Doğumdan Sonra Kabızlık ve Hemoroid Sorunu Yaşayanlar Buraya!
Doğumdan Sonra Kabızlık ve Hemoroid - Basur
Doğumdan sonra kabızlık ve hemoroit, yeni annelerin en sık karşılaştığı problemlerden biridir. Çünkü vücudumuz, hamilelik ve lohusalık döneminde hem kabızlık hem de hemoroid oluşumu için neredeyse tüm koşulları sağlamaktadır. Örneğin, bebeğin büyüyüp makata baskı yapması hemoroid oluşumunu kolaylaştırırken, artan progesteron hormonu kabızlığa zemin hazırlar. Ancak konuyla ilgili bilinçlenerek sağlığımızı korumamız mümkün. Bu makalemizde; doğumdan sonra kabızlık ve hemoroit geçer mi, normal doğumdan sonra hemoroid için ne yapılmalı, lohusalıkta basura ne iyi gelir gibi Google’da en çok aratılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Doğumdan Sonra Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık; toplumda sık görülen, dışkının sertleşmesi ile kendisini belli eden bir sindirim sistemi problemidir. Modern yaşamın getirdiği hareketsizlik, stres ve kötü beslenme kabızlığa neden olabilirken, özellikle hamilelik ve lohusalık döneminde çok daha dikkatli olmak gerekir. Burada gebelikte kabızlığın nedenlerinden bahsetmiştik. Peki, doğumdan sonra kabızlık neden olur?
- Doğum sırasında sindirim sisteminin yavaşlaması,
- Dikişlerin yıpranacağı korkusuyla tuvalete çıkmamak,
- Hamilelik döneminde artan progesteron seviyesi,
- Karın kaslarının doğumda gerilmesi nedeniyle fonksiyonlarını tam olarak gerçekleştirememesi,
- Doğumdan önce yapılan bağırsak temizliği,
- Doğum sırasında bağırsakların hırpalanması ve buna bağlı olarak yavaşlaması,
- Duygu değişimleri, heyecan veya yeni hayata adapte olmaya çalışırken beslenmeye yeteri kadar önem verememek,
Doğumdan Sonraki Kabızlığa İyi Gelecek Öneriler
1)Mutlaka Lifli Gıdalar Tüketin
Hamilelik döneminde nasıl beslenmenize dikkat ediyorsanız, doğumdan sonra da aynı alışkanlığı devam ettirmelisiniz. Kabızlığın en büyük düşmanı lifli gıdalardır. Bol bol taze sebze ve meyve tüketmeli, yulaf gibi rafine edilmemiş tahılları menünüze eklemelisiniz. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olurken, anne sütünün üretimine de yardımcı olurlar. Örneğin; herkesin kolayca ulaşabileceği elma, erik kompostosu ve kuru meyveleri gün içinde tüketmeye çalışın.
*Kabızlığı önleyen besinler için buraya tıklayabilirsiniz!
2)Hareket Edin
Tabii ki doğumdan hemen sonra koşu veya ağır egzersizler yapmanızı kastetmiyoruz. Ancak akşamları yapacağınız yarım saatlik yürüyüş, bağırsaklarınızın hareketlenmesine yardımcı olacak, dolayısıyla kabızlığın oluşmasını önleyecek ve hatta oluşan kabızlığa iyi gelecektir.
3) Su, Su, Su
Bağırsağınızın yumuşaması için gün içinde en az 8 – 10 bardak su içmeniz gerekir. Su sadece kabızlığa iyi gelmeyecek, sütünüzün de artmasına yardımcı olacaktır. Suya ek olarak, evde sıktığınız taze meyve sularını da gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
4) Gaitanız Gelince Tuvalete Gidin, Kendinizi Zorlamayın
Çoğu anne doğumdan sonra dikişlerinin zarar göreceği endişesi ile tuvaletini yapmaktan çekinir. Bu da kabızlığı daha da şiddetlendirir. Aslına bakarsanız, doğumdan sonra tuvalet ihtiyacınızı gidermeniz dikişlerinizin patlamasına neden olmaz . Fakat çok ıkınırsanız, hemoroid oluşumuna veya var olan basurunuzun ilerlemesine neden olabilirsiniz. Peki, bunu engellemek için ne yapacağız? Eğer evinizde alaturka tuvalet varsa onu kullanmanızı öneririz. Çünkü bu pozisyon doğaldır, ıkınmayı önler, bağırsak hareketini sağlar. Böylece tuvaletinizi daha kolay yaparsınız.
*Gebelikte probiyotik kullanımına dair bilmeniz gereken her şey!
Doğumdan Sonra Hemoroid Neden Olur?
Hemoroid; anal kanalın üst bölümünde genişlemiş damar yumaklarına verilen isimdir. Halk arasında mayasıl veya basur olarak da bilinir. Bu yumaklar makattan dışarı sarkabilir, makatta kanama veya kaşıntıya neden olabilir. Hamileliğin genellikle son 3 aylık döneminde karşılaşılır. Eğer gebelikte böyle bir durumla karşılaştıysanız, hemoroidiniz doğumda ıkınmanın etkisiyle daha da ağırlaşabilir. Bu nedenle rahatsızlığınız çok ileri boyuttaysa doktorunuz sezaryen doğum önerebilir. Hafif problemlere ise kasları yumuşatacağı için genelde suda doğum tavsiye edilir. Hemoroidin en önemli nedeni ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi kabızlıktır. Bunun yanı sıra, tuvaletiniz olmadığı halde dakikalarca klozette oturmak, kendinizi çok zorlamak ve ıkınmak da basur oluşumunu tetikleyebilir.
*Gebelikte hemoroid oluşmasını önleyecek tavsiyeler!
Doğumdan Sonra Hemoroid Nasıl Geçer?
Hemoroidden şüpheleniyorsanız öncelikle bir genel cerraha muayene olmanızı öneririz. Eğer ileri düzey ise cerrahi müdahale gerekebilir. Hafif durumlarda ise ilaçlarla ve evde uygulanacak bakım önerileri ile tedavi sağlanabilir. Örneğin;
- Yukarıda değindiğimiz gibi, kabızlık hemoroidin en önemli sebeplerinden. Dolayısıyla öncelikle kabızlığı düzeltmeniz gerekir.
- Hemoroidi veya anal fissürü olan kişilere genelde oturma banyosu önerilir. Oturabileceğiniz büyüklükteki bir kabı ılık suyla doldurarak, günde ortalama 20 dakikalık oturma banyosu yapabilirsiniz.
- Perine bölgesinin temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Her tuvaletten sonra su ile temizleyip, temizliği önden arkaya yapmalısınız.
- Zeytinyağı kompresi de faydalı olabilir. Bir pamuğu saf zeytinyağına batırıp sorunlu bölgede 5 – 10 dakika bekletebilirsiniz.
- Dar kıyafetler hemoroidi daha da alevlendireceğinden, bol kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Uzun süre oturmamaya çalışmalısınız.
- Bölgedeki kan dolaşımını arttırmak için kegel egzersizleri faydalı olacaktır.