Ek Gıdaya Başlarken Tercih Edilebilecek En İyi 10 Gıda!

Ek Gıdaya Başlayan Bebekler Ne Yemeli?

İlk 6 ay anne sütü veya mamayla beslenen bebekler, 6.aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçmeye hazır hale gelirler. Ancak bebeğinizin hala gelişmeye devam eden sindirim sistemini düşündüğümüzde, 1 yaşa kadar seçeceğimiz besinlere çok dikkat etmeliyiz. Aksi halde alerjik reaksiyonlarla veya kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşmanız olağan. Biz de buradan yola çıkarak, ek gıdaya geçmeye hazırlanan bebeğinize hazırlayabileceğiniz besinleri listeledik! İşte ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli sorunuzun cevabı...

Ek gıdaya geçişte uygulanan 3 gün bekleme kuralı nedir, 3 gün bekleme kuralı nasıl uygulanır? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

1)Avokado

Sağlıklı doymamış yağlar içeren avokado, ek gıdaya başlarken tercih edilebilecek en iyi besinlerden biridir. Bebeklerin beyin gelişimini destekleyen avokadonun, anne sütündeki yağ bileşimleri ile benzer özellikler gösterdiği biliniyor. Yabancı kaynaklarda 6. aydan itibaren bebeklere verilebileceği söylense de ülkemizde genellikle 7. – 8. aydan sonra bebeklerin menüsüne ekleniyor.

Nasıl yedirebilirim?

Çatalla ezip, iyice yumuşak hâle getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

2)Muz

Muz, zengin vitamin ve mineral içeriği nedeniyle ek gıdaya başlayan bebekler için iyi bir alternatiftir. Potasyum kaynağı olan bu mucize meyve, aynı zamanda demir, kalsiyum, B6 ve C vitamini açısından da oldukça zengindir.

Nasıl yedirebilirim?

Bebeğiniz için muz, şeftali ve yoğurttan oluşan bir smoothie hazırlayabilirsiniz. Ya da avokado püresi ile karıştırıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

3)Yaban Mersini

Tam bir antioksidan olan yaban mersini, içindeki flavonoid sayesinde bebeğinizin göz, beyin ve idrar yolları sağlığını destekler.

Nasıl yedirebilirim?

Püre haline getirdiğiniz yaban mersinini, ev yapımı yoğurtla karıştırıp bebeğinize verebilirsiniz.

4)Brokoli

Turpgiller ailesine mensup olan brokoli, çok değerli bir sebzedir. Folik asit, lif ve kalsiyum içeriği yüksek olan brokoli, aynı zamanda kanser savaşçısı olarak da bilinir.

Nasıl yedirebilirim?

Buharda haşladığınız brokoliyi minik çiçekler halinde ayırıp, kontrolü tamamen bebeğinize bırakabilirsiniz.

5)Mercimek

Bakliyatlar lif ve protein açısından oldukça zengin besinlerdir. Özellikle mercimek, daha kolay lapalaşma özelliğine sahip olduğundan, bebeğiniz için oldukça uygun bir  alternatifidir.

Nasıl yedirebilirim?

Havuçla beraber pişirip ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

6)Kuzu Eti

Çocuk doktorları, genellikle 7. aydan sonra bebeklerin et tüketimine başlayabileceğini belirtiyor. Dana eti, hem daha alerjik olduğundan hem de ilaç gibi kimyasal işlemlere daha çok maruz kaldığından, kuzu eti bebeğiniz için daha sağlıklı bir seçenek.

Nasıl yedirebilirim?

Et tüketimine başlamak için doktorunuzun onayını aldıktan sonra, eti içme suyu içinde düdüklü tencerede pişirdikten sonra püre haline getirebilirsiniz.

7)Kuru Erik

Uzun süre anne sütü veya mamayla beslenen bebekler, ek gıdaya geçtikleri zaman kabızlık sorunu yaşayabilirler. Kabızlık sorununa iyi gelecek besinlerden biri de kuru mürdüm eriğidir.

Nasıl yedirebilirim?

Kuru eriği içme suyunda kaynatıp, kendi suyuyla birlikte püre olacak kıvama gelene kadar blenderdan geçirebilirsiniz. Gün içinde ev yapımı yoğurda ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

8)Tatlı Patates

D vitamini, demir ve çinko bakımından zengin olan tatlı patates, bebeği ek gıdaya geçen anneler tarafından tercih edilen popüler gıdalardan biri. Hafif tatlı tadıyla bebeklerin de yemekten büyük keyif aldığı tatlı patates, aynı zamanda güçlü bir beta karoten kaynağıdır.

Nasıl yedirebilirim?

Suda ya da buharda pişirip püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

9)Bal Kabağı

Bal kabağı gibi turuncu renk olan sebzelerin birçoğu beta karoten kaynağıdır. Beta karoten, bebeğinizin gözleri için oldukça faydalıdır.

Nasıl yedirebilirim?

Hem buharda hem de suda haşlayıp püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz. İlerleyen aylarda içine tarçın veya nohut ezmesi atarak farklı tatlar oluşturabilirsiniz.

10)Yoğurt

Yoğurt, ek gıdaya başlangıç için en iyi seçenektir. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olan yoğurt, bebeğinizin diş ve kemik gelişimi için birebirdir. Hazır yoğurt yerine evde kendi mayaladığınız yoğurtlar, bebeğiniz için çok daha sağlıklı ve faydalı olur.

Nasıl yedirebilirim?

Bebeğinize sade yoğurt yedirebileceğiniz gibi şekersiz elma kompostosu veya kuru meyvelerden hazırladığınız marmelatlarla karıştırarak verebilirsiniz.