Ektopik (Dış) Gebelik Nedir?

Ektopik (Dış) Gebelik:

Ektopik Gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim boşluğu dışında yerleşmesiyle meydana gelen gebelik komplikasyonudur. En sık fallop tüplerinde görülür. Gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan anne ölümlerinin en sık nedenleri arasında gösterilir ve hamilelerin yaklaşık yüzde 1'inde görülür. Dış gebelik (Ektopik (Dış) Gebelik) oluşumunda, döllenmiş yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar yolculupunu tam olarak tamamlayamaz. En sık görüldüğü yer  follop tüpleri olması nedeniyle ektopik gebelik olarak adlandırılmaktadır. Belirtileri; Adet gecikmesi, mide bulantıları, vajinal kanama, idrarda ve kanda yapılan gebelik testlerinin pozitif çıkması gibi normal gebelik belirtileri şeklinde yaşanır. Ektopik  yani dış gebelik anne adayı için hayati bir önem taşıyan riskli bir durum oluşturur. Dış gebeliğin teşhisinde ve tedavisinde gecikme durumunda anne adayı için iç kanama oluşturabilir bu durumda anne adayınında hayati tehlikeye neden olur.

Ektopik (Dış) Gebeliğin Oluşması ve Çeşitleri

Abdominal Gebelik Dış gebeliğin farklı bir şekli olarak, embriyonun rahim dışında karnın içerisine yerleşmesi durumuna abdominal gebelik denmektedir. İdrar kesesi, bağırsak ya da diğer organların dış yüzeylerine yerleşen döllenmiş yumurta yaşamını burada sürdürür. Abdominal gebelik daha çok nadir görülen, tehlikeli, tespit edilmesi de oldukça zor olan bir gebelik şeklidir.

  

  • Servikal Gebelik Servikal Gebelik; gebeliğin serviks denilen rahim ağzı içerisine yerleşmesi ile oluşan bir dış gebelik şeklidir ve nadir görülür.
  • Heterotopik Ektopik Gebelik Heterotopik Gebelik, çoğul gebeliklerde bir embriyonun rahim içerisinde bir diğerinin ise, rahmşin dışına yerleşmesi durumu olarak tanımlanır. Genellikle Nadir görülmesinin yanı sıra kısırlık tedavilerinin bu tip gebelik riskinin oluşmasını artırabileceği ifade edilir.

  Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Hakkında Merak Edilenler ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...