Doğumhanede Sizi Neler Bekliyor?
Yaklaşık 40 haftalık gebelik süresini tamamlamak üzeresiniz! Hastane çantanızı hazırladınız ve o mucizevi anın, yani bebeğinize kavuşacağınız günün gelmesi için sabırsızlıkla bekliyorsunuz… Özellikle ilk doğumunu yapacak olan anneler, hastanede nasıl bir ortamla karşılaşacağını, hangi aşamaları yaşayacağını merak eder, çevresinden sürekli bu konu hakkında bilgi almak ister. Biz de bu merakınızı gidermek adına, hastaneye giriş yaptıktan sonra karşılaşacağınız manzaraları kabaca anlatmak istedik.
Hastaneye Başvuru ve Yatış
Doğumun başladığından şüphelendiniz ve hastaneye başvurdunuz… Öncelikle doktorunuz, doğumun gerçekten başlayıp başlamadığını kontrol etmek için sizi muayene edecektir. Çünkü anne adayları, yalancı kasılmalar ile gerçek doğum sancısını ayırt edemeyebilir. İlk olarak vajinal muayene yapılır ve rahim ağzında açılma olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra su gelmesi, kanama olup olmaması gibi pek çok şey değerlendirilir. Eğer doktorunuz doğumun başladığını tespit ederse, sizi doğumhaneye yönlendirir. Eğer doğumun başladığına dair bir bulgu bulunmazsa, yani rahimde açılma yoksa, su gelmemişse, bebeğin ultrason ve NST muayenesinde herhangi bir anormallik yoksa anne adayı tekrar eve gönderilir. Sancıları arttığında veya suyu geldiğinde tekrar hastaneye başvurması tavsiye edilir. Tabii, bu aşamada kaç haftalık gebe olduğunuz da değerlendirilir. Ultrason ile gebelik haftanıza bakılır ve bazı durumlarda doktorunuz eski raporlarınızı görmek isteyebilir. Bu nedenle doğuma giderken çantanıza eski tahlil ve rapor sonuçlarınızı da koymayı unutmayın. Tüm bu hesaplamalar ve değerlendirmeler neticesinde eğer bebeğin doğum vaktinin henüz erken olduğunu tespit edilirse, anne adayı doğum için doğumhaneye gönderilmez. Sancıların durdurulması için doktor ilaç tedavisini uygun görülür. Eğer doğum zamanı uygunsa veya doğum zamanı erken dahi olsa doğum ilerlemiş ve durdurulması imkânsız hâle gelmişse, anne adayı o zaman doğumhaneye gönderilir.
Sezaryen Doğum
Eğer doğum şekli daha önce sezaryen olarak belirlenmişse veya acil sezaryen gerektiren bir durum söz konusu olduysa, ameliyat öncesi hazırlıklar ve tetkikler yapılır. Ameliyat saati geldiğinde anne adayı ameliyata alınır ve karnından yapılan bir kesi sayesinde bebeğin doğumu sağlanır. Anne ve bebek hastanede 1 – 2 gün takip edilir. Anneye çeşitli konularda eğitim ve bilgi verilir. (emzirme, bebek bakımı gibi) Anneye evde kullanması için bazı ilaçlar reçete edilir. Eğer bir problem söz konusu değilse, 1 – 2 gün içinde hastaneden taburcu olunur. 1 hafta sonra ise kontrole gelmesi söylenir.
Sancı Odası
Doğumhaneye yönlendirilen anne adayları, öncelikle sancı odası denilen odaya alınır. Buraya alınmadan önce doğum önlüğü giydirilir. Lavman yapılması gerekiyorsa, lavman yapılır. Böylece doğum daha temiz ve kolay geçer. Sancı odasında anne adayının rahim ağzının iyice açılması beklenir. Bu süreç içinde anne adayı belirli aralıklarla vajinal muayene edilir ve rahim açıklığı kontrol edilir. Anne adayının kendi sancıları yetersizse, suni sancı verilir. Yine belli aralıklarla NST ve ultrason muayeneleri yapılır. Bu sayede bebeğin kalp atışları ve annenin kasılmaları izlenir. Acil sezaryen durumuna karşı bu süre boyunca anne adayına katı veya sıvı hiçbir şekilde gıda verilmez. Çünkü sezaryen doğumlarda midenin dolu olması, beraberinde bazı riskleri getirir.
Doğum Odası ve Normal Doğum Süreci
Rahim ağzı açılması 9 – 10 cm olan anne adayları doğumhaneye alınır. Ancak bazı hastane veya tıp merkezlerinde bulunan sancı odasındaki yataklar ayarlanabilir özelliktedir ve hızlıca doğum masası haline getirilebilir. Anne adayı burada, aynı jinekolojik muayenede olduğu gibi bacaklarını kaldırarak hafif uzanır pozisyon alır. Vajina dışına yakın bölgeler antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Bebeğin çıkışının kolaylaşması için anne adayına nefes alıp vermesi ve ıkınması gerektiği zaman talimatlar verilir. Bu arada, bebek iyice ilerlemiş ve çıkmaya yakınsa, duruma göre epizyotomi kesisi atılır. Bu kesi yapılmadan önce bölge uyuşturulur. Yani anne adayı kesi yapıldığını hissetmez. Ardından bebeğin önce başı, daha sonra omzu, karnı ve bacakları dışarı çıkartılır. Yeni doğmuş olan bebeklerin ten rengi, birkaç aylık bebeklerin ten rengi gibi olmaz, hafif morumsu olur. Cildinin üzeri verniks adı verilen kaygan bir tabakayla kaplıdır. Anne ile bebeğin ilk kavuşmasından sonra hemşire bebeği temizlemek için alır.
Plasentanın Ayrılması ve Epizyotomi Dikişi
Bebeğin doğumundan sonra plasentanın ayrılması için 5 – 10 dakika beklenir. Bu esnada anne dinlenir, serumu yapılır. Bebeğin eşinin ayrılması sırasında anne pek bir ağrı hissetmez. Doğum kesisi yapıldıysa, plasenta ayrıldıktan sonra dikiş yapılır. Dikiş için de lokal anestezi uygulandığından anne herhangi bir ağrı hissetmez.
Normal Hasta Odasına Geçiş
Doğumun ardından, anne normal hasta odasına alınır. Burada serumu ve ilaçları verilmeye devam edilir. Kanaması takip edilir ve bebeği emzirme konusunda hemşireler tarafından bilgilendirilir. Eğer bebeğin sağlığı ile ilgili bir problem gelişmemişse, bebek de kısa bir süre sonra annenin yanına getirilir. Normal doğumdan sonra anne genellikle 1 gün hastanede takip edilir. Bu süre içinde ayağa kalkabilir, basit işlerini görebilir. Taburcu edilmeden önce anneye ilaçlar reçete edilir ve 1 hafta sonra kontrole gelmesi istenir.