Anneler Size Özel Bu Ödemeleri Almayı Unutmayın!

Doğum Yapan Kadına Verilen Paralar / Ödemeler

Annelerin doğum yapmalarından sonra devletten alabilecekleri farklı ödemeler bulunmaktadır. Devlet tarafından verilen ve doğum yapan anneye özel olan ödemeler; doğum yardımı, süt parası (emzirme ödeneği), çocuk yardımı, yarım gün çalışma ödeneği, maaşa göre rapor parası başlıkları altında ödenir. Bu ödemeler doğum yapan ve belli şartları karşılayan SGK'lı çalışan, işçi, memur ve çalışmayan annelere karşılıksız olarak verilen ve doğum yapan annenin hakları arasında yer alan ödemelerdir. Devlet tarafından karşılıksız olarak doğum yapan kadına verilen para ve teşvik ödemelerini almak için hangi şartları karşılamak gerekir? İşte ayrıntılar...

Doğum Yapan Kadının Hakları 

Devlet tarafından yapılan düzenlemeler doğrultusunda doğum yapan çalışan ya da çalışmayan ev hanımı anneler bir takım haklara sahip olurlar. Bu haklar; doğum izni (analık izni), süt izni, doğum borçlanması, ücretsiz izin gibi çalışan annelerin özlük hakları yanında süt parası, doğum yardımı, çocuk parası, yarım gün çalışma ödeneği gibi maddi ödemeleri de kapsar. Bu haklardan yararlanmak hakkın uygulanış yöntemine göre, belli şartları karşılayan anneler yararlanabilirken, bazı haklarda hiçbir şart aranmaksızın başvuru yapan herkese verilir. İşte, doğum yapan annelerin yararlanacağı maddi haklar ve başvuru şartları...

Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadının Hakları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...

Süt Parası

Süt parası veya emzirme ödeneği olarak adlandırılan doğum yapan annelere özel bu ödeme, 1 defaya mahsus ödenen emzirme yardımıdır. Süt parası almak / emzirme ödeneği başvurusu yapmak için, daha önce sosyal güvenlik merkezine başvurulması istenirken, yapılan yeni düzenlemeyle SGK'nın (Sosyal Güvelik Kurumu) 170 numaralı telefonunu arayarak da başvuru yapılabiliyor. Başvuru sonrasında anneye 202 lira "Emzirme Ödeneği (süt parası)" veriliyor. Süt parası çalışan, çalışmayan her anne için ödeniyor. Başvuru bebeğin doğumundan itibaren 5 yıl süreyle yapılabiliyor. 

Süt Parası Nasıl Alınır? Detaylı bilgi için tıklayın...

Doğum Yardımı

Doğum yardımı parası; Türkiye'nin genç nüfus yapısının korunması ve doğurganlık hızının artması amacıyla 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğum yapan tüm annelere ilk çocuk için; 300 TL, ikinci çocuk için; 400 ve 3 çocuk için 600 TL olarak ödenen devlet desteği olarak verilen karşılıksız teşvik ödemesidir. Doğum yardımı ödemesi kamuda çalışan memurlar da dahil olmak üzere doğum yapan her anneye yapılır. Bu haktan yararlanabilmek için, bebeğin sağ olmasının gerekmesinin yanında annenin sadece Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Yani yabancı uyruklu TC vatandaşı olmayan anneler bu haktan yararlanamazlar. (Eşi Türk ise yararlanabilir.)


Yeni Anneye Rapor Parası  - İş Görmezlik Ödeneği - Doğum Parası

Devlet tarafından yeni doğum yapmış çalışan anneye ödenen ödemelerden birisi de rapor parasıdır. Doğum öncesinde ve sonrasında toplam 16 hafta ya da 122 gün izin (doğum izni - analık izni) kullanan çalışan kadınlara çalışamadıkları süre için devlet tarafından ödenir. Doğum yapan kadınların bir çoğunun böyle bir haklarının olduğunu bilmemelerinden dolayı rapor parası hakkından da yararlanamayabilmektedirler.  Doğum yapan anneleri ekonomik açıdan oldukça rahatlatan bu ödeme; rapor parası, doğum parası ya da iş görmezlik ödeneği olarak da isimlendiriliyor. SGK ve SSK' lı anneler için ödenen doğum parası yaklaşık olarak 4 bin 425 TL ile 40 Bin TL'ye kadar bir miktarda ödenebiliyor. Ödenecek miktar çalışan kadının almış olduğu maaşa göre belirleniyor. 

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Ev Hanımları Bu Haktan Yararlanabilir mi? Detaylı bilgi için tıklayın...

Yarım Gün Çalışma Ödeneği 

Yarım gün çalışma hakkı; doğum yapan kadınların doğum izni (analık izni) bitiminden sonra, çocuğunun zorunlu ilkokul çağına gelene kadar dilediği zaman faydalanabileceği bir devlet desteğidir. Çocuk, zorunlu ilköğretim çağına gelene kadar geçen süre içerisinde istenilen bir zaman diliminde haktan yararlanılabiliyor. Yarım gün çalışma hakkından yararlanıldığı sürece sgk priminin yarısı işveren, diğer yarısı ise, SGK tarafından ödeniyor. Yarım gün çalışma hakkından yararlanıldığında, haftalık mesai saatinin yarısı kadar çalışıp tam maaş alınıyor.  
Çalışan anneler, doğum izninin bitiminden sonra İŞKUR' a başvuruda bulunarak 6 aya kadar izin kullanabiliyor. Bu süre doğum sayısına göre değişiyor. İlk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarım gün çalışma hakkından yararlanılabiliyor. Yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmek için, anne adına son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.  

Yarım Gün Çalışma Başvuru Şartları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...

Çocuk Parası

Çocuk parası da devlet tarafından devlet memurlarına çocuk parası, SGK'lı çalışanlara ise AGi (Asgari Geçim İndirimi) isminde yapılan bir destek ödemesi şeklidir. Bu para çalışan anneye verildiği gibi eşi doğum yapan erkek memurun da maaşına ek olarak ödenir. SGK'lı çalışanlara AGi (Aile Geçim İndirimi) içerisinde, devlet memuru olarak çalışanlara ise, maaşlarındaki aile yardımı miktarına çocuk yardımı olarak eklenir. Bu ödemenin miktarı; çalışan kişinin eşinin çalışıp çalışmamasına ve sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösterir.

Çocuk Yardımı Başvurusu ile ilgili detaylar için tıklayın...