Doğum Sonrası Evde Bakım Önerileri

Doğum sonrasında hem zihnen hem de bedenen yorulan anneler, ruhsal sıkıntılarını eve gelen bebek sevgisi ve güçlü yapıları sayesinde atlatmış olsalar da vücutlarında oluşan fiziksel değişimle ve doğum yorgunluğu ile bir süre daha mücadele etmek zorunda kalabilirler. Fakat doğumdan sonra yapacağınız basit şeylerle kısa süre içerisinde vücudunuzu eski formuna kavuşturabilir ve kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz. 

Doğumdan Sonra Evde Bakım Önerileri

Doğumdan sonra memede sık rastlanan deformasyonlarını önlemek için bebeği düzenli emzirilmesi tavsiye edilirken, bunun mümkün olmaması durumlarda sütün sağılması, annenin duyacağı ağrıyı ve olası meme sertleşme sorunlarını önleyecektir. Annede doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi, hamilelik sırasında değişen hormonsal dengenin yansıması olarak düşünülmektedir. Bu hormonsal dengedeki değişiklilerin en sık oluşan etkilerinden birisi de bağırsaklarda oluşan yavaşlamadır. Bu durum çoğu zaman kabızlıkla sonuçlanır. Peki, anneler doğumdan sonra evde nasıl bir bakım yapmalılardır. İşte, doğumdan sonra evde bakım önerileri...  

Kabızlığı Önlemek İçin Beslenmenize Dikkat Edin

Hamilelik döneminde değişen hormonsal dengeler bağırsaklar üzerinde yavaşlatma etkisi yaratmaktadır. Bu durum çoğu zaman kabızlıkla sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla doğum sonrasında beslenme ve diyet konusunu ciddiye almalı ve bu konuda doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymalısınız. Yeni anneler normal ya da sezaryen fark etmeksizin, doğumdan sonraki ilk dönemde fazla ayağa kalkmamalı ve sıvı ağırlıklı besinleri yoğun olarak tüketmelilerdir.   

  

 Bakmakta Fayda Var: Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri  

Bol sıvı tüketin, ev işlerini 2. haftadan sonraya bırakın...

Anneler doğum sonrasında bebeklerini kucaklarına almanın mutluluğu içindeyken, vücudunun ihtiyaçlarını fazla önemsemeyebilirler. Doğum sonrası bakım konusunda anneye yardımcı olan kişiler, annenin bu 'kendimi iyi hissediyorum' sözlerini ciddiye almamaları gerekir. Annenin doğumdan sonra bol sıvı tüketmesinin sağlanması  ve annede sık idrar faaliyetinin olması, doğumdan sonra oluşabilecek enfeksiyonlar açısından iyi bir önlemdir. Anneler doğumdan sonra üçüncü haftanın bitimine kadar kesinlikle ağır hiçbir şey kaldırmamalılardır. Zorunlu durumda kaldıklarında ise hafif temizlik işleri ikinci haftadan sonra yapılmaya başlanabilir. 

    

Doğru diyet ve egzersiz yapın

Kadınlar vücutlarında değişimler meydana geldiğinde bunları nasıl yenecekleri konusunda telaşa kapılıp kulaktan dolma bilgilerle yanlış diyetler ve yanlış bedensel hareketler yaparak durumu daha da zorlaştırabiliyorlar. Annenin hızlı ve kontrolsüz kilo kaybı süt verimini olumsuz etkileyerek sütün kalitesini bozmaktadır. Uzmanlar, doğum sonrasında hemoroit oluşumu ihtimaline karşı annelerin bol sulu ve lifli gıdalar tüketmelerini önermektedir. Bir diğer öneri de emzirme sırasında, öncesinde ve sonrasında, yatarken ve kalkarken, ilk dönemlerde yapılacak tüm hareketlerin belli bir egzersiz düzeni içinde yapılması ve ilk dört haftaya kadar normale dönüldüğü hissine kapılarak rahat davranarak bedensel ağır hareketler yapmamalarıdır.     

Bakmanızda Fayda Var: Aslıhan Kıratlı İle Doğum Sonrası Egzersizleri