Doğumdan Sonra Bebeğin Kafasındaki Şekil Bozukluğu & Şişlik
Doğumdan Sonra Bebeklerde Kafa Şekli Bozukluğu
Özellikle normal doğumlardan sonra, bazı bebeklerin kafasında şişlik ve şekil bozukluğu görülebilmektedir. Bu şekil bozukluğunun çeşitli sebepleri olmakla birlikte, en önemli nedenleri kaput suksadenum ve sefal hematomdur. Çoğu, bebeğin doğum kanalından ilerlerken maruz kaldığı basınç nedeniyle oluşur ve birkaç gün içinde düzelmesi beklenir. Bu makalemizde; Doğumdan sonra bebeklerde kafatası yamukluğu – sivriliği ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Kaput Suksadenum Nedir, Neden Olur?
Bebek doğum kanalında ilerlerken, başı önde olduğu için basınca en çok maruz kalan yer kafasıdır. Önündeki en önemli engel ise rahim ağzıdır. Baş bölgesi, rahim ağzının açık olan kısmından ileriye doğru gitmek için zorlandıkça daha çok basınca maruz kalır ve turnike etkisi oluşur. Buna bağlı olarak doğumdan sonra bebeğin kafasında sivrilik-şişlik gözlenebilmektedir. Daha çok zor ve uzayan doğumlarda meydana gelir. Doğumda forseps veya vakum kullanımı da bu tip şişmelerin riskini arttırmaktadır. Amniyotik kesenin erken yırtılması ve suyun azalması sonucunda annenin pelvik kemikleri de bebeğe baskı yapacağından, bu tarz şişlikler doğum öncesinde de görülebilir ve ultrason ile kolayca tespit edilebilir.
*Bıngıldağın kapanmasına engel olan durumlar için buraya tıklayabilirsiniz.
Başlıca belirtisi kafa derisinin altında görülen şişliktir. Bebeğin cildi yumuşak ve şiştir. Üzerine parmakla dokunduğunuzda ette çukurlanma görülebilir. Bazen oluşan şişliğe renk değişikliği ve morarma da eşlik edebilir ancak aşağıda değineceğimiz sefal hematom kadar geniş değildir. Genellikle doğumdan sonra birkaç gün içinde kendi kendine düzelir, herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Ancak şekil bozukluğu geçmezse, çocuk doktoruna başvurmanız önerilir. Bu durum, kemiklerin kaynaşmadığını gösterebilir ve fiziki muayene gerektirir.
*Bıngıldak çökmesinin nedenleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Sefal Hematom Nedir, Neden Olur?
Bebeğin kafa derisi ile kafatası arasında kan birikmesi sefal hematom olarak adlandırılır. Doğumların %2’sinde görüldüğü için, nadir karşılaşılan bir durum olduğu söylenemez. Kan kafatasının üzerinde oturduğu için beyin etkilenmez. Yavaş ilerleyen bir durum olduğundan, doğumdan birkaç saat sonra fark edebilirsiniz. Başlarda sert olan bölge, gün geçtikçe yumuşar. Bazen çıkıntının merkez bölgesi kenarlardan önce kaybolur. Bu durumda bebeğin kafasında krater benzeri bir görüntü oluşabilir.
Sefal hematom doğumlarda en sık görülen yaralanmalardan biridir. Bebeğin başının pelvikten büyük olması, doğumda vakum veya forseps kullanılması ya da uzayan doğumlarda sefal hematom görülme riski artmaktadır. Tehlikeli bir durum değildir ve doğumdan birkaç hafta sonra geçtiği görünmektedir.
*Düz Kafa Sendromu hakkında merak ettikleriniz için buraya tıklayabilirsiniz.
Subgaleal Hematom Nedir, Neden Olur?
Subgaleal hematom, genellikle travmatik doğumlardan sonra görülür. Epikranial aponevroz ve kemik periostu arasındaki kanamadır. Şişliğe basınç uyguladığında, tıpkı sefal hematom gibi etrafa yayıldığı görülür. Dokunulduğunda, sanki su dolu bir balona elliyormuşsunuz gibi bir his yaratır. Pıhtılaşma bozukluğu olan bebeklerde çok ciddi miktarda kan içerebilir. Büyük hematomlar, çok fazla kan kaybına sebebiyet verdiği için anemiye neden olabilir veya hematom içindeki kanın yıkımına bağlı olarak sarılık oluşabilir.
Molding (Bebeğin Kafasında Uzunlamasına Şekil Bozukluğu)
Bebek doğum kanalından ilerlerken, kafasına uygulanan basınç yüzünden kemikler kısmen üst üste gelebilir, aralarındaki boşluk kaybolabilir. Bu durumda bebeğin kafası yanlardan basık, uzun bir hal alacaktır. Tamamen doğum sırasında bebeğin kafasına uygulanan basınca bağlı oluşur ve geçicidir. Doğumdan birkaç gün sonra düzelir.