Ebeveynlerin Çocuk Doktorlarına En Çok Sorduğu 8 Soru ve Cevapları

Bebeğiniz olacağını öğrendikten sonra hayatınızda bambaşka bir sayfa açılır. Artık ilgi alanlarınız, öncelikleriniz veya yaşadığınız sorunlar daha farklıdır. Örneğin hamileyken yaşadığınız heyecanla birlikte, mide bulantıları veya ağrılara çözüm ararken, bebeğinizin doğumu ile birlikte tüm bunlar yerini bebeğin sağlıklı gelişimiyle alakalı araştırmalara bırakır. Söz konusu bebeğin sağlığı olduğundaysa, neredeyse her ebeveynin sorusu ortaktır. İşte, ebeveynler tarafından çocuk doktorlarına en çok sorulan o sorular...

1)Bebeğim Yeteri Kadar Besleniyor mu?

Emziren annelerin en çok merak ettiği soruların başında, sütünün bebeğine yetip yetmediği vardır. Bunu anlamanın en basit yolu, bebeğinizin her ay düzenli kilo kontrolünü yapmanız ve bir çizelge çıkartmanızdır. Buna ek olarak; eğer bebeğinizin gün içinde 6-7 kere bezini değiştiriyorsanız ve bunlardan en az 1 - 2 tanesi yumuşak kakaysa, yeteri kadar beslendiği söylenebilir. 

2)Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?



Öncelikle şunu bilmek gerekir; neredeyse her bebeğin el ve ayağı, vücudunun diğer bölgelerine kıyasla daha soğuktur. Eğer bebeğin ensesi ve kıyafetlerinin altında kalan bölgesi sıcaksa ve bebek huzurluysa her şey yolunda demektir. Bir de kış aylarında bebekleri giydirirken dikkat edilmesi gereken, doktorların formülize ettiği ve işinizi kolaylaştıracak bir kural var: Anne ve baba kaç kat giyindiyse, bebek onlardan sadece 1 kat fazla giyinmeli. Yazın nasıl giydirmeniz gerektiği ile ilgili bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.

3)Bebeğimin Uykusunu Nasıl Düzene Sokabilirim?

Uyku düzeni oluştururken öncelikli kuralınız, bebeğin uyuyacağı odanın sıcaklığını kontrol etmek ve odayı önceden havalandırmak olmalıdır. Bebeğinizi yarı uykulu haldeyken yatağına yatırmak, uyurken yanına sevdiği oyuncağı koymak ve her gün aynı saatlerde yatağa yatırmak da işinize yarayacaktır. Gündüz uykusunun az olmasına dikkat ederseniz, gece daha çabuk uykuya dalacaktır. Bir de bebeğiniz yatarken en ufak hareketini ''uyandı' diye yorumlamamak ve müdahale etmemek gerekir. O esnada eğer kucağınıza almazsanız, uykusuna devam edecektir.

4)Göbek Bağı Henüz Düşmedi. Bebeğimi Yıkayabilir miyim?

Göbek bağı düşmeden bebeğin yıkanmasında önemli bir sakınca bulunmamaktadır. Yalnızca bebeğinizi yıkarken, suyun iyice kaynatılıp sonrasında ılıtılmış olmasına, göbek bağının bulunduğu bölgeye çok fazla su değmemesine ve banyodan sonra bölgenin iyice kurutulmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğin göbek bağı, yaklaşık 7-14 gün içinde düşecektir. Özel bir bakım yapmanıza gerek olmadığı gibi sadece kuru tutmanız yeterli olacaktır. Ama önerilen; göbek bağı düştükten sonra ilk banyonun yapılmasıdır.

5)Bebeğimin Ateşi Çıktı. Hemen Hastaneye Gitmeli miyim?

Bebeğin kulak ve alnından yapılan ölçümlerde ateşi 37,4, koltuk altından yapılan ölçümlerde ise 37,5 derecenin üzerindeyse, bebek için ateşi çıkmış denilebilir. 38 derece üstünde ise ateş düşürücü verilmesi gerekir. 39 derece üzeri ateşlerde bebeğin üstündeki kalın kıyafetler çıkarılmalı, ılık suya batırılmış pamuğu kasık ve koltuk altına sürerek ateşinin düşmesi sağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Şunu da unutmamak gerekir; ateş, bebeğin hasta olduğunu gösterebileceği gibi, bazı ağır enfeksiyonlarda hiç ateş görülmeyebilir. Bu nedenle ateş, harekete geçmek için faydalı bir mekanizma olarak değerlendirilmelidir.

6)Sünnet Ne Zaman Yapılmalı?

Sünnet için en uygun aralığın 6 ve 9 ay arası olduğu kabul ediliyor. Çocuk gelişim uzmanları, bebeğin psikolojik olarak etkilenmemesi için 2 yaştan sonra yapılmasını önermiyor. Eğer geç kalındıysa, 6. yaştan sonra yapılması tavsiye ediliyor. Çünkü 2 ve 6 yaş aralığı, çocukların psikolojik olarak en fazla etkileneceği aralık olarak değerlendiriliyor. Doğumdan hemen sonra bebeğe sünnet yaptırmayı düşünen ebeveynler için de bebeğin böbreklerinin fonksiyonel olarak iyice gelişmesi için 1-2 hafta beklemeleri öneriliyor.

7)Emzik, Kanguru ve Yürüteç Kullanımı Sakıncalı mı?

Kangurular, bebeğin anne göğüsü ile temasını sağladığı için 5-6. aya kadar oldukça faydalı görülüyor. Fakat kanguru kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin başının desteklenmesidir. Yürüteç ise bebeğin yürümesini geciktirebileceğinden ve bazı kazalara neden olabileceğinden çocuk doktorları tarafından fazla önerilmiyor. Emzik kullanımına gelecek olursak,  yenidoğan bebeklerde emziğin, bebeğin nörolojik gelişimini desteklediği biliniyor. Fakat ilk 1 ay içinde emziğe başlamak, bebeğin anne sütünü reddetme riskini yükseltiyor. 1 yaşından sonra emzik kullanımı bebekte kulak enfeksiyonu gelişmesine ve dişlerin çarpıklaşmasına neden olabileceği için kullanılması önerilmiyor.

8)Tuvalet Eğitimini Ne Zaman Vermeye Başlamalıyım?

Tuvalet eğitimi için en ideal yaş 2 olarak görülüyor. Çocuğunuzun bazı davranışlarını gözlemleyere de tuvalet eğitimi için hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Örneğin; bebeğiniz durup bir süre bekleyerek tuvaletini yapıyorsa, tuvalet ile ilgili size bir şeyler ifade etmeye çalışıyorsa, ıslak bezden hemen rahatsız olmaya başladıysa veya gündüz uykusundan altı kuru kalkıyorsa, bebeğiniz tuvalet eğitimi için hazır demektir.

Yenidoğan bebek bakımı hakkında bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.