Doğumdan Sonra Saçlarınız Anormal Bir Şekilde Dökülmeye mi Başladı?
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?
Hamilelik dönemi genelde alınan kilolar, çatlaklar veya duygusal sarsıntılar ile tanınır. Ancak bu özel sürecin biz kadınlara kattığı güzellikler de bir o kadar fazla… Örneğin; artan kan hacmi sayesinde cildinizin daha sağlıklı görünmesi ya da hormonların etkisiyle saçların gür ve pırıl pırıl durması gibi... Fakat o pırıl pırıl olan ve dökülmeyen saçlar, doğumdan sonra ani bir şekilde dökülmeye başlayabilir. Ancak endişelenmeyin, bu durumu pek çok kadın yaşıyor ve aslında her şeyin yolunda ilerlediğini gösteriyor. Peki, doğumdan sonra saç dökülmesi ne kadar sürer? Doğum sonrası saç dökülmesi normal mi? Detaylar makalemizde...
Doğumdan Sonra Saç Neden Dökülür?
Hamilelik sırasında pek çok değişim yaşarsınız. Mesela göğüsleriniz daha dolgun durur, duygusal hassasiyetiniz epey yükselir. İşte bu gibi yaşadığınız pek çok değişimin nedeni hormon dengenizin farklılaşmasıdır. Özellikle artan östrojen hormonu gebelik döneminde nasıl ki saçlarınızın daha az dökülmesini sağlayıp, gür ve parlak olmasına yardımcı olduysa, doğumdan sonra normal seviyesine düşmesiyle, saçlarınızda toplu bir dökülme gerçekleşmesine sebep olabilir. Bu durum, her ne kadar anneleri endişelendirse de aslında her şeyin yolunda gittiğinin bir habercisi olarak değerlendirilebilir.
*Gebelikte saç bakımı ile ilgili tüyolar!
Doğumdan Sonra Ne Kadar Saç Dökülmesi Normal?
Hamilelikten bağımsız olarak, günlük hayatta kadınların ortalama 100-125 tel saçı dökmesi normal olarak değerlendirilir. Gebelikte östrojen hormonunuz artacağı için bu sayı azalabilir. Doğumdan sonra ise hormon dengenizin eski seviyesine inmeye başlaması ile birlikte, günlük 300 - 500 tele kadar dökülme yaşanması gayet normal karşılanır. Herkeste bu oranda dökülme yaşanmayabilir ve bundan daha az dökülme de görülebilir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?
Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen sayesinde, gebelik döneminde güçlenen ve hatta olması gerekenden çok daha az dökülen saçlarınız, doğumdan sonra toplu bir şekilde dökülme evresine geçebilir. Bu tip dökülmede panik yapmamalısınız çünkü doğum yapan kadınların %50’sinden fazlası sizinle aynı sorunu yaşıyor. Süreç normal olduğu için herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Genellikle doğum sonrası 4. ayda dökülme oranı en yüksek seviyede olur. Çoğu zaman 6. ayda dökülme büyük oranda azalır. En geç, bebeğiniz 1. yaşına gelene kadar her şeyin eski rutinine dönmesi beklenir. Eğer hala şiddetli saç dökülmeniz varsa bir uzmana danışmanız gerekir. Çünkü saç dökülmesinin altında başka bir neden yatıyor olabilir.
Saç Dökülmesinin Diğer Nedenleri
- Kansızlık ve demir eksikliği,
- Çinko eksikliği,
- Folik asit, biotin ve B12 gibi vitamin eksiklikleri,
- Kötü beslenme,
- Hipotiroidi, hipertiroidi,
- Stres ve depresyon,
- Bazı ilaçların kullanımı,
- Mevsim geçişleri.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesini Önlemek İçin Annelere Öneriler
Aslında yaşadığınız dönemin normal ve geçici olduğunu, herhangi bir tedavi gerektirmediğini artık biliyorsunuz. Ancak yapacağınız bazı yanlışlar, dökülmenin şiddetini arttırabileceğinden, sizler için bazı öneriler hazırladık.
- Saçlarınız en hassas dönemlerini yaşadığından, olabildiğince kimyasal ürünlerden uzak durmaya çalışın. Mümkünse bir süre daha saçlarınızı boyatmayın.
- Saçlarınızı şekillendirmek için kullandığınız maşa, düzleştiri ve perma gibi cihazlara bir süre veda edin.
- Saçlar ıslakken daha hassastır. Bu nedenle saçlarınızı geniş dişli taraklarla taramaya çalışın.
- Saç köklerinize zarar verebilecek rasta veya sıkı at kuyruğu gibi modellerden kaçının.
- Unutmayın, beslenme her şeyin başı! Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketin.
- Eğer dökülme uzun bir süre geçmediyse, mutlaka doktorunuza danışın ve kan testi yaptırın.
Turnike Etkisine Dikkat!
Saçlarınızın dökülmesi, sadece sizi değil bebeğinizi de olumsuz etkileyebilir. Dökülen saçlarınız bebeğinizin el veya ayak parmağına dolaşarak buradaki kan akışını bozabilir. Buna ‘Turnike Sendromu’ adı verilmektedir. Bu nedenle ara sıra bebeğinizin parmaklarını incelemeniz, onun sağlığı açısından son derece önemlidir. Böyle bir olay ile karşılaşırsanız, panik yapmadan saçın boş olan ucunuzu bulmaya çalışın ve saçı yavaş yavaş çözün. Eğer yapamıyorsanız makas yardımıyla, dikkatli bir şekilde saçı kesebilirsiniz. Yapamıyorsanız, acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.
*Gebelik döneminde saç boyatılabilir mi? Detaylı bilgi için tıklayın.