğim İçin Doğru Emziği Nasıl Seçebilirim?

Bebeğiniz için emzik seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Emziğin boyu,
  • Hava akımı sağlayan deliği,
  • Emziğin yapıldığı maddedir.

Emziğin boyu;

Piyasadaki emzikler genellikle 0-6 aylık bebekler ve daha büyük olan bebekler için 2 şekilde kategorize ediliyor. Bebeğinizin yaş grubu hangisine uygunsa o büyüklükte olan emziği tercih etmelisiniz.

Hava akımı sağlayan deliği;

Emzik alırken emziğin hava akımı sağlayan deliği olduğuna dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğin tükürüğü emzik ile cilt arasında kalarak çeşitli cilt tahrişlerine neden olabilir.

Emziğin yapıldığı madde;

Seçeceğiniz emziğin kauçuk gibi doğal bir maddeden yapıldığına özen göstermelisiniz. Diğer emzikler, içinde sağlık açısından zararlı maddeler barındırılabiliyor.   *Emzik tercihinizde bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise emziğin damaklı veya damaksız oluşudur. 1 yaşından küçük bebekler için damaksız, 1 yaşından büyük bebekler için damaklı emzikler tercih edebilirsiniz. 

  

Emziğin Temizlenmesi

Bebeğinizin emziği her yere düşürme olasılığını ve piyasadaki her emziğe güvenemediğimizi düşünürsek, en başta aldığınız emziğin kaliteli ve doğal bir maddeden üretilmesine dikkat etmelisiniz. Uzmanlar, emziği ilk aldığınızda kaynar suda iyice zararlı maddeler yok edilene kadar yıkamanızı öneriyor. Daha sonraki dönemlerde her kullanımdan sonra sıcak suda veya bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.   

Biberon Kullanımı

Biberon kullanımı ne zaman başlamalı, ne zaman bırakılmalı?

Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerektiğinden bu süreçte biberon kullanılmasına gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda bebeğin erken dönemlerinde mamaya başlaması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda ufak mama kadehleri işinizi görecektir. Biberona erken başlamanız durumunda bebeğin anne göğsüne ilgisi kesilebilir. Bu nedenle ne kadar geç başlarsanız bebeğin gelişimi için o kadar iyi olur. Biberonun bırakılması için uygun olan ideal yaş ise emzik gibi 2 yaş sıralarıdır.   

Bebeğim İçin Doğru Biberonu Nasıl Seçebilirim?

Biberon seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Biberonun boyu,
  • Hangi maddeden yapıldığı,
  • Biberonun şeklidir.

Biberonun boyu;

yaşa göre değişmektedir. Yenidoğan bebekler için 90/120 ml boylar uygunken, 3-6 aylık bebekler için 240/260 ml boylar uygundur. İştahlı bebeklerde ise 320/340 ml boyları tercih edebilirsiniz. Bebeğinize ilaç veya vitamin verecekseniz 50 ml olan biberonları kullanabilirsiniz.

Biberonun yapıldığı madde;

sağlık açısından büyük önem arz ediyor. Cam olan biberonlar sağlıklı, steril ve kolay yıkanabilirdir. Fakat kırılma riskleri bulunmaktadır. Plastik biberonlar, hafif ve kolayca kırılmazlar. Fakat alacaksanız içerisinde Bisfenol A maddesinin olmadığına dikkat etmelisiniz. Silikon biberonlar ise Bisfenol A maddesi içermez ve esnektirler. Bebek tarafından kolayca kavrandığından annelerin tercih nedenidir.

Biberonun şekli;

hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir. Yuvarlak ağızlı biberonlar temizlemesi kolay olduğundan ve içine mama koyması rahat olduğundan en fazla tercih edilen biberonlardır. Köşeli biberonların başları ise 30 derecelik eğime sahiptir ve yıkaması zordur. Fakat mama açısından bebeğe herhangi bir zorluğu bulunmaz. Üçgen biberonlar ise bebek tarafından kolay kavrandığından ve düşünce yuvarlanmadığından dolayı annelerin sıkça tercih ettiği biberon şeklidir.   

  

Biberonun Temizliği Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz için biberon satın aldığınızda kullanmadan önce mutlaka parçalarına ayırmalı ve sıcak su içinde 20 dakika kadar kaynatmalısınız. Buhar makineleri de uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Buhara maruz kalan biberondaki bakteriler böylelikle kısa süre içerisinde temizlenebilir. Bebeğinize şekerli (pekmez, bal gibi) besinler verdiğiniz zaman biberonu mutlaka yıkamalısınız. Aksi takdirde içinde kalacak olan şekerler, bebeğinizin dişlerine ciddi zararlar verebilir ve ağız sağlığını bozabilir. 

Biberon kullanımı hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.