Doğumdan Sonra Makatta Kanama Neden Olur?

Doğum sonrası rektal kanama genellikle hemoroitlerden kaynaklanır. Vajinal doğum yapanlarda daha sık karşılaşılan bu tabloya anal bölgede kaşıntı ve şişlik de eşlik edebilir. Bununla birlikte doğumdan sonra makatta kanama olmasının diğer bir sık karşılaşılan sebebi anal fissürdür. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, doğum sonrası makatta kanama ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Doğumdan Sonra Makatta Kanama Neden Olur?

Doğumdan sonra makatta kanamanın olası sebepleri şu şekildedir:

Hemoroid: Hemoroid, halk arasındaki adıyla basur, kalın bağırsağın en alt kısmı olan rektumdaki damarların şişmesidir. Bu damarlar şiştiğinde rektumun içinde veya anüsün çevresinde yumuşak veya sert yumrular oluşur. Özellikle dışkılama sırasında kanamaya neden olabilen hemoroidler, bazen kaşıntı bazen de ağrı hissine yol açabilir. Hamileliğin son trimesterinde sık görülen hemoroidler, doğum sırasında ıkınmaya bağlı olarak da gelişebilir.

Anal Fissür: Kabızlık sonucu oluşan sert dışkılar, anüs bölgesindeki ciltte çatlaklara neden olabilir. Oluşan bu çatlaklara ise anal fissür adı verilir. Genellikle dışkıyı çıkarırken ağrı ve acıya neden olan anal fissürler dışkılama sırasında kanamaya yol açabilir.

Doğum Sonrası Rektal Kanamayla Nasıl Başa Çıkılır?

İşte, hemoroidler ile anal fissürleri yönetmenin ve doğumdan sonra rektal kanamayı yatıştırmanın bazı yolları:

1. Oturma Banyosu Deneyin

Günde 2 – 3 kere, 10 – 15 dakikalık oturma banyosu yapmak tahrişi yatıştırabilir, şişliği ve ağrıyı azaltabilir. Şişliği azaltması için suya epsom tuzu da ekleyebilirsiniz.

2. Buz Kompresi Uygulayın

Hemoroid varsa o bölgeye buz kompresi uygulamak şişliğe ve rahatsızlık hissine iyi gelebilir. Temiz bir beze sardığınız buzu küçük molalar vererek 10 – 15 dakika uygulamanız yeterli olacaktır.

3. Rektal Basıncı Tetikleyen Aktivitelerden Uzak Durun

Hemoroidler genellikle rektal bölgeyi etkileyen basınçlar nedeniyle oluşur. Örneğin ağır eşya kaldırmak veya uzun süre tuvalette oturmak basınç oluşturacağından bunlardan kaçınmak gerekir.

4. Tuvaletinizi Ertelemeyin

Hemoroid veya anal fissürünüz varsa dışkılamak sizin için korkutucu olabilir. Ancak tuvalete gitmeyi ertelemeyin. Aksi halde dışkı daha da sertleşerek rahatsızlığı kötüleştirebilir.

5. Doktorunuzun Önerdiği İlaçları Kullanın

Doktorunuz hemoroid veya anal fissür için krem, fitil veya sprey formunda ilaçlar önerdiyse bunları ihmal etmeden kullanın.

6. Kabızlığı Önleyin

Beslenmenize lifli yiyecekler ekleyerek ve bol su içerek kabızlığı önlemeye çalışın. Tüm bunlar anal fissür veya hemoroidin neden olduğu rektal kanamanın azalmasına yardımcı olabilir.

Ne Zaman Doktora Danışmak Gerekir?

Aşağıdaki belirtileri yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekir:

  • Sürekli ve ağır rektal kanama
  • Anal bölgede anormal büyümeler veya enfeksiyon
  • Dışkıda taze kan
  • Dışkılama veya idrar yaparken ağrı
  • Dışkı renginde değişiklik
  • Dışkı geçişini kontrol edememe
  • Baş dönmesi veya nefes darlığı

Doğumdan Sonra Rektal Kanama Nasıl Önlenir?

Doğumdan sonra makatta kanama meydana gelmesinin başlıca nedenleri hemoroidler ve anal fissürlerdir. Bunları önlemek için ise en başta kabızlığı önlemek gerekir. Aşağıdaki ipuçları size bu konuda yardımcı olabilir:

  • Gün içinde bol su için.
  • Beslenmenize tam tahıllı ürünler, baklagiller, tahıllar, meyveler ve sebzeler ekleyin.
  • İşlenmiş gıdaların tüketimini olabildiğince sınırlandırın.
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumaya çalışın.
  • Doktorunuz onay veriyorsa yürüyüş, yüzme veya yoga gibi egzersizler yapın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Doğumdan Sonra Hemoroid Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kaynak: 1