Ebeler 'Anne ve Bebeğin' Yol Arkadaşı
Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre ebe tanımı; gebelik sırasında, doğumda ve doğumdan sonraki gerekli olan danışmanlık ve bakımı sağlamak, normal olarak gerçekleşecek doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, aile planlaması danışmanlığı ve yenidoğan bebeğin bakımını yapmak üzere eğitilmiş kişi olarak tanımlanmaktadır. İnsanlığın varoluşuna dayanan en eski mesleklerden olan ebelik, en eski medeniyetlerde ve kutsal kitaplarda bahsedilmektedir.
Milenyum Kalkınma Hedeflerinde Ebeliğe Önem Veriliyor
Dünya Sağlık Örgütü ve UNİCEF 21. yy da herkes için sağlık ve yaşama sağlıklı başlanması hedefinde ebelik mesleğinin önemini vurguluyor. Bu kapsamda, Uluslar Arası Ebelik Federasyonu (ICM) ile yapılan çalışmalarla ebelik mesleği ilerletmek için faaliyette bulunulduğu belirtiliyor. ICM, DSÖ ve UNICEF'le birilikte yaptığı çalışmalarla Milenyum Kalkınma Hedefleri arasında olan ‘’Anne ve bebek ölümlerinin azaltılması, cinsel yolla bulaşan hastalıkların azaltılması’’ amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için, toplumun her zaman olduğundan daha fazla ebelere ihtiyaçlarının olduğunun altı çizilmektedir.
Türkiye'de Ebelik Eğitimi 1842'de Başladı
Ebelik eğitiminin 1842 yılında ebelik kursları ile başladığını ifade eden uzmanlar; 1978 yılında Sağlık Meslek Lisesi Programları, 1985 yılında Ön Lisans programı, 1997 'de Lisans Programları, 2000'de Yüksek Lisans ve 2013 yılında da Doktora Programlarının açıldığını belirtmektedirler. Ülkemizde pek çok kamu hastanelerinde ebelik hizmeti kapsamında; gebelik, doğum, doğum sonrası ve yenidoğan dönemi izlemi, bakım, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmekte olup, normal doğumlar yaptırılmakta, gerektiğinde epizyotomi uygulanmanın yanı sıra gebe okulu ve aile planlaması hizmetleri de yürütülmektedir.
Ebeler yılda 1500-2000 arası doğum yaptırıyorlar
Açıklanan istatistik verilere göre; ebeler tarafından yılda ortalama 1500- 2000 arası normal spontan doğum yaptırıldığı belirtilmektedir. 2500-3000 kişininde gebe okulunda gebe eğitimi verildiği, 2000-2500 kişiye de aile planlaması hizmeti uygulandığı belirtilmektedir. Toplumun temelini oluşturan kadınların sağlığını etkileyen pek çok etkenden en önemlisinin gebelik ve doğum olduğu belirtilmektedir. Doğumun, fizyolojik bir olay olmasına rağmen, her an normal seyrinden çıkabileceği ve anne yaşamını tehdit edebileceğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle doğumların sağlıklı ortamda ve ehil kişilerce yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Annelerin ve anne adayların kolayca ulaşabilecekleri ve gebelikleri boyunca kendilerini takip edilmesinin ebeler tarafından yapılmasının da önemine değinilmektedir.