Ebeveynlerin Farkında Olmadan Yaptığı Çocuklara Zarar Veren 6 Davranış

Her ebeveyn şüphesiz çocuğunun en iyi koşullarda büyümesini ister. Bu nedenle de onu, büyüme çağında dışarıdaki etkenlerden korumaya çalışır. Kimi zaman bu korumacı tavır fazla sert ya da yumuşak olabilir. Çocukların karakteri küçükken oluşmaya başlar. Bu süreçte de ebeveynlerinin davranışlarını örnek alırlar. Bu durum çocukları psikolojik olarak etkileyebilir. Davranışların arasındaki dengeyi yakalamak gerekir. Çünkü ebeveynlerin yaptığı bazı davranışlar çocukların gelişimine zarar verebilir. 


Biz de sizler için ebeveynlerin farkında olmadan yaptığı ve çocuklara zarar veren davranışları yazdık.

Ebeveynlerin Farkında Olmadan Yaptığı Çocuklara Zarar Veren 6 Davranış

1. Çok fazla eleştiride bulunmak


Çocuklar savunmasızdır. Ebeveynlerinin sürekli onları eleştirmesi ise kendilerine olan güvenlerini zedeler. Hiçbir şeyi doğru yapamayacaklarını düşünürler. Bu nedenle de içlerine kapanabilirler. Ebeveynlerinin onları eleştirdiği anlar çocuklar için, ebeveynleriyle ilgili hayatları boyunca unutamayacakları anlardan biri olur.  Bu durum bazı çocuklar için travmatik olabilir ve ileride psikolojik sorunlara yol açabilir.

2. Çocuklarının en yakın arkadaşı olmaya çalışmak


Her ne kadar bazı ebeveynler böyle düşünse de iyi ebeveyn olmak, çocukların en yakın arkadaşı olmak anlamına gelmez. Bazı ebeveynler çocuklarının arkadaşı olmak ister. Bu nedenle kurallar ve disiplin konusunda rahat davranırlar. Ancak bu tür ebeveynlik tarzında yetişkinler otorite gücünü ve çocuklarının saygısını kaybedebilir. Öte yandan çocuğunuzun kendi yaşıtlarında arkadaşları olması gerekir. Her şeyi size anlatmalarını bekleyemezsiniz, mahremiyetlerine saygı duymalısınız.

3. Çocuklar yaramazlık yaptığında gülmek


Çocuklar küçükken, yaramazlık yaptıklarında genellikle güleriz. Çünkü sevimlidirler. Aynı şekilde çocuklar sinirlendiklerinde de genellikle komik ve sevimli görünürler. Ancak bu tip davranışlara gülmek, gelecekte problem yaratabilir. Çocuğunuz onu komik bulduğunuzu düşündüğü için bu davranışlarını artırarak devam ettirebilir. Dahası arkadaşlarına da bu şekilde davranabilir. Bu da sosyal bir çevre edinmesini zorlaştırabilir.

4.  Çocuklar adına konuşmak


Bir çocuk kaba bir konuşma tarzına sahipse, bunun nedeni ebeveynlerin her zaman onlar adına konuşmasıdır. Çocuklar, kendi adına konuşmadıklarında sosyal beceri eksikliği yaşarlar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların sosyalleşmesi önemlidir. Çünkü görgü kurallarını ve sosyal incelikleri öğrenirler. Kendini tanıtmak ya da “özür dilerim” ve “teşekkür ederim” demek kadar basit bir şey, bir çocuğa kibarlığı ve diğer insanlarla nasıl iletişim kuracağını öğretir.

 5. Çocuklara emir vererek konuşmak

Çocuklar, ebeveynlerinden gördükleri davranışları sergilerler. Ebeveynlerin çocuklara sürekli emir vererek konuşması, bir şey isterken bunun nedenini açıklamaması çocukları haksızlığa uğramış hissettirebilir. Bu da öfke problemlerine neden olabilir. Bunun yerine çocuğunuzdan bir şey isterken rica edebilir ve neden bunu yapmasını istediğinizi açıklayabilirsiniz. 

6. Çocukların yanında tartışmak


Ebeveynlerin çocukların yanında tartışması onların kendilerini güvensiz hissetmelerine sebep olur. Öte yandan bu durum çocukların ebeveynler arasında bir taraf seçmesine ve diğer ebeveyne karşı olumsuz duygular beslemesine de yol açabilir.